Κρίσιμη συγκυρία για τον Ερντογάν

Κρίσιμη συγκυρία για τον Ερντογάν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άκρως κρίσιμες εξελίξεις στο μέτωπο της εσωτερικής πολιτικής βρίσκεται αντιμέτωπος ο ισχυρός πολιτικός άνδρας της Τουρκίας, καθώς  η προώθηση των μεγαλόπνοων σχεδίων του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στο τουρκικό κοινοβούλιο εξαρτιόταν μέχρι πριν λίγο από την τήρηση λεπτών ισορροπιών.

Την νύχτα της Δευτέρας, η τουρκική εθνοσυνέλευση έδωσε οριακά την συγκατάθεση της για την έναρξη της συζήτησης για τα άρθρα του νέου πακέτου συνταγματικής αναθεώρησης που προωθεί η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Στην πρώτη ψηφοφορία, οι Τούρκοι βουλευτές ψήφισαν ως εξής:

Συνολικές έδρες: 550

Άκυρα: 1

Ουδέτερα: 2

Λευκοί ψήφοι: 5

Ναι: 338

Όχι: 134

Με βάση το προαναφερόμενο αποτέλεσμα, σήμερα στις 15:00 ξεκινά στην τουρκική βουλή η ψηφοφορία για τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Απώλειες από ΑΚΡ και ΜΗΡ

Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας δείχνει ότι τα νέα σχέδια του Προέδρου Ερντογάν και της κυβερνητικής παράταξης εξαρτώνται από τις πολύ λεπτές ισορροπίες εντός της τουρκικής βουλής.

Την συνταγματική αναθεώρηση υποστηρίζουν δυο κόμματα, το ΑΚΡ και το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ). Τα εν λόγω δυο κόμματα κατέχουν συνολικά 356 έδρες στην βουλή. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας καταδεικνύει ότι  χθες την νύχτα 18 βουλευτές  του ΑΚΡ και του ΜΗΡ αποφάσισαν να μην υποστηρίξουν την νέα πρωτοβουλία του Προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησής του.

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την μεριά της καταψήφισε την συνταγματική αναθεώρηση, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), του οποίου οι 11 βουλευτές έχουν φυλακιστεί, επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Προειδοποίηση για εμφύλια σύρραξη

Εν τω μεταξύ, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) στέλνει μια αυστηρή προειδοποίηση στην κυβερνητική παράταξη, η οποία αναστατώνει την τουρκική πρωτεύουσα.

Δια στόματος των εκπροσώπων του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποιεί για το ενδεχόμενο μια γενικευμένης εμφύλιας σύρραξης στην Τουρκία, σε περίπτωση που το ΑΚΡ επιμένει να προχωρήσει στην δημιουργία του νέου πολιτεύματος δίχως να έχει εξασφαλίσει την συγκατάθεση μεγάλων μερίδων της κοινωνίας.

Οι βουλευτές του CHP προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα και απειλούν την κυβερνητική παράταξη με «αιματοκύλισμα» ως αποτέλεσμα των απρόβλεπτων συνεπειών των «λαθών» της κυβέρνησης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή