Στήριξη των αποφάσεων Λευκωσίας ζητούν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Στήριξη των αποφάσεων Λευκωσίας ζητούν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόβλεψη ότι και οι τελικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα αποδειχθούν ναρκοθετημένες, λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας, έκαναν οι πολιτικοί αρχηγοί και των μικρότερων κομμάτων στις συναντήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό. Κι αν σε κάτι συνέπεσαν στις δηλώσεις τους, είναι η ανάγκη η Αθήνα να στηρίξει τις αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, δίχως όμως να τις επηρεάσει.

«Για το Κυπριακό υπάρχει εθνική γραμμή. Διεκδικούμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς τις αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών και με αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής», είπε η κ. Φώφη Γεννηματά και ζήτησε «ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε όλοι οι διεθνείς παράγοντες και κυρίως η Ε.Ε. να συμβάλλουν ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία. Παραμένουμε σταθεροί στη θέση “η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα στηρίζει”», πρόσθεσε, χωρίς να κρύβει την απαισιοδοξία της για το αποτέλεσμα της πολυμερούς συνάντησης που επίκειται.

Χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών κράτησε και ο κ. Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος προέβλεψε ως πιθανότερη εξέλιξη η μόνη συμφωνία την Πέμπτη να αφορά την αναβολή όλων των αποφάσεων. Τόνισε και εκείνος την ανάγκη πλήρους στήριξης των επιλογών του κ. Αναστασιάδη, ενώ παρουσίασε στον κ. Τσίπρα την πρότασή του για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εκ των προτέρων «υπονομευμένη από την τουρκική και την τουρκοκυπριακή ηγεσία» χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση και ο κ. Δημ. Κουτσούμπας, ο οποίος κατήγγειλε ότι υπάρχει εμπλοκή «και άλλων μεγάλων συμφερόντων, όπως των ΗΠΑ», που κατά την άποψη του ΚΚΕ επιδιώκουν μια διχοτομική λύση. Ο κ. Τσίπρας είχε επίσης συναντήσεις με τους κ. Β. Λεβέντη και Π. Καμμένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT