Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ ΙΔΕΑ

Οκτώ θεατρικοί μονόλογοι και… δεκατρία τραγούδια

Ο Θοδωρής Γκόνης (ένας νότιος που θητεύει στον Βορρά) και ο Γιώργος Ανδρέου (ένας βόρειος που θητεύει στον Νότο) διατηρούν εδώ και χρόνια συνομιλία (δημόσια και ιδιωτική) με καρπούς κείμενα, στίχους και μουσικές. Αποφάσισαν λοιπόν (επειδή το καλάθι βάρυνε) να δεχθούν μια πρόταση της Μαργαρίτας Μυτιληναίου και να παρουσιάσουν ένα χορταστικό κομμάτι από την κοινή τους δημιουργική παραγωγή. Οκτώ θεατρικοί μονόλογοι και δεκατρία τραγούδια αποτελούν το υλικό της παράστασης «Στουρνάρα και Πατησίων γωνία». Στο προσκλητήριο ερμηνειών ανταποκρίθηκαν οι Ελένη Τσαλιγοπούλου (25/01 και 01/02), Ελένη Κοκκίδου, Γιώτα Νέγκα (18/01), Κορίνα Λεγάκη και Μυρτώ Γκόνη (18/1, 25/1, 1/2). Η Ελένη Κοκκίδου θα αναλάβει το βάρος τεσσάρων θεατρικών μονολόγων και δύο τραγουδιών. Η Μυρτώ Γκόνη δύο μονολόγων. Οι άλλες κυρίες, την ευθύνη των τραγουδιών, ενώ τους εναπομείναντες δύο θεατρικούς μονολόγους θα ερμηνεύσει επί σκηνής ο συγγραφέας των μονολόγων, ποιητής των στίχων της παράστασης και σκηνοθέτης της Θοδωρής Γκόνης. Ο συνθέτης των τραγουδιών και των ορχηστρικών μουσικών της παράστασης Γιώργος Ανδρέου θα παίξει πιάνο. Κοντά του στο τσέλο, ο Μιχάλης Πορφύρης.

​​Στο θέατρο «Αλφα-Ιδέα», Στουρνάρα και Πατησίων γωνία, τηλ. 210-52.38.742

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Εικόνες από τη ζωή της Θείας Λένας

Ενα χαμένο κλειδί και ένα κλειστό ντουλαπάκι στο οικογενειακό σπίτι της Αντιγόνης Μεταξά, της πασίγνωστης Θείας Λένας, που έσπασε η εγγονή της Μαρία Ηλιού σε μια επισκευή το 2015, ήταν η αφορμή για να βρεθεί η σκηνοθέτις με ένα καταπληκτικό υλικό στα χέρια: χαμένες φωτογραφίες από τις εκπομπές της γιαγιάς στη ραδιοφωνία αλλά και εικόνες από τη ζωή της. Οι εικόνες αυτές είναι τώρα μέρος της έκθεσης που ξεκινάει στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς. Επίσης παρουσιάζεται άγνωστο υλικό από τη ζωή της και το έργο της από τις δεκαετίες 1940-50-60 από το προσωπικό της αρχείο, το οποίο είχε οργανώσει η κόρη της, Λήδα Κροντηρά, φωτογραφίες από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και βιβλία της. Η Ηλιού παρουσιάζει και ένα ντοκιμαντέρ για τη γυναίκα που έγραψε και ανέβασε παραστάσεις για παιδιά, το «Θέατρο του Παιδιού», και παρουσίασε 4.500 ραδιοφωνικές εκπομπές.

​​Στις 20 Ιανουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου

ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Ερωτας και… μαντικές τεχνικές

H Αθηναία «Ωραία Ελένη», η ξεκαρδιστική οπερέτα, επιστρέφει, για τρίτη συνεχή χρονιά, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Αδάμ και μουσική διεύθυνση Χρύσας Γρένδα, από την Κυριακή 15 Ιανουαρίου και κάθε Κυριακή. Η γνωστότερη φάρσα του Offenbach είναι μια σάτιρα που δεν χαρίζεται σε κανέναν, ένα έργο με μελωδίες που δημιούργησαν σχολή, μια μουσική κωμωδία που, από τις πρώτες νότες ώς το φινάλε, συνδυάζει ευρηματικά υπέροχες μουσικές ερμηνείες με σκηνές αυθεντικής αίσθησης του χιούμορ. Eρωτας, μοιχεία, σκηνές ζηλοτυπίας, ναυαγοσωστικά κόλπα, μεταμφιέσεις και μαντικές τεχνικές χαρίζουν άφθονο γέλιο.

​​Στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, λεωφ. Συγγρού 143, Ν. Σμύρνη, τηλ. 210-93.15.600

ΑΙΘΟΥΣΑ «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ»

Για τον Νίκο Γκάτσο

Το αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο παρατείνεται για δύο ακόμη Σαββατόβραδα, σήμερα και στις 21/1, στις 9 μ.μ. Ο Μανώλης Μητσιάς, ο οποίος ευτύχησε να ερμηνεύσει πρώτος τα περισσότερα τραγούδια του Γκάτσου, καλεί την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη να αποδώσουν μαζί τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε και παραμένουν δημοφιλή.

​​Στην αίθουσα του ιστορικού «Παρνασσού»,

πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟΑ

Μονόλογος στο τηλέφωνο

Με την «Αντριάνα» που έγραψε ο Θανάσης Παπαγεωργίου πριν από τέσσερα χρόνια και η οποία αποτέλεσε ερμηνευτικό επίτευγμα για την Εύα Καμινάρη θα κλείσει η σεζόν στο θέατρο Στοά. Ο μονόλογος αποτελείται από 15 τηλεφωνήματα που κάνει μια γυναίκα, με αφορμή μια ερωτική απιστία της αδελφής της.

​​Μπισκίνη 55, Ζωγράφου,

πρεμιέρα στις 14 Ιανουαρίου

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Από την Ελλάδα στη Ρωσία

Η πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου επιστρέφει στο Μέγαρο με ένα πρόγραμμα στο οποίο ο λυρισμός της ρωσικής ψυχής συναντά τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, μέσα από έργα Τσαϊκόφσκι, Ραχμάνινοφ, Γυφτάκη, Κουρουπού, Κουμεντάκη κ.ά. Το πρόγραμμα θα αρχίσει με αποσπάσματα από τις «Εποχές έργο 37b» για σόλο πιάνο του Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893).

​​Την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, Βασ. Σοφίας

& Κόκκαλη, στις 8.30 μ.μ.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών

Η σειρά διαλέξεων του Megaron Plus για τη νέα χρονιά εγκαινιάζεται με τη διάλεξη «Αρχαίο θέατρο Αχαρνών: 10 χρόνια από την αποκάλυψη ενός σπουδαίου μνημείου», στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου με το σωματείο «Διάζωμα». Θα μιλήσουν οι: Αναστασία Λαζαρίδου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, η αρχαιολόγος Μαρία Πλάτωνος-Γιώτα και ο Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ.

​​Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, Βασ. Σοφίας

& Κόκκαλη, στις 7 μ.μ.

HALF NOTE JAZZ CLUB

Οπως ο Νατ Κινγκ Κόουλ

O Αλαν Χάρις είναι ένας από τους κορυφαίους τζαζ τραγουδιστές της σύγχρονης αμερικανικής σκηνής – ένας καλλιτέχνης που το ταλέντο του αλλά και η ερμηνευτική του στάση φέρνουν έντονα στο μυαλό τον μεγάλο Νατ Κινγκ Κόουλ. Στο απόγειο της καριέρας του, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για μια σειρά εμφανίσεων στη σκηνή του Half Note.

​​Από Παρασκευή 20 έως και Δευτέρα 23

Ιανουαρίου, Τριβωνιανού 17, Μετς

EΝΑΣΤΡΟΝ

Εργαστήρι Γραφής

Το «Εργαστήρι Γραφής» στο Εναστρον Βιβλιοκαφέ οργανώνει κύκλο σεμιναρίων, που περιλαμβάνει Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής  (μυθιστόρημα-νουβέλα-διήγημα) (νέο τμήμα από Τετάρτη 18.1.17, στις 19.30) και Εργαστήρι Ποιητικής Τέχνης  (νέο τμήμα από την Τρίτη 17.1.17, στις 19.30). Εισηγητές οι Βαγγέλης Μπέκας και Ευτυχία Παναγιώτου.

​​Σόλωνος 101. Πληροφορίες και κράτηση θέσης στο [email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή