Στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ξανά η Ελλάδα

Στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ξανά η Ελλάδα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επανένταξη, έπειτα από οκτώ χρόνια, στα προαιρετικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) αποφάσισε η Ελλάδα. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε στην Υπουργική Συνδιάσκεψη του Συμβουλίου των χωρών-μελών του ESA, που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία. Η απόφαση, μάλιστα, συνοδεύεται με την καταβολή 8,2 εκατ. ευρώ από την πλευρά της χώρας μας.

Σημειώνεται ότι στις δύο προηγούμενες Υπουργικές Συνδιασκέψεις δεν υπήρξε εγγραφή της χώρας μας στα προγράμματα, κυρίως λόγω δημοσιονομικών περιορισμών.

Αναλυτικά, η κατανομή του ποσού των 8,2 εκατ. ευρώ ανά πρόγραμμα/δραστηριότητα είναι η ακόλουθη: Ανάπτυξη Διαστημικής Τεχνολογίας (GSTP) με 2,4 εκατ. ευρώ, Παρατήρηση Γης (Earth Observation – EOEP 5) με 2,4 εκατ. ευρώ, Τηλεπικοινωνίες & Ολοκληρωμένες Εφαρμογές (Telecom – ARTES) με 2,6 εκατ. ευρώ, Υποστήριξη Επιστήμης & Εξερεύνηση Διαστήματος (Space Exploration – E3P) με 0,3 εκατ. ευρώ, παρακολούθηση Διαστημικής Δραστηριότητας με 0,2 εκατ. ευρώ, Ανάπτυξη Επιστημονικών Πειραμάτων (PRODEX) με 0,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη Γ.Γ. Ερευνας & Τεχνολογίας, πέρα από το εθνικό ενδιαφέρον σε επίπεδο έρευνας και επιχειρήσεων, οι Ελληνες πολίτες δείχνουν να εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το Διάστημα.

Το 59% των Ελλήνων θέλει να μάθει περισσότερα για τις διαστημικές δραστηριότητες, όπως η εξερεύνηση και η εκμετάλλευση του Διαστήματος, ενώ το 88% θεωρεί ότι το Διάστημα είναι πηγή επιστημονικής προόδου και έρευνας.

Το 64% των Ελλήνων πολιτών και το 65% των Ευρωπαίων δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη στους διαστημικούς οργανισμούς και τις δραστηριότητές τους και δηλώνουν σύμφωνοι (77% Ελληνες, 84% Ευρωπαίοι) με μία μελλοντική αύξηση των πόρων που διατίθενται για το Διάστημα, καθώς και με την εθελοντική συνεισφορά των πολιτών σε διαστημικά προγράμματα στο μέλλον (84% Ελληνες, 89% Ευρωπαίοι).

Σε ό,τι αφορά τη συνδιάσκεψη, κυρίαρχο θέμα ήταν η επόμενη προγραμματική περίοδος (3 ετών) και η συγκέντρωση του ποσού των 10,3 δισ. ευρώ σε διαστημικές δραστηριότητες και προγράμματα, τα οποία βασίζονται στο όραμα ενός Ενιαίου Διαστήματος στην Ευρώπη (United Space in Europe).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή