Μαίνεται ο πόλεμος της Δύσης με τη Ρωσία στον αθλητισμό

Μαίνεται ο πόλεμος της Δύσης με τη Ρωσία στον αθλητισμό

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον απόλυτο αποκλεισμό της Ρωσίας από κάθε διεθνή αθλητική διοργάνωση, καθώς και την αφαίρεση όλων των διοργανώσεων που έχουν ανατεθεί στη χώρα, περιλαμβανομένου και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του ποδοσφαίρου το 2018, ζητούν οι εθνικοί οργανισμοί κατά του ντόπινγκ (iNADO), στον απόηχο της δεύτερης έκθεσης Μακλάρεν περί του συστηματικού ντόπινγκ στη Ρωσία. Εντονη ήταν και η αντίδραση της Ρωσίας, οξύνοντας τον νέο αυτόν «ψυχρό πόλεμο» στον παγκόσμιο αθλητισμό. Με ανακοίνωσή τους 19 εθνικοί οργανισμοί, που συμμετέχουν στη διεθνή ένωση iNADO, ζήτησαν, μεταξύ άλλων, να μην επιτραπεί στη Ρωσία να συμμετάσχει σε καμία διεθνή διοργάνωση εάν δεν αποδεχθεί την ευθύνη της και ζητήσει συγγνώμη για το ντοπάρισμα άνω των χιλίων Ρώσων αθλητών σε περισσότερα από 30 αθλήματα που στοιχειοθέτησε η δεύτερη έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής του Παγκοσμίου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA) υπό τον Καναδό καθηγητή Ρίτσαρντ Μακλάρεν.

Η iNADO, που απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από τους εθνικούς οργανισμούς δυτικών χωρών, τόνισε στη σκληρότατη ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης στο Δουβλίνο ότι εάν δεν συμμορφωθεί αποδεδειγμένα η Ρωσία στις επιταγές του WADA, δεν θα πρέπει να διοργανώσει καμία διεθνή αθλητική εκδήλωση. Επιπλέον, οι αθλητές της θα μπορούν να λάβουν μέρος σε διεθνείς αγώνες μόνο ως ουδέτεροι και εφόσον ελεγχθούν και έχουν καθαρό «ποινικό μητρώο».

Εκπρόσωπος της iNADO διευκρίνισε ότι η δήλωση αφορά και το Μουντιάλ του 2018, το οποίο πάντως η FIFA έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν πρόκειται να αφαιρέσει από τη Ρωσία. Σκληρή ήταν και η απάντηση του Βιτάλι Μούτκο, του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας και πρώην υπουργού Αθλητισμού που κατονομάζεται στην έκθεση Μακλάρεν: Κάλεσε χθες τους οργανισμούς κατά του ντόπινγκ να επικεντρωθούν «στη συλλογή ούρων, που είναι η αποστολή τους» και να μην ασχολούνται με την άσκηση πολιτικών πιέσεων.

Οι εθνικοί οργανισμοί πρότειναν ακόμη να μπορεί (εφόσον επιθυμεί) κάθε αθλητής που αποκτά μετάλλιο Ολυμπιακών Αγώνων ή Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ετεροχρονισμένα, λόγω αφαίρεσής του από ντοπαρισμένο αντίπαλό του, να τύχει κανονικής τελετής απονομής στην επόμενη αντίστοιχη διοργάνωση.

Εξάλλου, σε μπελάδες μπήκε και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (ΙΑΑF), Σεμπάστιαν Κόου, καθώς θεωρείται ότι ήταν σε γνώση του οι δωροδοκίες ανωτάτων στελεχών της ομοσπονδίας από Ρώσους για τη συγκάλυψη υποθέσεων ντόπινγκ προτού αναλάβει την ηγεσία της ΙΑΑF. Ο ίδιος θα έχει εκ νέου την ευκαιρία να… αρνηθεί κάτι τέτοιο, όταν κληθεί ξανά από επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου να καταθέσει σχετικά προς τα τέλη Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή