Αντισυνταγματικός ο νόμος για άδειες

Αντισυνταγματικός ο νόμος για άδειες

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συνέπειες άμεσες και καθοριστικές για τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που έχει ήδη συγκροτηθεί και για κρίσιμα θέματα οργάνωσης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, δημοσιεύθηκε η σημαντική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία έκλεισε αμετάκλητα το κεφάλαιο του πρόσφατου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες με την κρίση περί αντισυνταγματικότητας βασικής διατάξεως του νόμου της κυβέρνησης.

Η δημοσίευση της απόφασης, χθες, από τον ίδιο τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Νίκο Σακελλαρίου σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου και η γνωστοποίηση των ουσιωδών σημείων του σκεπτικού της δεν αφήνουν περιθώρια για το ότι, μόνον το ΕΣΡ, είναι κατά το Σύνταγμα αρμόδιο να χορηγεί άδειες στα κανάλια.

Με αυτή τη βασική παραδοχή της πλειοψηφίας των ανώτατων δικαστών που διαμόρφωσαν και την τελική δικαστική κρίση, αποφασίστηκε «ότι αντίκειται στο Σύνταγμα και στο άρθρο 15 του Συντάγματος, παράγραφος 2, η διάταξη 2Α του νόμου 4339 του 2015 που έδιδε την αρμοδιότητα αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών στον υπουργό Επικρατείας».

Ομως, από τη σημαντική –έτσι κι αλλιώς– απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου προκύπτει, ότι το ΕΣΡ πέραν της αποκλειστικής του αρμοδιότητας να αδειοδοτεί τα κανάλια, έχει σημαντικό ρόλο σύμπραξης με άλλες Αρχές στον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για τη νόμιμη λειτουργία τους. Με άλλα λόγια, έχει διττό ρόλο και καθοριστική αρμοδιότητα σε όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Ενδεικτικό είναι το απόσπασμα της αποφάσεως του ΣτΕ, όπου αναφέρεται: «Καθίσταται υποχρεωτική η σύμπραξη του ΕΣΡ στην άσκηση αρμοδιοτήτων, με τις οποίες σε συνεργασία ενδεχομένως και με άλλες ανεξάρτητες αρχές, όπου αυτό απαιτείται λόγω της τεχνικής φύσεως ζητημάτων, καθορίζονται οι όροι λειτουργίας και αδειοδοτήσεων μεταξύ άλλων και των τηλεοπτικών σταθμών. Σε περίπτωση επιλογής του συστήματος της κατόπιν διαγωνισμού χορηγήσεως των αδειών λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών καθίσταται υποχρεωτική η διενέργεια αποκλειστικώς από το ΕΣΡ της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας».

Και ενώ η σκυτάλη για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου περνά πλέον στο ΕΣΡ, οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών που πήραν μέρος στον πρόσφατο διαγωνισμό, μπορούν στο εξής να ζητήσουν πίσω τα λεφτά που πλήρωσαν ως υπερθεματιστές, ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσουν –κάποιοι ίσως– και αποζημιώσεις.

Σημαντικό είναι και το σκέλος της απόφασης του ΣτΕ με το οποίο αναγνωρίζεται έννομο συμφέρον στους τηλεοπτικούς σταθμούς που προσέφυγαν κατά του νόμου της κυβέρνησης, ενώ αποδοκιμάζεται το καθεστώς της λειτουργίας τους με προσωρινές άδειες, οι οποίες όπως αναφέρεται, έχουν ήδη λήξει από το τέλος του 2015. Παράλληλα, η πλειοψηφία του δικαστηρίου αναγνωρίζει την ύπαρξη νομοθετικού κενού στη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών μετά και την κατάρρευση του πρόσφατου νόμου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σκέλος της απόφασης που αναφέρεται εκτενώς στο άρθρο 101 του Συντάγματος για τη συγκρότηση των Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς τονίζεται η ανάγκη διακομματικής συναίνεσης για τη συγκρότησή τους, ενώ επισημαίνεται ότι το αντίθετο συνιστά παραβίαση του Συντάγματος. Ομως, το δικαστήριο δεν αφήνει κανένα περιθώριο να θεωρηθεί ως συνταγματικώς ανεκτή η αφαίρεση, εξ αυτού του λόγου (μη συγκρότηση του ΕΣΡ) των αρμοδιοτήτων του και η ανάθεσή τους στον υπουργό Επικρατείας.

Ν.Δ.: Ξεκάθαρη ήττα της κυβέρνησης

Για νίκη της δημοκρατίας και ξεκάθαρη ήττα της «απερχόμενης» κυβέρνησης κάνει λόγο η Πειραιώς, σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. «Καταδικάστηκε και τυπικά ο νόμος του αποτυχημένου “υπουργού καναλάρχη” κ. Παππά και τα καθεστωτικά σχέδια της κυβέρνησης που περιελάμβαναν τον πλήρη έλεγχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ν.Δ., η οποία επισημαίνει ότι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα διαμορφωθεί με όρους διαφάνειας από τα συνταγματικά κατοχυρωμένα όργανα της πολιτείας.

Σε ειρωνικό ύφος η Πειραιώς, απευθυνόμενη στον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά, του κάνει σύσταση να αξιοποιήσει το Σαββατοκύριακο για να διαβάσει καλύτερα το σκεπτικό της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ κάνει λόγο για προσωπικό «Βατερλό» του υπουργού.

Δικαιωμένο αισθάνεται και το Ποτάμι, το οποίο θυμίζει ότι είχε επισημάνει εξαρχής ότι το μόνο αρμόδιο για την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών είναι το ΕΣΡ. «Ο κ. Παππάς παρά τις επίμονες και αντισυνταγματικές ενέργειές του δεν κατόρθωσε να γίνει ύπατος καναλάρχης, ώστε να ελέγξει πλήρως τον χώρο της τηλεοπτικής ενημέρωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Σεβαστουπόλεως, η οποία σημειώνει ακόμη ότι σε μια «κανονική» χώρα «θα είχε πάει σπίτι του», αλλά «στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απλώς άλλαξε υπουργείο. Προφανώς, για να συνεχίσει από εκεί τις προσπάθειες για το στήσιμο της νέας διαπλοκής και τη στοχοποίηση ενοχλητικών φωνών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή