Προς νέα αναβολή για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ

Προς νέα αναβολή για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβολή οδηγείται για δεύτερη φορά η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ για την επικύρωση του πολύπλοκου σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, καθώς για να «δέσει» η κατ’ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη με τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα θα πρέπει να διευθετηθούν κρίσιμες τεχνικά και νομικά παράμετροι.

Η αναβολή που έχει ήδη αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται να επικυρωθεί και μέσω των τυπικών διαδικασιών σήμερα, με τις πληροφορίες να τη μεταθέτουν σε διάστημα δύο εβδομάδων. Το κρίσιμο αυτό 15νθήμερο αναμένεται να κρίνει εν πολλοίς και την τύχη του αμφιλεγόμενου σχεδίου παραμονής των ηλεκτρικών δικτύων της χώρας υπό τον έλεγχο του Δημοσίου σε ποσοστό 51% που προχωράει μέσα από συνεχείς τροποποιήσεις αμφισβητούμενης νομιμότητας και ενώ η επιστολή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της περασμένης εβδομάδας πιστοποίησε με τον πιο επίσημο τρόπο τις καταστροφικές συνέπειες για τη ΔΕΗ.

Πέραν των νομικών και διαδικαστικών θεμάτων για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τις τράπεζες, η κυβέρνηση θα πρέπει σε αυτό το διάστημα να παρέχει εγγυήσεις για την ομαλή ολοκλήρωση του σχεδίου σε Δύση και Ανατολή, καθώς είναι εκτεθειμένη τόσο στους Ευρωπαίους εταίρους όσο και στους Κινέζους επενδυτές της State Grid στους οποίους έχει συμφωνήσει να μεταβιβάσει το 24% του ΑΔΜΗΕ. Θα πρέπει να πείσει κατ’ αρχήν τους θεσμούς ότι το σχέδιο μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο εγκεκριμένο σφιχτό χρονοδιάγραμμα για να αποτρέψει την ενεργοποίηση της ρήτρας του μνημονίου που προβλέπει εκκίνηση διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση του 100% του ΑΔΜΗΕ μέσα στον Ιανουάριο.

Η τροπή που πήρε η υπόθεση μετά την παρέμβαση των τραπεζών δυσχεραίνει περαιτέρω τη θέση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Η πρώτη επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος αναμένεται να έρθει μεθαύριο από τον επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, που έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Αθήνα και συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, μετά το πέρας της οποίας θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Ενα μόνο από τα θέματα που θα πρέπει να διευθετήσει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τις τράπεζες είναι το κατά πόσον η μεταφορά δανείων ύψους 100 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ στην εταιρεία Συμμετοχών την οποία θα ελέγχει το Δημόσιο σε ποσοστό 51% μπορεί να εγείρει θέμα κρατικής ενίσχυσης.

Ηδη, πάντως, οι θεσμοί έχουν διατυπώσει σοβαρά ερωτήματα για νομικές ρυθμίσεις σε εφαρμογή του σχεδίου που δεν προβλέπονται στον σχετικό νόμο.

Πρόκειται για τροπολογία που κατατέθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου και ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε πρώτα σύσταση της εταιρείας Συμμετοχών και μετά αναζήτηση στρατηγικού για το 24%. Στη νομοθετική αυτή ρύθμιση προχώρησε η κυβέρνηση διαπιστώνοντας, όπως εκ των υστέρων φάνηκε, τις δυσκολίες σύστασης της εταιρείας Συμμετοχών, φέρνοντας μπροστά την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή προκειμένου να μη χάσει τη δεσμευτική ημερομηνία του τέλους Οκτωβρίου 2016 για την ανάδειξή του.

Με τον τρόπο αυτό όμως τελικά εγκλωβίστηκε και είναι πλέον εκτεθειμένη και έναντι των εξ Ανατολών εταίρων της, της κινεζικής State Grid, που αγνοώντας τις πολυδαίδαλες διαδικασίες του όλου σχεδίου προσήλθε στον διεθνή διαγωνισμό για το 24% του ΑΔΜΗΕ τον οποίο και κέρδισε προσφέροντας τίμημα 320 εκατ. ευρώ και έχει προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας μεταβίβασης με τη ΔΕΗ. Η διοίκηση της ΔΕΗ αναμένεται να ενημερώσει επισήμως την κινεζική εταιρεία State Grid για τις εξελίξεις και ίσως οι πρώτες αντιδράσεις από κινεζικής πλευράς να εκφραστούν σήμερα κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη τεχνικών στελεχών της στην Πτολεμαΐδα και στη μονάδα της Μελίτης.

Η δεύτερη ρύθμιση που έχει βρεθεί στο στόχαστρο ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των θεσμών, οι οποίοι ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη εξηγήσεις και για το μονομερές της ενέργειας και για την ουσία αυτής. Οι θεσμοί επικαλούνται τον σχετικό νόμο που προβλέπει τίμημα για το 25% του ΑΔΜΗΕ που θα εξαγοράσει το Δημόσιο βάσει του τιμήματος που θα καταβάλει ο επενδυτής για το 24% και ισχυρίζονται ότι η δεύτερη αποτίμηση χαμηλότερης αξίας για τον καθορισμό του τιμήματος που θα προσφέρει το Δημόσιο που προχώρησε μέσω τροπολογίας Σταθάκη (20 Δεκεμβρίου) εγείρει θέμα κρατικών ενισχύσεων προς τη ΔΕΗ.

Μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο πιστωτή της ΔΕΗ. Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται ήδη σε επαφές με την ΕΤΕπ σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ αστάθμητο παράγοντα της όλης εξέλιξης αποτελεί η στάση των θεσμικών επενδυτών της ΔΕΗ. Το γεγονός ότι κάποιοι εξ αυτών έχουν εκφράσει ήδη επιφυλάξεις για το σχέδιο απόσχισης δημιουργεί ανησυχίες για την τελική στάση τους στη νέα γενική συνέλευση της ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή