Επικυρώνεται στη Ζυρίχη η επέκταση του Μουντιάλ 2026

Επικυρώνεται στη Ζυρίχη η επέκταση του Μουντιάλ 2026

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επέκταση του Μουντιάλ από 32 σε 48 ομάδες από το 2026 αναμένεται να επικυρώσει σήμερα το Συμβούλιο της FIFA, κατόπιν συμφωνίας των κορυφαίων παραγόντων παγκοσμίως, δημιουργώντας μια αμφιλεγόμενη διοργάνωση με περισσότερους αγώνες και χαμηλότερη ποιότητα, σύμφωνα με τους επικριτές της ιδέας αυτής.

Ηδη, από την Κυριακή οι εκπρόσωποι των ηπειρωτικών συνομοσπονδιών συμφώνησαν για τη διόγκωση των ομάδων του τουρνουά κατά 50%, με 80 ματς αντί των 64 που θα έχουν τα τελικά έως και το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ το 2022. Ωστόσο, το σχέδιο που αναμένεται σήμερα να εγκριθεί από το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της FIFA προβλέπει τη διατήρηση της διάρκειας του Μουντιάλ σε 32 μέρες, «στριμώχνοντας» περισσότερους αγώνες στις ίδιες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ζυρίχη, όπου θα συνέλθει σήμερα το Συμβούλιο της διεθνούς ομοσπονδίας, οι εθνικές ομοσπονδίες έχουν εξουσιοδοτήσει τα μέλη τους να υπερψηφίσουν την πρόταση για 48 ομάδες χωρισμένες σε 16 ομίλους των τριών χωρών, από τις οποίες θα προκρίνονται δύο για τη φάση των 32, που θα είναι νοκ άουτ, όπως και όλες οι υπόλοιπες των τελικών. Με τον τρόπο αυτό, μια ομάδα θα δίνει ακριβώς τα ίδια ματς με σήμερα μέχρι να φτάσει στον τελικό, ώστε να καθησυχαστούν όσοι φοβούνταν περισσότερη πίεση στα πόδια των ήδη επιβαρυμένων ποδοσφαιριστών.

Η «Κ» πληροφορείται ακόμη ότι το σχέδιο προβλέπει στους ομίλους να μην υπάρχουν ισοπαλίες, αλλά τα ισόπαλα ματς να πηγαίνουν στη διαδικασία των πέναλτι, δίνοντας έτσι έξτρα κίνητρο σε κάθε αγώνα. Εκπληξη προκαλεί η πληροφορία ότι ενώ η FIFA φέρεται να αυξάνει τις θέσεις της Ευρώπης κατά τρεις (από 13 στις 16), θα προσφέρει τέσσερις ακόμη στην Αφρική (από 5 σε 9).

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα, νικητής με την Αργεντινή στο Μουντιάλ του 1986, σχολίασε ότι η επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου αποτελεί «φανταστική ιδέα», δίνοντας την ευκαιρία σε μικρότερες χώρες να συμμετάσχουν στη μαγεία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ωστόσο, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της κατόχου του τροπαίου Γερμανίας επικρίνει την πρόταση αυτή, κάνοντας λόγο για αχρείαστη διόγκωση της διοργάνωσης, ενώ αντίστοιχη κριτική κάνουν και οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, μιλώντας για πολιτικά και οικονομικά κίνητρα. Οντως, τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 35% από αυτά του Μουντιάλ του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή