Στα ίχνη του δράστη που αιματοκύλισε το «Ρέινα»

Στα ίχνη του δράστη που αιματοκύλισε το «Ρέινα»

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Πολύ κοντά στην ταυτοποίηση του ενόπλου, ο οποίος σκότωσε 39 ανθρώπους στο νυχτερινό κέντρο «Ρέινα» της Πόλης, βρίσκονται οι τουρκικές αρχές, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Haber ανέφερε ότι οκτώ ύποπτοι κρατούνται από τις τουρκικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κουρτουλμούς είπε ότι «τα στοιχεία για τα δακτυλικά αποτυπώματα και την εμφάνιση του δράστη έχουν συλλεγεί και η αναγνώρισή του θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα», ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι η επίθεση είχε απώτερο στόχο της να «διχάσει την τουρκική κοινωνία».

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε, στο μεταξύ, τη Δευτέρα το Ισλαμικό Κράτος σε ανακοίνωσή του, περιγράφοντας το κέντρο «Ρέινα» ως σημείο συγκέντρωσης χριστιανών που γιόρταζαν τη «γιορτή των αποστατών τους».

«Η τουρκική κυβέρνηση αποστατών πρέπει να γνωρίζει ότι το αίμα μουσουλμάνων, που χύνεται με τους βομβαρδισμούς από αεροσκάφη και πυροβολικό, θα πυροδοτήσει –Θεού θέλοντος– πυρκαγιά στην ίδια τους τη χώρα», ανέφερε η ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτους.

Πολίτες από τη Σαουδική Αραβία, τον Λίβανο, το Μαρόκο, τη Λιβύη, το Ισραήλ, την Ινδία, τον Καναδά, καθώς και δύο άτομα, το ένα με βελγοτουρκική και το δεύτερο με γαλλοτυνησιακή υπηκοότητα, σκοτώθηκαν στην επίθεση της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς στο διάσημο κλαμπ της Κωνσταντινούπολης στην όχθη του Βοσπόρου. Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, 25 από τους νεκρούς ήταν ξένοι υπήκοοι. Ολα τα θύματα υπέκυψαν από πυρά αυτόματου όπλου, με ορισμένα από αυτά να έχουν δεχθεί τα πυρά εξ επαφής, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των ιατροδικαστών, που δημοσίευσε η εφημερίδα Milliyet.

Η αστυνομία δημοσιοποίησε θολή ασπρόμαυρη φωτογραφία του δράστη, που απομονώθηκε από τις εικόνες κάμερας ασφαλείας του «Ρέινα». Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία εκτιμά, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι ο ένοπλος κατάγεται από χώρα της Κεντρικής Ασίας και διατηρεί επαφές με το Ισλαμικό Κράτος. Σε χθεσινό της δημοσίευμα η Hurriyet ανέφερε ότι ο δράστης της επίθεσης ίσως να ανήκει στον ίδιο πυρήνα ισλαμιστών ο οποίος ευθύνεται για την επίθεση με βόμβες και αυτόματα όπλα εναντίον του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο, με 45 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Περισσότεροι από 600 –σύμφωνα με άλλες πηγές 700– άνθρωποι βρίσκονταν στο εσωτερικό του νυχτερινού κέντρου «Ρέινα» όταν ο ένοπλος άνοιξε πυρ, αφού είχε ήδη σκοτώσει αστυνομικό και ακόμη έναν άνθρωπο στην είσοδο. Ο δράστης διείσδυσε αμέσως μετά στο εσωτερικό του «Ρέινα» και άνοιξε πυρ με πολεμικό όπλο τύπου Καλάσνικοφ, ενώ αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης περιέγραψαν ότι φώναξε «Αλλαχού Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι Μεγάλος).

Κάποιοι από τους θαμώνες του κέντρου πήδηξαν στα νερά του Βοσπόρου για να γλιτώσουν από τα πυρά, ενώ ο δράστης –αφού άλλαξε τουλάχιστον πέντε φορές γεμιστήρα στο τουφέκι του– κινήθηκε με χαρακτηριστική ψυχραιμία, αποτελειώνοντας με βολές εξ επαφής πολλούς τραυματίες.

Τουλάχιστον 180 σφαίρες

Η εφημερίδα Haberturk ανέφερε σε ρεπορτάζ της ότι ο δράστης μετέβη στο νυχτερινό κέντρο με ταξί από τη συνοικία Ζεϊτίνμπουρνου, ενώ εξαιτίας της κυκλοφοριακής συμφόρησης κατέβηκε από το ταξί και περπάτησε μερικές εκατοντάδες μέτρα, μέχρι την είσοδο του «Ρέινα». Φθάνοντας στην είσοδο, ο δράστης έβγαλε το Καλάσνικοφ από βαλίτσα, άνοιξε πυρ εναντίον του αστυνομικού και ενός πολίτη στην είσοδο και πέταξε δύο χειροβομβίδες, προτού εισβάλει στο εσωτερικό. Η αστυνομία εντόπισε έξι άδειους γεμιστήρες Καλάσνικοφ, εκτιμώντας ότι ο δράστης έριξε τουλάχιστον 180 σφαίρες εναντίον των θαμώνων του κέντρου.

Ο 36χρονος μπάρμαν Μεχμέτ Γιλάν είπε ότι ο ένοπλος στόχευσε μεθοδικά το σημείο του κέντρου όπου είχαν συνωστιστεί οι περισσότεροι θαμώνες. «Ορμησε μέσα και αμέσως κινήθηκε προς τα αριστερά, στο σημείο του κέντρου που είναι πάντα γεμάτο κόσμο. Αναρωτήθηκα εάν είχε ξαναέρθει, γιατί έμοιαζε να ξέρει ακριβώς πού πηγαίνει. Πυροβολούσε τυχαία, αλλά στόχευε στο πάνω μέρος των σωμάτων των πελατών. Δεν ήθελε απλά να τους τραυματίσει, αλλά να τους σκοτώσει», είπε ο Γιλάν, ο οποίος διέφυγε διερχόμενος από την κουζίνα, μαζί με πέντε πελάτες και δύο μέλη του προσωπικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή