Κυπριακο: Aμφίρροπο το αποτέλεσμα σε πιθανό δημοψήφισμα για το σχέδιο λύσης

Κυπριακο: Aμφίρροπο το αποτέλεσμα σε πιθανό δημοψήφισμα για το σχέδιο λύσης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοιρασμένοι στα δύο υπέρ του «Ναι» ή του «Οχι» σε πιθανό δημοψήφισμα για την έγκριση λύσης του Κυπριακού είναι Ελληνοκύπριοι (Ε/Κ) και Τουρκοκύπριοι (Τ/Κ), σύμφωνα με έρευνα την οποία κατήρτισε η ομάδα του προγράμματος «Πρωτοβουλία για τον διάλογο για την ασφάλεια» του Κέντρου Βιώσιμης Ειρήνης και Δημοκρατικής Ανάπτυξης (Seed) και παρουσιάστηκε στη Γενεύη ενώπιον των Κυπρίων πολιτικών αρχηγών, αλλά και ξένων διπλωματών που βρίσκονται στο Παλάτι των Εθνών, προκειμένου να συμμετάσχουν ή να παρακολουθήσουν τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σίγουρα υπέρ του «Οχι» τάσσεται το 32% των Ε/Κ και το 17% των Τ/Κ. Προσωρινά υπέρ του «Οχι», αλλά με πιθανότητα να ψηφίσουν «Ναι» όταν πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, δηλώνουν το 12% των Ε/Κ και το 16% των Τ/Κ. Ως αναποφάσιστοι εμφανίζονται το 24% των Ε/Κ και το 18% των Τ/Κ. Προσωρινά υπέρ του «Ναι», αλλά με πιθανότητα να ψηφίσουν «Οχι» όταν πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, δηλώνουν το 23% των Ε/Κ και το 15% των Τ/Κ. Σίγουρα υπέρ του «Ναι» τάσσονται το 23% των Ε/Κ και το 21% των Τ/Κ.

Τα εκτενή ερευνητικά αποτελέσματα παρουσίασαν στους ηγέτες οι δύο διευθυντές έρευνας του SEED κ. Αλ. Λόρδος και Αχμέτ Σοζέν. Η βασική στόχευση της έρευνας αφορούσε την ασφάλεια και σε αυτή περιλαμβάνονται πολύ ιδιαίτερα ευρήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πιθανές απειλές για την ασφάλεια και πώς τις προσδιορίζει και ιεραρχεί η κάθε κοινότητα. Ετσι, για τους Ε/Κ οι έξι πιθανές απειλές είναι: Πρώτον, οι Τούρκοι στρατιώτες δεν θα αποσυρθούν όπως θα συμφωνηθεί. Δεύτερον, η Τουρκία θα αναμειχθεί στη διακυβέρνηση της Κύπρου και θα υπονομεύσει την κυριαρχία της χώρας. Τρίτον, οι περιουσίες δεν θα επιστραφούν όπως προβλέπει η συμφωνία. Τέταρτον, η κατάρρευση του ομοσπονδιακού κράτους θα αφήσει το ελληνοκυπριακό κράτος δίχως διεθνή αναγνώριση. Πέμπτον, οι Τούρκοι πολίτες θα υπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας τους και όχι της Κύπρου. Και, έκτον, οι Ε/Κ θα επωμιστούν το οικονομικό βάρος του συμβιβασμού. Αντιστοίχως, οι Τ/Κ ιεραρχούν τις εξής απειλές: Πρώτον, την πιθανή περιθωριοποίηση στους ομοσπονδιακούς θεσμούς. Δεύτερον, την ανάμειξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη λειτουργία της κυβέρνησης. Τρίτον, ότι οι προβλέψεις για τη διανομή της εξουσίας δεν θα εφαρμοστούν. Τέταρτον, ότι η αστυνομική και δικαστική εξουσία θα είναι προκατειλημμένη υπέρ των Ε/Κ. Πέμπτον, ότι η οικονομία τους θα καταρρεύσει, καθώς δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί την ελληνοκυπριακή. Και, έκτον, ότι ακραίες ομάδες Ε/Κ θα επιτεθούν στους Τ/Κ.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 20 Δεκεμβρίου 2016 και 5 Ιανουαρίου 2017 με δείγμα 3.000 ατόμων, 1.500 από κάθε κοινότητα, από τις εταιρείες RAI στην ελληνοκυπριακή πλευρά και Prologue στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Το πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου έγινε η έρευνα, συγχρηματοδοτείται από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ολλανδίας και αποτελεί μέρος του έργου Security Dialogue που γίνεται σε συνεργασία με τη διεθνή οργάνωση Interpeace και το γερμανικό Ιδρυμα Berghof.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT