Ο Γιούνκερ μίλησε με Τσίπρα και πάει στη Γενεύη

Ο Γιούνκερ μίλησε με Τσίπρα και πάει στη Γενεύη

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αποσυνδέσει την απόφαση για συμμετοχή ή όχι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη σημερινή διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό από τη συμμετοχή ή όχι του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έσπευσε χθες η κυβέρνηση. Συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν, ειδικότερα, ότι η απόφαση θα εξαρτηθεί απόλυτα από την αξιολόγηση που θα γίνει για τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας. «Εάν θεωρήσουμε ότι η προεργασία που έγινε στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί διαμορφώνει ένα πλαίσιο με καλές προοπτικές για συνολική συμφωνία, τότε ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη», ήταν το σχετικό σχόλιο. Η Αθήνα εμφανίστηκε να μετατοπίζεται από την τοποθέτηση του περασμένου Σαββάτου, όταν το Μάξιμου δήλωνε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί θετικά και να εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο επίπεδο στη Γενεύη, σε περίπτωση που το ίδιο αποφασίσει η τουρκική πλευρά».

Ο κύκλος τηλεφωνικών επικοινωνιών του πρωθυπουργού για τις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό συνεχίστηκε και χθες, με συνομιλία που είχε με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Πιθανόν οι επικοινωνίες αυτές να μην είναι ασύνδετες με τη μετατόπιση στη στάση της Αθήνας. Να σημειωθεί ότι η εκτίμηση διπλωματικών πηγών ήταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες ότι εάν ο κ. Ερντογάν δεν μεταβεί στη Γενεύη, τότε θα είναι σαφές ότι η Αγκυρα δεν επιθυμεί να εργαστεί στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας, καθώς οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι κανείς άλλος εκπρόσωπος της τουρκικής ηγεσίας δεν θα έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί. Η χθεσινή τοποθέτηση από το πρωθυπουργικό περιβάλλον ήταν κατά τι διαφοροποιημένη. Ετσι, συνεργάτες του κ. Τσίπρα σχολίαζαν ότι η μη παρουσία του κ. Ερντογάν στη Γενεύη δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πήγαν καλά και ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επίτευξης συνολικής συμφωνίας. «Προφανώς η μη παρουσία του κάτι θα σημαίνει, ωστόσο ακόμα και αν μεταβεί στη Γενεύη ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπεναλί Γιλντιρίμ, σίγουρα θα έχει εξουσιοδότηση για να διαπραγματευθεί», ήταν η συγκεκριμένη αναφορά. Μένει να διαπιστωθεί εάν η μεταβολή της στάσης της Αθήνας έχει να κάνει με κάποιες πρώιμες ενδείξεις ως προς την πορεία των συνομιλιών ή εάν αποτελεί τακτικό ελιγμό, προκειμένου η Αθήνα να δείξει ότι είναι αληθινή η δέσμευσή της στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας και ότι όντως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή.

Πάντως, στην τελική ευθεία της διαδικασίας της Γενεύης, οι τόνοι για τη σημασία των διαβουλεύσεων ανεβαίνουν. Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Κομισιόν στη σημερινή διάσκεψη, λίγο μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κ. Τσίπρα, δήλωσε από τη Μάλτα όπου βρισκόταν χθες: «Πάω στη Γενεύη γιατί πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να επανενώσουμε το νησί. Οι δύο ηγέτες κάνουν εξαιρετική δουλειά. Μίλησα στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό Τσίπρα και θα μιλήσω με τον Γάλλο πρόεδρο για το θέμα. Ελπίζω να κλείσουμε αυτόν τον φάκελο τις επόμενες ώρες και μέρες». Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη διαδικασία της Γενεύης «την τελευταία ευκαιρία να δούμε το νησί σε κατάσταση κανονικότητας», ενώ σε μια σαφή παρότρυνση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία, υπογράμμισε ότι «όταν πρόκειται για την ειρήνη, παίρνεις το αεροπλάνο. Γι’ αυτό θα πάω ο ίδιος στη Γενεύη, για να προσπαθήσω να γεφυρώσω τις απόψεις των δύο πλευρών. Είναι ένα ρίσκο, αλλά όταν μιλάμε για την ειρήνη, αυτοί που δεν παίρνουν κανένα ρίσκο παίρνουν το μεγαλύτερο ρίσκο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή