Εντατικοποίηση των επαφών στην Κύπρο

Εντατικοποίηση των επαφών στην Κύπρο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνονται οι διακοινοτικές επαφές και οι διαπραγματευτικές προσπάθειες στην Κύπρο, ενόψει της συνάντησης ανάμεσα στους δύο ηγέτες Ν. Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενεύη. Σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα συναντηθούν στη Λευκωσία, για πρώτη φορά μέσα στο 2017, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί ακόμη μία τέτοια συνεννόηση το Σάββατο, 7 Ιανουαρίου, στην Κύπρο. Η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών προετοιμάστηκε χθες σε τεχνικό επίπεδο από τους διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί. Οι διαπραγματευτές συζήτησαν για τα κεφάλαια του εδαφικού, του περιουσιακού και της Ε.Ε. Ο κ. Αναστασιάδης, πέρα από τη συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί, σήμερα θα ενημερώσει ενόψει της Γενεύης και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, η άποψη της οποίας, όπως είναι γνωστό, έχει ιδιαίτερη σημασία στο εσωτερικό της χώρας. Αύριο, ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει αναλόγως το Εθνικό Συμβούλιο και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Σκοπός του κ. Αναστασιάδη, όπως έχει αναφερθεί χαρακτηριστικά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ν. Χριστοδουλίδη, είναι το Εθνικό Συμβούλιο να καταλήξει σε κοινή, ενιαία γραμμή με στόχο τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου.

Από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ο επονομαζόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Χουσεΐν Οζγκιουργκούν έκανε λόγο για «σχέδιο Β» σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες στη Γενεύη. Ο κ. Οζγκιουργκούν, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησε επαφές τόσο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, μίλησε για πλήρη συνεργασία με την Αγκυρα ενώ ανέδειξε και διάφορα οικονομικά ζητήματα. Οπως, π.χ., τα σχέδια που υπάρχουν για μεταφορά και ηλεκτρισμού (μετά το νερό) από την Τουρκία προς τα Κατεχόμενα. Ο ίδιος κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για «κωλυσιεργία» στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και επισήμανε ότι για την Τουρκία το συγκεκριμένο ζήτημα είναι εθνική υπόθεση και ζήτημα στρατηγικής. «Επίσης, στις ισορροπίες της Ανατολικής Μεσογείου, η Κύπρος είναι μία βάση», είπε, ενώ κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι προσπαθεί να ενώσει το νησί με την Ελλάδα. Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός επανέλαβε ότι η πλευρά του δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα της παρουσίας του τουρκικού στρατού. «Δεν μπορούμε να το περιλάβουμε ως θέμα παζαρέματος, δεν μπορούμε να αφήσουμε κανέναν να το αγγίξει ούτε ένα εκατοστό. Και εδώ υπάρχει πλήρης σύμπλευση απόψεων με την Τουρκία», είπε.

Κινούμενος σε έντονα σκληρή γραμμή ο κ. Οζγκιουργκούν επέμεινε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν συζητεί την επιστροφή ούτε της Μόρφου ούτε της Καρπασίας. Σε ανάλογο ύφος ο επονομαζόμενος «υπουργός Εξωτερικών» των Κατεχομένων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι η πενταμερής μορφή της διάσκεψης δεν αλλάζει, όσο και αν το προσπαθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο κ. Ερτουγρούλογλου αρνήθηκε τη συμμετοχή στη διάσκεψη των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT