Αντόνιο Ταγιάνι: «Είμαι εκλεγμένος, όχι αποτέλεσμα μιας συμφωνίας σε κλειστό δωμάτιο»

Αντόνιο Ταγιάνι: «Είμαι εκλεγμένος, όχι αποτέλεσμα μιας συμφωνίας σε κλειστό δωμάτιο»

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συζήτηση περίπου μισής ώρας με την «Κ», ο υποψήφιος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, χρησιμοποίησε τη λέξη «λύσεις» 23 φορές. Για τον 63χρονο Ιταλό συντηρητικό πολιτικό, «η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσει η Ε.Ε. τις προκλήσεις». Η πίστη του βετεράνου ευρωβουλευτή στην αποτελεσματικότητα της «αγοράς» απορρέει από την πορεία του σε θέσεις με άμεση συνάρτηση πολιτικής και επιχειρηματικότητας. Υπήρξε επίτροπος Μεταφορών 2008 – 2010 και επίτροπος Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας 2010 – 2014 υπό τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Προσωπικό μου στοίχημα είναι η χάραξη δυναμικής βιομηχανικής πολιτικής, ώστε να δοθεί ισχυρή ώθηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Ο Ταγιάνι εξελέγη με άνεση από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις 13/12 για να διεκδικήσει την προεδρία του τρίτου σημαντικότερου θεσμού της Ε.Ε. (μετά το Συμβούλιο και την Κομισιόν), αξίωμα που σήμερα κατέχει ο Γερμανός Σοσιαλιστής Μάρτιν Σουλτς. Απέναντί του στον πρώτο γύρο των εκλογών του Ιανουαρίου θα βρίσκονται ο Ιταλός ηγέτης των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, η επίσης Ιταλίδα Ελεονώρα Φορέντσα από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, από τους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές η Ελγκα Στίβενς (Βέλγιο) και από τους Φιλελεύθερους ο Γκι Φερχόφσταντ (Βέλγιο).

«Ξέρω καλά αυτόν τον θεσμό», απαντά στην «Κ» όταν τον ρωτούμε γιατί θέλει να γίνει πρόεδρος. «Η Ευρώπη χρειάζεται έναν σταθερό πρόεδρο, αυτές τις δύσκολες στιγμές, που θα πιέζει το Κοινοβούλιο και τους άλλους θεσμούς ώστε να βρίσκουν λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών». Ο Αντόνιο Ταγιάνι εκλέγεται από το 1994 και πιστεύει ότι η εμπειρία που έχει συσσωρεύσει αυτά τα χρόνια τον καταστούν καταλληλότερο μεταξύ των υποψηφίων. «Χρειάζεται ένας πρόεδρος που θα είναι σε θέση να χειριστεί τις δύσκολες σχέσεις μεταξύ των πολιτικών ομάδων, ώστε να πετύχουν γρήγορα λύσεις ενάντια στην τρομοκρατία, το προσφυγικό, τη νεανική ανεργία» και συμπληρώνει ότι είναι ο μόνος υποψήφιος για την προεδρία που εξελέγη από την κοινοβουλευτική του ομάδα. «Είμαι εκλεγμένος, όχι αποτέλεσμα μιας συμφωνίας σε κλειστό δωμάτιο».

Ο Ιταλός πρώην δημοσιογράφος του Rai δηλώνει θαυμαστής της Ελλάδας, έχοντας μάλιστα πάρει μαθήματα ελληνικών επί έξι χρόνια ως φοιτητής Nομικής. Οταν τον ρωτούμε αν αυτός ο «θαυμασμός» θα συνοδεύεται από πολιτική δράση σε περίπτωση που εκλεγεί ο Ταγιάνι, είναι κατηγορηματικός: «Το Κοινοβούλιο είναι Κοινοβούλιο. Ως μέλη του πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες. Είναι αρκετά σημαντικό να ελέγξουμε τη δραστηριότητα της Κομισιόν, αλλά δεν σημαίνει ότι θα εμπλακούμε σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση». Ο ίδιος, βέβαια, σε μια έξαρση… ιταλικού αυθορμητισμού λέει ότι «βέβαια, δεν μπορώ να πω ότι είμαι και από τους θερμότερους υποστηρικτές της τρόικας. Φυσικά το δημόσιο χρέος είναι η προτεραιότητα τώρα, αλλά πρέπει να στηριχθούν η πραγματική οικονομία και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες».

Τον Αντόνιο Ταγιάνι απασχολεί αρκετά το θέμα των λαϊκιστών και πιστεύει ότι μόνο μέσα από γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων θα καταφέρουν να παραγκωνίσουν τους λαϊκιστές που απειλούν την Ενωση. «Η ερώτηση είναι γιατί τόσες ψήφοι για τους λαϊκιστές; Το να μιλάς θεωρητικά γι’ αυτούς είναι εύκολο, αλλά εδώ υπάρχει μια πραγματική απειλή. Χρειαζόμαστε καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των πολιτών, καλές απαντήσεις στα προβλήματα χωρίς υπεκφυγές και θεωρίες». Νομίζω είναι σημαντικό να έχουμε ένα θετικό μήνυμα πριν από τις ευρωεκλογές του 2019. Η Ευρώπη δεν είναι μόνον τράπεζες ή εμπόριο, είναι και ένα Κοινοβούλιο που εργάζεται για τους πολίτες».

Μεταξύ των Κ.Ο. υπάρχει ένταση, καθώς δεν μπορούν καταλήξουν σε κοινής αποδοχής υποψήφιο. «Από αυτή την άσκοπη κόντρα οι μόνοι που ενισχύονται είναι οι ευρωσκεπτικιστές», σχολιάζει ο Ταγιάνι. Το επιχείρημα των Σοσιαλιστών είναι ότι «δεν γίνεται όλοι οι θεσμοί να διοικούνται από το ΕΛΚ». Σε αυτό οι Ευρωπαίοι κεντροδεξιοί απαντούν αυστηρά με τη λατινική ρήση «pacta sunt servanda», επικαλούμενοι την πολιτική συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ των πρώην συμμάχων ΕΛΚ και S&D και προέβλεπε ότι στην πενταετία 2014 – 2019 θα μοιράζονταν την προεδρία. «Πρέπει να σεβαστούν τη συμφωνία. Εμείς ψηφίσαμε τον Μάρτιν Σουλτς. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν ήταν εύκολο, απλώς σεβαστήκαμε τη συμφωνία. Στις ευρωεκλογές του 2014 το ΕΛΚ βγήκε πρώτη δύναμη και τότε οι Σοσιαλιστές προτίμησαν να τοποθετήσουν τη Φεντερίκα Μογκερίνι αντί να διεκδικήσουν άλλη θέση. Είμαι πρόθυμος να κάνω ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε να γεφυρώσουμε το χάσμα».

Οι ενστάσεις πολλών ευρωβουλευτών προς το πρόσωπο του Αντόνιο Ταγιάνι εστιάζονται στο γεγονός ότι, όταν υπηρετούσε στη θέση του επιτρόπου Βιομηχανίας, ξέσπασε το σκάνδαλο «Dieselgate» που ενέπλεκε μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι επικριτές του σχολιάζουν ότι η «χαλαρή» εποπτεία του στην τήρηση των κανόνων επέτρεψε αυτό το μεγάλο σκάνδαλο πλήττοντας το κύρος της Κομισιόν. Η υπόθεση ερευνάται ακόμη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά ο ίδιος ο Ταγιάνι δηλώνει απερίφραστα ότι χειρίστηκε την υπόθεση «όσο καλύτερα μπορούσε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή