«Θεραπεία σοκ» για το Obamacare

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Την επόμενη εβδομάδα» θα καταργηθεί ο νόμος που παρέχει ασφάλιση σε 20 εκατομμύρια Αμερικανούς, σύμφωνα με δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προτρέπουν τον Τραμπ να ετοιμάσει πρώτα νέο νόμο, προκειμένου να μην υπάρξουν πολιτικές αντιδράσεις από όσους χάσουν την ασφαλιστική τους κάλυψη, αλλά ο Τραμπ φαίνεται ότι πριμοδοτεί τη «θεραπεία σοκ».

Στο μεταξύ, έντονη αντιπαράθεση εκτυλίχθηκε χθες στα έδρανα της αμερικανικής Γερουσίας, στη διάρκεια της ακρόασης του νέου υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς. Ο Σέσιονς, επί 20ετία γερουσιαστής από την Αλαμπάμα, υποστήριξε ότι οι κατηγορίες εις βάρος του για ρατσιστική συμπεριφορά είναι αβάσιμες, ενώ επιβεβαίωσε τη σκληρή γραμμή που προτίθεται να τηρήσει σε θέματα νόμου και τάξης, μετανάστευσης και ναρκωτικών.

Η πρώτη ακρόαση

Η ακρόαση του Σέσιονς, η πρώτη που αφορά υπουργό του Ντόναλντ Τραμπ, διεκόπη από διαδηλωτές που φορούσαν στολές της Κου Κλουξ Κλαν και φώναζαν «Στηρίξτε τα πολιτικά δικαιώματα, πείτε όχι στον Σέσιονς». «Απεχθάνομαι την Κου Κλουξ Κλαν και ό,τι αυτή εκπροσωπεί, καθώς και την ιδεολογία του μίσους», δήλωσε ο Σέσιονς απαντώντας στη σχετική ερώτηση συναδέλφων του γερουσιαστών. Το 1986, ο Σέσιονς έγινε ο δεύτερος δικαστής στην Ιστορία των ΗΠΑ του οποίου η προαγωγή εμποδίστηκε από το Κογκρέσο λόγω «έλλειψης ευαισθησίας σε φυλετικά ζητήματα». Η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), που συνήθως τηρεί ουδέτερη στάση στους διορισμούς αξιωματούχων, χθες έστειλε εκπρόσωπό της να καταθέσει στη Γερουσία εναντίον του Σέσιονς, τον οποίο χαρακτήρισε «ακριβώς τον λάθος άνθρωπο» για το αξίωμα του υπουργού Δικαιοσύνης. Πάνω από 400 οργανώσεις έστειλαν επιστολές με τις οποίες ζητούν από τη Γερουσία να μην επικυρώσει τον διορισμό του Σέσιονς.

Οι γερουσιαστές έθεσαν στον νέο υπουργό το ερώτημα που συνήθως απευθύνουν σε τέτοιες περιπτώσεις («είστε διατεθειμένος να διαφωνήσετε με τον πρόεδρο») και ο Σέσιονς απάντησε θετικά. Ο Σέσιονς είπε επίσης ότι θα σεβαστεί τον νόμο που επιτρέπει τους γάμους ατόμων του ίδιου φύλου, αν και τον θεωρεί αντισυνταγματικό. Ο Σέσιονς, σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα μετανάστευσης, αναλαμβάνει τώρα το χαρτοφυλάκιο αυτό και το καθήκον να συμβιβάσει τη φλογερή προεκλογική ρητορική με την κυβερνητική πρακτική. «Δεν πιστεύω και δεν υποστηρίζω την ιδέα ότι πρέπει να απαγορευθεί η είσοδος μουσουλμάνων ως θρησκευτικής ομάδας στις ΗΠΑ», είπε ο Σέσιονς, υποστηρίζοντας ότι σέβεται τη θρησκευτική ελευθερία όπως αυτή προστατεύεται από το σύνταγμα. Παράλληλα, όμως, εξήγγειλε ότι οι διατάξεις με βάση τις οποίες μετανάστες που έφθασαν στις ΗΠΑ ως παιδιά λάμβαναν χαρτιά και έπαυαν να ζουν στη σκιά θα καταργηθούν, ενώ θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην «προστασία των συνόρων».

Ερευνα για την Κλίντον

Ο Σέσιονς παράλληλα ανέσυρε το «φάντασμα» του Κένεθ Σταρ (ειδικού εισαγγελέα στην υπόθεση Λεβίνσκι), αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να ανατεθεί σε ειδικό εισαγγελέα η διερεύνηση ενδεχόμενων αδικημάτων της Χίλαρι Κλίντον στο ζήτημα της «αγοράς» επιρροής μέσω του Ιδρύματος Κλίντον και της πλημμελούς ασφάλειας του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της. Ο Σέσιονς υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν θα έχει κανέναν ρόλο στην έρευνα, λόγω των μεροληπτικών, όπως είπε, σχολίων που έκανε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας εις βάρος της υποψηφίας των Δημοκρατικών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή