Στα βήματα του Τραμπ η σύγκρουση AfD με τον Τύπο

Στα βήματα του Τραμπ η σύγκρουση AfD με τον Τύπο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επέκταση της χρήσης του «μπλοκ» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που σου επιτρέπει να φράσσεις κάθε δίοδο επικοινωνίας με οποιονδήποτε θεωρείς ανεπιθύμητο, φαίνεται να επιχειρεί το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), εφαρμόζοντάς την και στις επικοινωνιακές σχέσεις του κόμματος έξω από τον ψηφιακό κόσμο.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες το κόμμα ενημέρωσε πλήθος δημοσιογράφων και ενημερωτικών δικτύων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το Politico και το περιοδικό Der Spiegel, ότι θα τους απαγορευθεί να καλύψουν τη διάσκεψη του κόμματος που θα διεξαχθεί στις 21 Ιανουαρίου στην πόλη Κόμπλεντς, στην οποία θα παρευρεθούν η αρχηγός του κόμματος Φράουκε Πέτρι, η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν και ο επικεφαλής του ολλανδικού Κόμματος Ελευθερίας Γκέερτ Βίλντερς. «Η ελευθερία του Τύπου περιλαμβάνει και τη μη εξυπηρέτηση του δικαιώματος στην αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων», ανέφερε σχετικά ο αξιωματούχος του AfD Μάρκους Πρέτζελ.

Ωστόσο, δεν έχει απαγορευθεί η πρόσβαση σε όλα τα ειδησεογραφικά μέσα, με δίκτυα όπως το dpa να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης, ενώ επίσης τη σύσκεψη θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στην όποια θα έχει πρόσβαση όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα προβαίνει σε τέτοια κίνηση, καθώς κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης τον Νοέμβριο, όταν το εκεί παράρτημά του απαγόρευσε σε δημοσιογράφους την είσοδο στο ετήσιο συνέδριό του, κάτι που γεννάει ερωτήματα αναφορικά με το εάν αυτές οι κινήσεις αποτελούν απλώς μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής του κόμματος σε σχέση με τα ΜΜΕ, η οποία ενδεχομένως να ενταθεί όσο πλησιάζουν οι επερχόμενες γερμανικές εκλογές.

Οι αρχισυντάκτες των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων της χώρας αντέδρασαν άμεσα, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «δριμεία παρέμβαση στην ελευθερία της δημοσιογραφίας» και τονίζοντας ότι θα επιχειρήσουν να αντιμετωπίσουν νομικά τις απαγορεύσεις.

Επιπλέον, σχετικά με το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της DJV, της κύριας δημοσιογραφικής ένωσης της χώρας, Φρανκ Ουμπεράλ, μιλώντας για «τραμποποίηση» της γερμανικής πολιτικής, αναφερόμενος στην αρνητική σχέση που έχτισε προεκλογικά ο Τραμπ με τα ΜΜΕ. Παρ’ όλα αυτά, η κίνηση αυτή δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς οι λαϊκιστές πολιτικοί φημίζονται για την καλλιέργεια εντάσεων με τον Τύπο.

Πίσω από την εκστρατεία κατά του Τύπου βρίσκεται συγκεκριμένα ο Πρέτζελ, εκπρόσωπος του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σύζυγος της Πέτρι, με την προσωπική του έχθρα κατά ορισμένων δημοσιογράφων να φαίνεται ότι αποτελεί την κύρια αιτία για αυτή την κίνηση.

Ενδεικτικά, όταν ένας δημοσιογράφος του Politico έστειλε email στον Πρέτζελ για να τον ρωτήσει σχετικά με τις αιτήσεις συμμετοχής στη διάσκεψη, ο Γερμανός πολιτικός τού απάντησε με άρθρο που είχε γράψει ο δημοσιογράφος για την Πέτρι, το οποίο, σύμφωνα με τον Πρέτζελ, δεν έκανε τίποτε άλλο από το να συκοφαντεί τη σύζυγό του και αρχηγό της AfD.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή