Νέες ισορροπίες και συμμαχίες στην ΠΓΔΜ

Νέες ισορροπίες και συμμαχίες στην ΠΓΔΜ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εσωτερική εθνοτική κρίση, μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών, με εμπλοκή και γύρω χωρών, απειλεί να εξελιχθεί η μετεκλογική αβεβαιότητα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας η οποία τον τελευταίο χρόνο κινείται σε τροχιά επικίνδυνης αποσταθεροποίησης. Τα τρία αλβανικά κόμματα (DUI, BESSA και Συμμαχία για τους Αλβανούς), που εισήλθαν στη νέα βουλή, διαμόρφωσαν υπό την καθοδήγηση των κυβερνήσεων της Αλβανίας και του Κοσόβου και προωθούν κοινή ατζέντα, την υλοποίηση της οποίας θέτουν ως προϋπόθεση για να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση.

Καθώς κανένα από τα δύο μεγάλα σλαβομακεδονικά κόμματα –VMRO DPMNE του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και SDSM του Ζόραν Ζάεφ– δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα χρειαστούν την (υπο)στήριξη των Αλβανών βουλευτών, οι τελευταίοι αναδεικνύονται σε ρυθμιστικό παράγοντα των εξελίξεων. Με δύο λόγια, αν το DUI που διαθέτει 10 εκπροσώπους ή τα άλλα δύο που έχουν μαζί άλλους τόσους δεν συμμαχήσουν με τον Γκρούεφσκι ή τον Ζάεφ, δεν συγκροτείται κυβερνητική πλειοψηφία και η χώρα οδηγείται εκ νέου σε εκλογές, πιθανότατα τον Απρίλιο.

Η ατζέντα όμως που προβάλλουν οι Αλβανοί, αποτελεί πρόκληση για τον σλαβομακεδονικό εθνικοπατριωτισμό, που αισθάνεται ότι αμφισβητούνται τα θεμέλια του «μακεδονικού χαρακτήρα» του κράτους καθώς περιλαμβάνει την καθιέρωση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας σε όλη την επικράτεια, την έναρξη συζήτησης για την αλλαγή της σημαίας κ.ά. Θα προβεί ο Γκρούεφσκι σε θεαματική κυβίστηση, ικανοποιώντας αιτήματα όπως τα παραπάνω για να συγκροτήσει εκ νέου κυβέρνηση με το DUI του Αλι Αχμέτι; Και πώς θα αντιδράσει η σλαβική εκλογική βάση της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης σε περίπτωση κατά την οποία ο Ζόραν Ζάεφ θελήσει να συμπράξει με τους Αλβανούς κάνοντας εκπτώσεις σε εθνικά «ιερά και όσια»;

Μέχρι και τούτες τις εκλογές οι Αλβανοί, που αποτελούν περίπου το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ, λειτουργούσαν μεμονωμένα, με τα κόμματά τους να διαπραγματεύονται ή καλύτερα να παζαρεύουν με το μεγαλύτερο σλαβομακεδονικό τη συμμετοχή τους στις κυβερνήσεις λαμβάνοντας ανταλλάγματα.

Αυτή τη φορά, όμως, προς γενική έκπληξη, εμφανίστηκαν με κοινή εθνοτική ατζέντα, η οποία συμφωνήθηκε σε συναντήσεις που είχαν στα Τίρανα και στην Πρίστινα όπου τους κάλεσαν ο Εντι Ράμα και ο Χακίμ Θάτσι. Και κάπως έτσι, τα πράγματα περιπλέκονται έτι περαιτέρω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή