Σύγχυση σχετικά με τις συμβάσεις καθαριότητας

Σύγχυση σχετικά με τις συμβάσεις καθαριότητας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κομφούζιο έχει δημιουργηθεί στους δήμους όσον αφορά την παράταση των συμβάσεων των υπαλλήλων καθαριότητας έως το τέλος του 2017, η οποία ψηφίσθηκε με τροπολογία στην εκπνοή του προηγούμενου έτους.

Η τροπολογία αφήνει πολλά κρίσιμα ζητήματα ανοικτά: Αφορά τους υπαλλήλους που εργάζονται στους δήμους ή και σε εκείνους που έχουν προσληφθεί ως συμβασιούχοι στα Νομικά Πρόσωπα των δήμων; Τι ισχύει για τους συμβασιούχους που η σύμβασή τους έληξε τον Αύγουστο; Πώς θα πληρωθούν οι υπάλληλοι όταν ο δήμος δεν έχει κονδύλια; Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα εγκρίνει τελικά τα σχετικά εντάλματα πληρωμών παρά τις πρώτες απορριπτικές αποφάσεις;

Παρά τα ερωτήματα αυτά, οι περισσότεροι δήμαρχοι υπέγραψαν την παράταση των συμβάσεων, προκειμένου να μην έρθουν σε αντιπαράθεση με την τοπική κοινωνία. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, δήμοι και υπάλληλοι προσφεύγουν στα δικαστήρια για να επιλύσουν το θέμα.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Νικ. Μπάμπαλος λέει στην «Κ» ότι έχει υπογράψει την παράταση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα που είχαν προσληφθεί με προγράμματα οκταμήνου τον Σεπτέμβριο του 2015 και είχαν ήδη παραταθεί για όλο το 2016, ωστόσο δεν γνωρίζει αν το Ελεγκτικό Συνέδριο θα εγκρίνει τις σχετικές πληρωμές.

«Επίσης, στον οργανισμό προσχολικής αγωγής του δήμου που είναι ΝΠΔΔ έχουν λήξει κάποιες συμβάσεις καθαριστριών από τον Aύγουστο. Εμείς χρειαζόμαστε αυτό το προσωπικό και έχουμε τα χρήματα που απαιτούνται για τη μισθοδοσία. Δεν γνωρίζω όμως αν μπορούμε να παρατείνουμε και αυτές τις συμβάσεις», εξηγεί ο κ. Μπάμπαλος. «Επικοινωνήσαμε με τα αρμόδια υπουργεία (σ.σ. το Εσωτερικών και το Διοικητικής Μεταρρύθμισης), αλλά έχουν αντίθετες απόψεις».

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θ. Παναγόπουλος υπέγραψε την παράταση των συμβάσεων 21 εργαζομένων στην καθαριότητα οι οποίοι είχαν προσληφθεί τον Αύγουστο του 2015, αλλά τώρα και οι συμβασιούχοι που είχαν προσληφθεί τον Δεκέμβριο του 2014 και απολύθηκαν τον Απρίλιο του 2015 ζητούν να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση.

Από την άλλη, κάποιοι τοπικοί άρχοντες, όπως ο δήμαρχος Κορίνθου Αλ. Πνευματικός, επιμένουν ότι δεν θα προσλάβουν ανθρώπους αν δεν λάβουν την αναγκαία χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή