Εκθεση τρόικας με πολλαπλές αναγνώσεις

Εκθεση τρόικας με πολλαπλές αναγνώσεις

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα προσεκτική ήταν η έκθεση των θεσμών που ανακοινώθηκε χθες, για το κατά πόσον οι εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού βρίσκονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του μνημονίου. Με τον τρόπο που είναι γραμμένη η έκθεση, οι θεσμοί δεν φαίνεται να παίρνουν ξεκάθαρη θέση και η ευθύνη μεταφέρεται στα κράτη-μέλη.

Συγκεκριμένα, από τη μία πλευρά η έκθεση αναφέρει αυστηρά πως «τα προτεινόμενα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης εγείρουν έντονη ανησυχία τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και ως προς την ουσία σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του μνημονίου στο θέμα των συντάξεων». Το γεγονός πως η ανακοίνωση αναφέρεται ιδιαίτερα στο θέμα των συντάξεων, δείχνει την ενόχληση των θεσμών για τη συγκεκριμένη εξαγγελία, καθώς σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο το δημοσιονομικό κόστος για τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά είναι μικρό.

Από την άλλη, όμως, η έκθεση αναφέρει πως «ενώ αυτά τα μέτρα μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας γύρω από τον δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2017 και του 2018». Επί της ουσίας, η έκθεση λέει ότι το ρίσκο όσον αφορά την επίτευξη των στόχων αυξάνεται μόνο αν αυτά τα μέτρα επεκταθούν στο μέλλον, ρίχνοντας κάπως τους τόνους για τις επιπτώσεις που έχουν οι εξαγγελίες στους δημοσιονομικούς στόχους.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, θετικό σημείο στην ανακοίνωση αυτή είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνυπογράφει την εν λόγω έκθεση, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την αξιοπιστία της. Εκείνο που αναμένεται τώρα, είναι η στάση που θα κρατήσει η γερμανική πλευρά, η οποία έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του Ελληνα πρωθυπουργού. Αντιθέτως, η Γαλλία υποστήριξε την ελληνική πλευρά, ενώ το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ, επικαλούμενο υπουργό του Eurogroup, ανέφερε πως δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση «παγώματος» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Το θέμα θα συζητηθεί στο Euroworking group και αν δώσουν τα κράτη-μέλη το «πράσινο φως» για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τότε αυτά μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή ακόμα και μέσα σε μία εβδομάδα.

Πάντως, στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία ότι η σχετική έκθεση των θεσμών θα είναι θετική. Σχετικά με αυτό το θέμα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος δήλωσε από το Βερολίνο, όπου βρέθηκε χθες, πως «δεν νομίζω ότι πρόκειται για σοβαρό ζήτημα. Εχουμε πιο σημαντικά να ασχοληθούμε». Μάλιστα, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου δήλωσε από το Βερολίνο πως η Αθήνα στα θέματα της αγοράς εργασίας δεν ζητεί τίποτε παραπάνω από αυτά που συμφωνήθηκαν στο 3ο μνημόνιο, ενώ το ΔΝΤ αρνείται να συζητήσει το θέμα. Πέραν αυτών, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να πάει σε εκλογές και ότι υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι γι’ αυτό, καθώς είναι αβέβαιο αν θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή