Ενα δεκάχρονο αγόρι γεμάτο αυτοπεποίθηση

Ενα δεκάχρονο αγόρι γεμάτο αυτοπεποίθηση

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφαλώς και γνωρίσατε το αγόρι δεξιά. Ναι, είναι ο Μπαράκ Ομπάμα. Και από αριστερά: ο παππούς του Stanley Dunham, η μητέρα του Ann Dunham και η αδελφή του Maya. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στη Χαβάη στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν ο Μπαράκ ήταν γύρω στα δέκα. Ο πατέρας του, ο Κενυάτης Barack Obama Sr., είχε τότε ήδη χωρίσει με τη μητέρα του.

Ο Μπαράκ είναι ένα παιδί χαρούμενο, γεμάτο αυτοπεποίθηση και με προτίμηση, από τότε, στα δυναμικά ρολόγια. Ενα παιδί που φαίνεται να έχει κιόλας μέσα του χαράξει τη δική του πορεία. Εχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, γι’ αυτό και, ασυναίσθητα ίσως, ποζάρει «αυτοτελώς», χωρίς τη σωματική επαφή με τους άλλους, μετέχοντας όμως, με το πάντα ακαταμάχητο χαμόγελό του, στη γενική ευωχία, στη χαρά της οικογένειας. Αν και βρίσκεται στη Χαβάη, δεν έχει αποστεί της αναγκαίας λιτής ενδυματολογικής ρητορικής ενός υποσυνείδητα μέλλοντος πλανητάρχη. Η μητέρα του είναι εξειδικευμένη στην οικονομική ανθρωπολογία και στην αγροτική ανάπτυξη και μαζί της ο Μπαράκ έχει ζήσει μερικά χρόνια στην Ινδονησία, δηλαδή σε έναν άλλο πολιτισμό. Ισως αυτό να εξηγεί, έως ένα βαθμό, την ενασχόλησή του ως νομικού με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το κύριο έναυσμα όμως θα πρέπει να ήταν η δική του καταγωγή, η οποία –σε μια Αμερική που σκότωσε, τουλάχιστον σε θεσμικό επίπεδο, το τέρας των φυλετικών διακρίσεων– δεν τον εμπόδισε να είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος και να προχωρήσει, με την προσωπική του περίπτωση, και συμβολικά στην πολυπολιτισμική σύνθεση στο ανώτατο επίπεδο της μεγάλης αμερικανικής δημοκρατίας.

Αυτό λοιπόν το παιδί, άνδρας μετά, με τη λαμπρή διαδρομή, παραδίδει την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017 την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών στον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ. Και δικαίως υπερηφανεύεται για τις δύο θητείες του στο ύπατο αξίωμα, λέγοντας στους συμπολίτες του: «Καθώς ετοιμάζομαι να δώσω τη σκυτάλη και να κάνω το καθήκον μου ως πολίτης, μπορώ να πω με υπερηφάνεια ότι δημιουργήσαμε νέα θεμέλια για την Αμερική».

Ισως τις ζεστές νύχτες της Χαβάης έτσι να ονειρευόταν το μέλλον του.   

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή