Γερμανία: Επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα από τον Μάρτιο

Γερμανία: Επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα από τον Μάρτιο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο πίσω στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, θέτοντας σε ισχύ τη Συνθήκη του Δουβλίνου, που τόσο καιρό παρέμενε παγωμένη.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ζήτησε από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες (BAMF) να εφαρμόζει από τις 15 Μαρτίου την ευρωπαϊκή Συνθήκη του Δουβλίνου, η οποία προβλέπει την εξέταση της αίτησης για παροχή ασύλου από τη χώρα εισόδου των προσφύγων στην ΕΕ, κυρίως δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει στις 8 Δεκεμβρίου να τεθεί και πάλι σε ισχύ η Συνθήκη του Δουβλίνου για τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ελλάδα παράτυπα, με εξαίρεση τους ασυνόδευτους ανήλικους. Το μέτρο αυτό είχε ανασταλεί το 2011 εξαιτίας των κακών συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

Η γερμανική οργάνωση υποστήριξης των μεταναστών Pro Asyl, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της ZAF, επέκρινε την απόφαση του Βερολίνου επισημαίνοντας ότι θα επιφέρει πλήγμα στις ικανότητες υποδοχής της Ελλάδας, τις οποίες χαρακτηρίζει προβληματικές.

H οργάνωση επισημαίνει ακόμα πως, τα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα «είναι σε φριχτή κατάσταση», ενώ προσθέτει ότι οι αιτούντες άσυλο πρέπει να ζουν «μέσα στο χιόνι, τον πάγο και τη λάσπη».

Όπως αναφέρει η DW, παράλληλα, οι Βρυξέλλες ζητούν από την Αθήνα διαβεβαιώσεις ότι η στέγη που θα προσφέρεται στους πρόσφυγες πληροί ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Ακόμα η Κομισιόν, συνδέει την επανεργοποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου με την εφαρμογή της συμφωνίας του 2015 για την κατανομή προσφύγων στις χώρες-μέλη της ΕΕ.  καθώς οι Βρυξέλλες είχαν ζητήσει τον διπλασιασμό των μετεγκαταστάσεων από 1.000 σε 2.000 πρόσφυγες το μήνα.  Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι χώρες της ΕΕ έχουν δεχθεί στο έδαφός τους συνολικά μόλις 7.340 πρόσφυγες από την Ελλάδα και 2.650 από την Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή