Δύσβατος ο δρόμος προς την ενότητα της Κεντροαριστεράς

Δύσβατος ο δρόμος προς την ενότητα της Κεντροαριστεράς

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μην μπερδεύεστε. Το πράγμα είναι πολύ απλό. Για να αποκτήσει ενδιαφέρον ο δρόμος προς την ενότητα της Κεντροαριστεράς, η Φώφη πήρε στο κόμμα τον Γιώργο, ο Βενιζέλος είπε στον Γιώργο να ζητήσει συγγνώμη, βάζοντας τους όρους του για να μη φύγει εκείνος, η Φώφη απάντησε στον Βαγγέλη ότι είναι ρετρό το αίτημά του και στο μεσοδιάστημα έκαναν μια συγκέντρωση η Αννα, ο Ραγκούσης και ο Φλωρίδης. Αυτοί θέλουν να διαλύσουν όλοι τα κόμματά τους για να ηγηθούν του χώρου και πήραν την απάντησή τους από τη Φώφη ότι αν θέλουν να εκλεγούν βουλευτές, καλό θα ήταν να πάνε τώρα –και όχι αργότερα– μαζί της».

Η περιγραφή ανήκει σε έναν πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ –γνωστό για το κυνικό χιούμορ του– και ήταν το ευσύνοπτο σχόλιό του για το πώς κρίνει τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου. Τι μένει από την περιγραφή του; Οτι οι έντονες πολιτικές διεργασίες στην Κεντροαριστερά, για μία ακόμη φορά ανέδειξαν το πόσο επηρεάζουν τελικά τις εξελίξεις τα προσωπικά κίνητρα ενός εκάστου.

Για να το καταλάβει κανείς, αρκεί τούτο. Συνεργάτες της κ. Γεννηματά, σχολιάζοντας την προχθεσινή και κατά γενική ομολογία πολυπληθή συγκέντρωση της Αννας Διαμαντοπούλου, του Γ. Ραγκούση και του Γ. Φλωρίδη στη Θεσσαλονίκη (προανήγγειλαν τη δημιουργία νέου προοδευτικού Κινήματος), έλεγαν ειρωνικά ότι «από την Αλεξανδρούπολη ώς τη Λάρισα τα κατάφεραν δόξα τω Θεώ και βρήκαν μετρημένα 380 άτομα». Ποια ήταν η ανάλογη απάντηση των τριών υπουργών για την εκδήλωση της κ. Γεννηματά με όλα τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ; «Φθαρμένες φιγούρες, σε μία μπακάλικου τύπου συνένωση με αμιγώς επικοινωνιακό στόχο».

Το βασικότερο ερώτημα, ωστόσο, που προκύπτει από χθες είναι κατά πόσον μπορούν δημοσίως να εξακολουθήσουν να ανταλλάσσονται εντελώς απαξιωτικές αιχμές μεταξύ του Ευ. Βενιζέλου και του Γ. Παπανδρέου χωρίς να υπάρξει ουσιαστική ρήξη στη ΔΗΣΥ. Αρκεί και μόνον να γραφεί ότι στην ατάκα του κ. Βενιζέλου που φωτογράφισε τον Γ. Παπανδρέου ως «ποντίκι που πηδούσε από το καράβι, όταν εγώ επωμιζόμουν τη φθορά του κόμματος», ο ίδιος του απάντησε χθες ότι «ο καθένας έχει την ιστορία του η οποία καταγράφεται με τις μεγάλες αποφάσεις του, όπως αυτή της δημιουργίας του ΚΙΔΗΣΟ», υπεραμυνόμενος έτσι της εξόδου του από το ΠΑΣΟΚ, ενώ σε ρόλο αμήχανου πυροσβέστη παρενέβη η κ. Γεννηματά με την έκκληση «δεν είναι ώρα για ρετρό διαφωνίες»…

Με τα δεδομένα αυτά, είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες στον ευρύτερο χώρο. Ο κ. Παπανδρέου είναι δεδομένο ότι θα εντείνει τις δημόσιες παρεμβάσεις του, επιδιώκοντας τόσο να εδραιώσει τη θέση του ΚΙΔΗΣΟ εντός της ΔΗΣΥ όσο κυρίως να δικαιωθεί για τις πρωθυπουργικές επιλογές του που θεωρεί ότι υποτιμήθηκαν τόσο από τον Ευ. Bενιζέλο όσο και από τη Φώφη Γεννηματά.

Ο κ. Βενιζέλος, από την πλευρά του, φέρεται αποφασισμένος να προκαλέσει ακόμη και τη ρήξη με την κ. Γεννηματά αν, όπως προειδοποίησε, δει το κομματικό συμφέρον –δηλαδή ένα φλερτ του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ– να προτάσσεται του εθνικού. Και την ίδια ώρα, οι τρεις πρώην υπουργοί (Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης) θα συνεχίζουν τις εκδηλώσεις τους, επιχειρώντας να αποδομήσουν ως παλαιοκομματική τη σύμπραξη Γιώργου-Φώφης και θέλοντας να καταδείξουν ότι εκείνοι αποτελούν την ελπίδα του χώρου.

Σε όλα αυτά θα πρέπει, τέλος, να σταθμίσει κανείς και τη στάση του Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος προφανώς αισθάνεται δικαιωμένος παρακολουθώντας το «πολιτικό ξεκατίνιασμα» στο πάλαι ποτέ όλον ΠΑΣΟΚ. Χθες, έκανε μάλιστα μια παρέμβαση, βολιδοσκοπώντας την κοινή λογική όλων. Με δυο λόγια, τους είπε αφήστε τα Συνέδρια και τις μεταξύ σας παλαιοκομματικές συμφωνίες και πάμε να εκλέξουμε επιτέλους από τους πολίτες τον αρχηγό ενός νέου κεντρώου μεταρρυθμιστικού κόμματος, βάσει των προτάσεων που θα κάνει ο καθένας για τη σωτηρία της χώρας. Αλλά ουδείς μέχρι στιγμής του απάντησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή