Χέρι φιλίας Τραμπ προς τη Βρετανία, ενόψει του Brexit

Χέρι φιλίας Τραμπ προς τη Βρετανία, ενόψει του Brexit

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την ίδια στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί το Μεξικό, την Κίνα και τη Γερμανία με δασμούς στα προϊόντα τους, τείνει χείρα φιλίας προς τη Βρετανία, δεσμευόμενος ότι θα φροντίσει ώστε το Brexit να είναι επιτυχία και προσφέροντας στο Λονδίνο συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Η διατλαντική «επίθεση φιλίας» επηρεάζει τους υπολογισμούς της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία σήμερα πρόκειται να περιγράψει τα βήματα της χώρας της προς την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Τερέζα Μέι αναμένεται να υπερβεί το δίπολο «σκληρό-ήπιο Brexit», κάνοντας λόγο για το «ιδανικό Brexit», για μια Βρετανία «με παγκόσμιο προσανατολισμό, που παράλληλα θα οικοδομήσει μια νέα και θετική σχέση με τους Ευρωπαίους φίλους και γειτονές της».

Η μεγάλη βουτιά της στερλίνας, χθες, έδειξε πως η αντίληψη της Τερέζα Μέι περί «ιδανικού» δεν ταυτίζεται με αυτή των χρηματαγορών. «Πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι η Μέι θα δώσει προτεραιότητα στον έλεγχο της μετανάστευσης, με τίμημα την έξοδο από την κοινή αγορά», είπε ο Νιλ Γουίλσον, αναλυτής στην εταιρεία ETX Capital.

Η έξοδος από την κοινή αγορά ανησυχεί τον γιγάντιο χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας, ο οποίος θα απολέσει τη δυνατότητα να δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση με έδρα το Λονδίνο. Συνολικά οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τη Βρετανία ως έδρα για πανευρωπαϊκή δραστηριότητα θεωρείται ότι θα υποχρεωθούν να μετεγκατασταθούν στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Η Βρετανία θα αρχίσει τη διαδικασία αποχώρησης επικαλούμενη το άρθρο 50 της συνθήκης της Ε.Ε. το αργότερο στις 31 Μαρτίου 2017. Eυελπιστεί ότι θα έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των δύο ετών. Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης αυτής, όμως, δεν εξαρτάται μόνο από τη Βρετανία αλλά και από την εξεύρεση συμφωνίας μεταξύ των «27». Χθες, η εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού επανέλαβε τις συγκεκαλυμμένες απειλές ότι η χώρα θα αποδυθεί σε άγριο φορολογικό ανταγωνισμό σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για κάποιου είδους πρόσβαση της Βρετανίας στην κοινή αγορά.

«Η πρωθυπουργός συμμερίζεται την άποψη του υπουργού Οικονομικών (όπως αυτή εκφράστηκε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sontag)», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. «Θέλουμε να παραμείνουμε στον μέσο όρο ενός φορολογικού συστήματος αναγνωρίσιμα ευρωπαϊκού. Αλλά αν υποχρεωθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό επειδή δεν μας προσφέρονται οι σωστοί όροι, είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε». Ο επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κατήγγειλε τα σχόλια του υπουργού Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, περί «αλλαγής οικονομικού μοντέλου» σε περίπτωση μη συμφωνίας χαρακτηρίζοντάς τα «επιδίωξη εμπορικού πολέμου με την Ε.Ε.». Παρόμοια ήταν η εκτίμηση του αναλυτή της Commerzbank, Λουτς Καρπόβιτς. «Ποτέ κανένας Βρετανός πολιτικός δεν απείλησε την Ε.Ε. τόσο ανοικτά με εμπορικό πόλεμο», είπε.

Τα σχόλια αυτά συμβαδίζουν με τα ανοίγματα προς τις ΗΠΑ. «Είναι εξαιρετική είδηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να συνάψουν μια καλή εμπορική συμφωνία μαζί μας και μάλιστα γρήγορα», δήλωσε χθες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον.

Περιορισμός

Στην πραγματικότητα, η Βρετανία δεν έχει την πολυτέλεια να διαλέξει ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και την αμερικανική αγορά, όσο προνομιακούς όρους και αν της προσφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ. Εξάλλου, τυπικά, το Λονδίνο δεν είναι σε θέση να διαπραγματευθεί εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ πριν ολοκληρωθεί το Brexit, εφόσον η σύναψη εμπορικών συμφωνιών έχει εκχωρηθεί από τα κράτη-μέλη ως αποκλειστική αρμοδιότητα στην Κομισιόν. Ομως, μπορεί να ξεκινήσει προπαρασκευαστικές επαφές – και να διαπιστώσει εάν οι γενικόλογες διατυπώσεις του Τραμπ περί «καλής» συμφωνίας εξαιρούν τη Βρετανία από τους δασμούς ή όχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή