Χαμηλές οι προσδοκίες στην Αγκυρα

Χαμηλές οι προσδοκίες στην Αγκυρα

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος δίνει μάχη κατά πληθώρας τρομοκρατικών οργανώσεων και καταβάλλει προσπάθειες για να δώσει νέα ώθηση στην τουρκική εξωτερική πολιτική, εύχεται ότι η διάσκεψη της Γενεύης θα φέρει λύση στο Κυπριακό και νέα δυναμική στα ελληνοτουρκικά». Αυτό το μήνυμα στέλνουν σε Αθήνα και Λευκωσία πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο νέο προεδρικό μέγαρο. Διά μέσου της «Κ», οι τουρκικές πηγές επισημαίνουν τη σημασία «συμβιβαστικής λύσης» στο Κυπριακό. Ακόμη, οι πηγές μας ρίχνουν φως στον όρο «συμβιβαστική λύση», εστιάζοντας στους προβληματισμούς των Τουρκοκυπρίων και φυσικά στην εθνική ασφάλεια της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μέσα στο εν λόγω πλαίσιο αναφέρονται σε μια «φόρμουλα» η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την παραμονή του τουρκικού στρατού στο νησί μετά τη λύση, δίχως αυτή η εξέλιξη να αποτελεί απειλή για την ε/κ πλευρά.

Την ίδια ώρα, οι πηγές μάς ζητούν να εστιάσουμε στις τελευταίες δηλώσεις της ε/κ πλευράς και της Αθήνας στα πεδία του εδαφικού, της πολιτικής ισότητας και φυσικά των εγγυήσεων. Κατά την άποψή τους, οι εν λόγω δηλώσεις κάθε άλλο παρά «εποικοδομητικές» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Από τη σκοπιά της Αγκυρας, Αθήνα και Λευκωσία καταβάλλουν κάθε είδους προσπάθεια για να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία, η οποία αναβαθμίζει τη θέση της στην «σκακιέρα» της Ανατολικής Μεσογείου μέσα από το νέο «σύμφωνο» συνεργασίας με Ρωσία, Ιράν, Ιράκ και άλλους παράγοντες της περιοχής. Η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της λύσης εντός των επόμενων εικοσιτετράωρων, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι το μέγιστο μερίδιο ευθύνης βαραίνει την ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη και τη συγκυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με την Αγκυρα, η τουρκική πλευρά έχει καταβάλλει κάθε είδους προσπάθεια καλής θελήσεως. Στο εξής, εάν η ε/κ πλευρά ανταποκριθεί θετικά στην εν λόγω προσπάθεια και εάν δώσει τη συγκατάθεσή της για μια λύση η οποία δεν εμπεριέχει «νικητές» και «ηττημένους», τότε η ανάδυση της Ενωμένης Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ζήτημα χρόνου. Σε περίπτωση που τελικά η ε/κ πλευρά δεν δώσει το «πράσινο φως» για τη συνταγματική κατοχύρωση της πολιτικής ισότητας της τ/κ πλευράς, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίσει να επιμένει στην άμεση κατάργηση των εγγυήσεων, την επιστροφή της παραθαλάσσιας ζώνης και σημαντικών περιοχών, τότε η τουρκική πλευρά έχει έτοιμο το Σχέδιο Β.

Την προαναφερόμενη θέση υπογραμμίζουν καλά ενημερωμένες πηγές, οι οποίες αναφέρουν ότι η έναρξη του δημόσιου διαλόγου στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής και στην Αγκυρα για τα εναλλακτικά σχέδια που αφορούν το μέλλον της τ/κ πλευράς θα αποτελέσουν δεδομένη εξέλιξη παρά την όποια αντίθετη άποψη της τ/κ ηγεσίας. Στην Αγκυρα και στην τ/κ ηγεσία παρατηρείται έντονη διπλωματική κινητικότητα σχετικά με το Κυπριακό. Ο τ/κ ηγέτης συνεχίζει να συνομιλεί με την ε/κ πλευρά και τον ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας βολιδοσκοπούν τις προθέσεις των διεθνών παραγόντων. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες της «Κ» δείχνουν ότι η Αγκυρα θεωρεί ότι η θέση της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ στο Κυπριακό θα είναι καθοριστικής σημασίας για μια σειρά εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Από αυτή την άποψη, η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και όσα θα ακολουθήσουν φέρουν μεγάλη σημασία για την Κύπρο, την Τουρκία και ολόκληρη την περιοχή.

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέρει το μήνυμα της Αγκυρας προς τη Λευκωσία και την Αθήνα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Οι τουρκικές πηγές της «Κ» επιθυμούν ομόφωνα να μεταβιβάσουν στην Αθήνα και στην ε/κ πλευρά το μήνυμα ότι «η Τουρκική Δημοκρατία θα ήθελε να έχει στο πλευρό της ως σύμμαχους τους Ελληνες και του Ελληνοκυπρίους στον ένδοξο αγώνα που δίνει το τουρκικό έθνος κατά της τρομοκρατίας του κινήματος Γκιουλέν, του ΡΚΚ και του Ισλαμικού Κράτους». Σε αυτό το σημείο, οι πηγές μάς υπενθυμίζουν την εκκρεμότητα της υπόθεσης των «τρομοκρατών» που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, το οποίο, σύμφωνα με την Αγκυρα, είναι έργο του κινήματος Γκιουλέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή