Θάτσι: «Μοντέλο Κριμαίας» θέλουν να εφαρμόσουν οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο

Θάτσι: «Μοντέλο Κριμαίας» θέλουν να εφαρμόσουν οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σερβία έχει σχέδια να προσαρτήσει ένα κομμάτι του βορείου Κοσόβου, όπως έπραξε η Ρωσία με την Κριμαία στην Ουκρανία, υποστήριξε σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Οι δηλώσεις του Κοσοβάρου προέδρου συνδέονται με την υπόθεση του τραίνου – πρόκληση, το οποίο επιχείρησε να προσεγγίσει την Πριστίνα, όντας βαμμένο στα χρώματα της σερβικής σημαίας και φέροντας τη φράση «Το Κόσοβο είναι Σερβιά». Δεδομένης της μη αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την πλευρά του σερβικού κράτους, δε ζητήθηκε άδεια για τη διέυλευση της επίμαχης αμαξοστοιχίας, την πορεία της οποίας τελικά ανέκοψαν οι κοσοβάρικες αστυνομικές αρχές.

Ο Θάτσι τόνισε ότι ο στόχος πίσω από το συμβάν ήταν να αισθανθούν οι Κοσοβάροι ότι τους προκαλούν, ώστε να δημιουργηθεί το πλαίσιο που θα επέτρεπε στη Σερβία να επέμβει στρατιωτικά και να προσαρτήσει κομμάτι της περιοχής, η οποία κάποτε αποτελούσε τμήμα της. Στο Κόσοβο διαμένουν περίπου 50.000 Σέρβοι, οι οποίοι θεωρούν ότι οι αποφάσεις για τους ίδιους πρέπει να λαμβάνονται από το Βελιγράδι.

«Πρόθεση των Σέρβων είναι να χρησιμοποιήσουν το τραίνο, το οποίο ήταν δωρεά της Ρωσίας, για να προετοιμάσουν το έδαφος στο βόρειο κομμάτι του Κοσόβου και ύστερα να το συνδέσουν με τη Σερβία. Είναι το μοντέλο της Κριμαίας», εξήγησε ο Κοσοβάρος πρόεδρος.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Σέρβος πρόεδρος είχε τονίσει ότι το Βελιγράδι δε θα διστάσει να επέμβει στρατιωτικά στο Κόσοβο προς υπεράσπιση των ομοεθνών του. «Εάν σκοτώνουν Σέρβους, θα στείλουμε στρατό, όλοι μας θα πάμε, κι εγώ θα πάω, δε θα είναι η πρώτη μου φορά», τόνισε ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος υπήρξε τη δεκαετία του 1990 μέλος σερβικών παραστρατιωτικών οργανώσεων στην Κροατία και στέλεχος του υπερεθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος.

Ο Θάτσι ως προς αυτές τι δηλώσεις σημείωσε ότι μία προσπάθεια προσάρτησης του Κοσόβου θα προκαλούσε αλυσιδωτή αντίδραση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Το Κόσοβο ανεξαρτητοποιήθηκε το 1999, όταν και η Σερβία έχασε τον έλεγχο μετά από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι. Τα σερβικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Κόσοβο. Το ΝΑΤΟ διατηρεί ακόμη περίπου πέντε χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή για τη διασφάλιση της ειρηνευτικής μεταβατικής διαδικασίας.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή