Η όπερα «Φροσύνη» του Παύλου Καρρέρ, από τη χωματερή στο Μέγαρο Μουσικής

Η όπερα «Φροσύνη» του Παύλου Καρρέρ, από τη χωματερή στο Μέγαρο Μουσικής

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την εξαιρετική «Αλτσίνα», η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή επανέρχεται δριμύτερη μέσα από τη συνεργασία της με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την όπερα «Φροσύνη» του Παύλου Καρρέρ. Το αριστούργημα του συνθέτη δεν έχει παρουσιαστεί σκηνικά εδώ και πάνω από έναν αιώνα και το μεγαλύτερο μέρος του βρέθηκε από έναν ρακοσυλλέκτη στη χωματερή Ανω Λιοσίων το 1992.

Για το συγκεκριμένο εγχείρημα, η «Ραφή» συμπράττει με δύο από τους πιο πρωτοποριακούς δημιουργούς της εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής, τη σκηνοθέτιδα-χορογράφο Ζωή Χατζηαντωνίου και τον εικαστικό Πέτρος Τουλούδη, επιχειρώντας μια τολμηρή και ρηξικέλευθη ανάγνωση του επτανησιακού μελοδράματος που αφηγείται την ιστορία της Ευφροσύνης Βασιλείου και την τύχη του παθιασμένου έρωτά της με τον Μουχτάρ Πασά.

Η ανάγνωση της «Φροσύνης» συμπυκνώνει τα ζητήματα που εγείρει η εποχή μας – με επίκαιρα ερωτήματα που αφορούν τη διαχείριση της ιδεολογίας, της θρησκείας, της αστικής ηθικής, του αλλόφυλου, των κοινωνικών συμβάσεων, του απαγορευμένου έρωτα, της Ιστορίας.

Η ενορχήστρωση του μαέστρου Μιχάλη Παπαπέτρου, με τη χρήση των οργάνων (βιόλα, κοντραμπάσο, κιθάρα, σαξόφωνο, μπαγιάν), συνδιαλέγεται με τη γραφή του συνθέτη, αναδεικνύοντας τον μελωδικό πλούτο και την ποικιλία των ηχοχρωμάτων που διαπερνούν την όπερα «Φροσύνη», μια δημιουργία ιδιαίτερα τολμηρή για την εποχή της.

Σκηνοθεσία – δραματουργία: Ζωή Χατζηαντωνίου. Ενορχήστρωση – μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου. Σκηνικά – κοστούμια: Πέτρος Τουλούδης. Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέκος Γιάνναρος. Σχεδιασμός βίντεο: Στάθης Αθανασίου. Ερμηνεύουν: Λητώ Μεσσήνη, Αναστασία Κότσαλη, Σωτήρης Τριάντης, Γιάννης Σελητσανιώτης, Γιάννης Καλύβας. Παίζουν οι μουσικοί: Μαρίνα Σταλιμέρου, Αντώνης Χατζηνικολάου, Δημήτρης Τίγκας, Γιώργος Λώλας και Guido De Flaviis.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή