Νέα υψηλά για δολάριο μετά τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Fed για τα επιτόκια

Νέα υψηλά για δολάριο μετά τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Fed για τα επιτόκια

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής της Fed, σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, αποφάσισε ομόφωνα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 13ης-14ης Δεκεμβρίου με το βασικό επιτόκιο να ανέρχεται στο εύρος 0,50%-0,75%. Στην επίσημη ανακοίνωση η Fed ανέφερε ότι η αγορά εργασίας συνέχισε να ενισχύεται, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε περαιτέρω, αν και παραμένει κάτω από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2,0%, ενώ η οικονομική δραστηριότητα επεκτάθηκε με μέτριο ρυθμό από τα μέσα του έτους. Εντούτοις, το γεγονός που εξέπληξε τις αγορές ήταν η ανοδική επανεκτίμηση των προβλέψεων των μελών της επιτροπής σχετικά με την πορεία των επιτοκίων το 2017.

Συγκεκριμένα, η μέση εκτίμηση των μελών υποδηλώνει συνολική αύξηση 75 μονάδων βάσης των επιτοκίων το επόμενο έτος έναντι 50 μ.β. που εκτιμούσαν τον Σεπτέμβριο, πιθανότατα λόγω της συνεχιζόμενης βελτίωσης της αγοράς εργασίας, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε τον Νοέμβριο στο 4,6%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών. Επίσης, στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις κάποια από τα μέλη έλαβαν υπόψη την αναμενόμενη επίδραση στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα από την πιθανή εφαρμογή –όπως διατυπώθηκε στην προεκλογική περίοδο από τον νέο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ– επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής μέσω νέων δαπανών για επενδύσεις σε έργα υποδομής ύψους 1 τρισ. δολ. σε ορίζοντα 10ετίας και σημαντικών φορολογικών περικοπών. Η μη αναμενόμενη αυτή εξέλιξη ώθησε ανοδικά τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κυρίως των τίτλων βραχυπρόθεσμης διάρκειας.

Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 2ετούς τίτλου ανήλθε προσωρινά πάνω από το 1,30% την Πέμπτη για πρώτη φορά τα τελευταία επτά έτη πριν υποχωρήσει μερικώς την επόμενη ημέρα κοντά στο 1,26%, παραμένοντας όμως υψηλότερα από επίπεδα στην περιοχή 1,13%-1,17% που είδαμε νωρίτερα την εβδομάδα. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο κατέγραψε σημαντικά κέρδη με τον σταθμισμένο δείκτη DXY που αποδίδει την αξία του έναντι των νομισμάτων των έξι σημαντικότερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ (ευρώ, γιεν, στερλίνα, δολάριο Καναδά, κορώνα Σουηδίας, φράγκο Ελβετίας) να ανέρχεται σε υψηλό 14 ετών. Η ισοτιμία ευρώ/δολ. βρέθηκε λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Fed στο 1,0364, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών περίπου πριν ανακάμψει μερικώς την Παρασκευή στην περιοχή του 1,0450 παραμένοντας όμως περίπου 4% χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά που κατέγραψε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή