Σόιμπλε: Καμία κατανόηση για τις ευθύνες που επιρρίπτει ο Αλ. Τσίπρας στη Γερμανία

Σόιμπλε: Καμία κατανόηση για τις ευθύνες που επιρρίπτει ο Αλ. Τσίπρας στη Γερμανία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναφορές στο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα και το επίδομα για τους συνταξιούχους κάνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα DIE ZEIT ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, κληθείς να σχολιάσει τη διαδεδομένη στη νότια Ευρώπη άποψη πως η Γερμανία με την οικονομική πολιτική της λιτότητας είναι υπεύθυνη για τη δυστυχία πολλών ανθρώπων, πρόκειται για έναν λανθασμένο τρόπο προσέγγισης.

«Δεν μπορείτε σε βάθος χρόνου να εξηγήσετε ούτε στους Ολλανδούς ούτε στους Γερμανούς ότι είναι οικονομικά ορθό να πληρώνουν διαρκώς χωρίς όριο για άλλες χώρες. Η αλληλεγγύη μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον όταν η βοήθεια είναι περιορισμένη και οδηγεί στο να αλλάξει κάτι προς μια θετική κατεύθυνση. Στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο φάνηκε κάτι τέτοιο. Μετά την εφαρμογή του προγράμματος η οικονομία αναπτύσσεται, εν μέρει ραγδαία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα και χωρίς την οικονομική βοήθεια των δισεκατομμυρίων θα ήταν χρεοκοπημένη εδώ και καιρό. Τότε οι Έλληνες πολίτες θα υπέφεραν πολύ περισσότερο. Για τον λόγο αυτό δεν έχω καμία κατανόηση όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Έλληνες συνταξιούχους. Οι προσπάθειές μας έχουν στόχο η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στη συνέντευξη η οποία προδημοσιεύεται στην Deutsche Welle.

Η εφημερίδα παρατηρεί ωστόσο ότι «πάγωσε» η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους γιατί η κυβέρνηση ήθελε να δώσει ένα επίδομα. Και ο κ. Σόιμπλε απαντά: «Όχι. Ρωτήσαμε την Κομισιόν, το ΔΝΤ, και την ΕΚΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ESM να πάρουν θέση εάν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Και η απάντηση είναι όχι. Εάν δεν τηρήσουμε τους κανόνες θα διαλυθεί η Ευρωζώνη».

Τέλος, στην επισήμανση ότι ίσως βοηθούσε περισσότερο εάν έδειχνε μεγαλύτερη κατανόηση για τις ανάγκες άλλων χωρών, απαντά:

«Κατανόηση δεν σημαίνει ότι δέχεται χωρίς αντίρρηση τα πράγματα όταν πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Το να δημιουργείς χρέη χωρίς όριο προκαλεί περισσότερα προβλήματα. Μερικοί ξεχνούν επίσης πως τα χρήματα δεν προέρχονται μόνο από τους Γερμανούς ή τους Γάλλους φορολογουμένους αλλά και από χώρες όπως η Λιθουανία και η Σλοβακία. Εκεί οι συντάξεις και τα επιδόματα είναι πολύ πιο χαμηλά από ότι σε χώρες που λαμβάνουν βοήθεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή