Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής ζητεί η Φώφη Γεννηματά

Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής ζητεί η Φώφη Γεννηματά

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση, με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και τη δημιουργία κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, ζήτησε η κ. Φώφη Γεννηματά σχολιάζοντας την αλληλοεπίρριψη ευθυνών μεταξύ του ΔΝΤ και του ΣΥΡΙΖΑ. «Δυστυχώς επιβεβαιώνεται καθημερινά πως ο κ. Τσίπρας απέτυχε απόλυτα, και αυτή τη φορά, στην κρίσιμη διαπραγμάτευση. Περιορίστηκε μόνο σε πενιχρές ρυθμίσεις για το χρέος, που θα λειτουργήσουν έπειτα από 24 χρόνια, ενώ αποδέχθηκε πλήρως τα απαράδεκτα και μη επιτεύξιμα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ, τα οποία θα απαιτηθούν άμεσα και για αρκετά χρόνια», υποστήριξε η κ. Γεννηματά και προεξόφλησε ότι «τα πλεονάσματα θα στραγγαλίσουν την οικονομία και θα οδηγήσουν σε νέα μέτρα και μνημόνια».

Παρά, ωστόσο, το γεγονός ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «η λύση δεν βρίσκεται ούτε στην παλινόρθωση της Δεξιάς», απέφυγε να περιγράψει με σαφήνεια ποιος θα ήταν ο εναλλακτικός δρόμος για τη χώρα ώστε να αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις μέχρι να προκύψουν τα οφέλη της πολυπόθητης ανάπτυξης. Στοιχείο, που αποτελεί τις τελευταίες μέρες αφορμή εσωτερικών τριβών στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως άλλωστε και μια τάση αναβλητικότητας που διακρίνουν η ΔΗΜΑΡ και οι άλλες κινήσεις της ΔΗΣΥ στη μετεξέλιξη της συνεργασίας τους σε ένα νέο πολιτικό σχήμα.

Σημειωτέον δε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του κεντρικού οργάνου της ΔΗΣΥ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θαν. Θεοχαρόπουλος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την αναβλητικότητα στη λήψη των σχετικών αποφάσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη το συνέδριο της ΔΗΣΥ να γίνει μέχρι την άνοιξη του 2017, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η αίσθηση που εκπέμπεται τελευταία από την ηγεσία είναι όχι της ανάγκης δημιουργίας ενός νέου κόμματος, αλλά «όσοι πιστοί προσέλθετε στο ΠΑΣΟΚ», κάτι που, όπως είπε, θα αποδειχθεί επιζήμιο για την παράταξη.

Με διαφορετικό τρόπο αντέδρασε το Ποτάμι στην αντιπαράθεση Μαξίμου – ΔΝΤ. «Ο Τόμσεν αποκηρύσσει τη λιτότητα και την υπογράφει ο Αλέξης. Τι άλλο μας επιφυλάσσουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;» αναρωτήθηκε ο κ. Στ. Θεοδωράκης, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου Δημ. Τσιόδρας εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση καταγγέλλοντας ως αλλοπρόσαλλη την κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, ενώ ήξερε ότι με τα σημερινά δεδομένα το πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια δεν θα υπερβεί ετησίως το 1,5%, συμφώνησε στο 3,5% και επομένως στην επιβολή νέων μέτρων. «Για να ξεφύγει η χώρα από τον αργό θάνατο, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και πρώτη είναι η δραστική μείωση του πελατειακού κράτους, των άχρηστων οργανισμών, των νέων γραμματειών και των στρατιών ημετέρων που πληρώνονται από τους φόρους μιας μικρής μερίδας πολιτών που δεν αντέχει πια», τόνισε.

Αντιθέτως, το ΚΚΕ εκτίμησε, όπως αναμενόταν, ότι «η αντιπαράθεση σχετικά με το ύψος των πλεονασμάτων συγκαλύπτει ότι κοινός παρονομαστής όλων των εμπλεκομένων μερών (Ε.Ε. – ΔΝΤ – κυβέρνηση) είναι η προώθηση όλων των αντιλαϊκών απαιτήσεων του κεφαλαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT