«Η κρίση ξεπερνά τα σύνορα Ελλάδας – Ιταλίας»

«Η κρίση ξεπερνά τα σύνορα Ελλάδας – Ιταλίας»

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αναφορές στους κοινούς δεσμούς των δύο χωρών και στις κοινές κρίσεις που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Ιταλία –την οικονομική και την προσφυγική– υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα. Ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λόγο για δύο κρίσεις που ξεπερνούν τα σύνορα των δύο χωρών και οι οποίες, όπως είπε, «τείνουν να λάβουν χαρακτηριστικά υπαρξιακών κρίσεων για την εποχή και το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος». Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι μέσα από τη διεύρυνση των ανισοτήτων και την ανεργία «δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή», ενώ μιλώντας για το προσφυγικό επανέλαβε ότι «μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας», καθώς από τη μια οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τους πρόσφυγες με όρους ανθρωπισμού, από την άλλη, υπάρχουν οι τρομοκράτες, «εκφραστές της σύγχρονης βαρβαρότητας, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως εγκληματίες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο κ. Ματαρέλα, από την πλευρά του, μίλησε για συμμαχία των δύο χωρών όχι μόνο στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, αλλά και σε μια κοινή οπτική, κοινή θεώρηση των προκλήσεων της Ενωσης. Οπως είπε, «και οι δύο χώρες είμαστε πεπεισμένες πως η Ε.Ε. θα πρέπει να εστιάσει στην οικονομική ανάπτυξη και στην ενίσχυση της απασχόλησης, κυρίως για τους νέους», ενώ μήνυμα έστειλε και για το μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη θα πρέπει να εκφράζεται και σε αυτό, καθώς δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας και της Ιταλίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δύο λαοί θα αντιμετωπίσουν τις κρίσεις «αλληλέγγυοι», ενώ επανέλαβε ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί το κοινωνικό κράτος δικαίου, την «άμυνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος απέναντι σε όλα εκείνα τα απολιθώματα του φασισμού και του ναζισμού που το επιβουλεύονται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή