Χάρη στη Μάνινγκ και… παράταση στον Σνόουντεν από Ομπάμα

Χάρη στη Μάνινγκ και… παράταση στον Σνόουντεν από Ομπάμα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Προεδρική χάρη στη διεμφυλική στρατιώτη Τσέλσι Μάνινγκ αποφάσισε να προσφέρει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μειώνοντας την αρχική ποινή κάθειρξης των 35 ετών, στην οποία είχε καταδικαστεί η Μάνινγκ, σε επτά έτη. Η Μάνινγκ, που θα μπορέσει έτσι να αποφυλακιστεί τον Μάιο, ευθύνεται για τη διαρροή περισσότερων από 700.000 εγγράφων για τον πόλεμο στο Ιράκ το 2010, μέσω της ιστοσελίδας WikiLeaks.

Στέλεχος του Λευκού Οίκου επεσήμανε χθες ότι η μείωση της ποινής της Μάνινγκ δεν σχετίζεται με τη δέσμευση του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, να παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές, εφόσον η Μάνινγκ θα ελάμβανε χάρη.

Εντονες επικρίσεις στη μείωση της ποινής της Μάνινγκ άσκησε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν. «Πρόκειται περί αίσχους. Η απόφαση του προέδρου Ομπάμα δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο για όσους δημοσιοποιούν απόρρητα στοιχεία. Η προδοσία της Τσέλσι Μάνινγκ έθεσε σε κίνδυνο ζωές Αμερικανών στρατιωτών και αποκάλυψε ορισμένα από τα πλέον ευαίσθητα μυστικά της χώρας μας», είπε ο Ράιαν.

Παρά τις επικρίσεις των πολιτικών του αντιπάλων, όμως, ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να εγκαταλείψει την προεδρία την Παρασκευή με τα υψηλότερα ποσοστά δημοτικότητας εν ζωή προέδρου στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ. Σφυγμομετρήσεις αυτής της εβδομάδας δίνουν στον Ομπάμα ποσοστό δημοτικότητας της τάξεως του 60%.

Στο μεταξύ, άδεια παραμονής τριών επιπλέον ετών προσέφερε στον φυγά πρώην πράκτορα της αμερικανικής NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, η ρωσική κυβέρνηση. Ο Σνόουντεν θα αποκτήσει του χρόνου δικαίωμα να καταθέσει αίτηση για την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου δικηγόρου του.

Την ίδια ώρα, αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση κατέθεσε χθες εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ η πρώην παίκτρια της εκπομπής ριάλιτι «Ο Ασκούμενος», Σάμερ Ζέρβος.

Η ελληνικής καταγωγής Ζέρβος είχε καταγγείλει τον Τραμπ για επιθετική σεξουαλική παρενόχληση. Στην αγωγή της, η Ζέρβος υποστηρίζει ότι ο Τραμπ τη συκοφάντησε μέσω Twitter, αλλά και από το βήμα προεκλογικών του ομιλιών.

Η ενάγουσα υποστήριξε ότι ο Τραμπ την είχε παρενοχλήσει στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε ξενοδοχείο του Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας το 2007. Σύμφωνα με δηλώσεις της συνηγόρου της, η Ζέρβος θα αποσύρει την αγωγή, εφόσον ο Τραμπ αποσύρει τις δηλώσεις του ότι οι κατηγορίες της νεαρής γυναίκας αποτελούν προϊόν της φαντασίας της.

Δριμεία κριτική άσκησε ο διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, κατά του Ντόναλντ Τραμπ για μήνυμα του τελευταίου στο Twitter, στο οποίο αναρωτιόταν εάν «ζούμε στη ναζιστική Γερμανία». Η αναφορά αυτή του Τραμπ αφορά τον φάκελο δήθεν αποκαλύψεων για σεξουαλικά όργιά του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η διαρροή του «φακέλου» αυτού αποτελεί εκδίκηση της CIA για την κριτική που άσκησε τα τελευταία χρόνια στην υπηρεσία, για την αποτυχία της να προλάβει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και να εντοπίσει τα όπλα μαζικής καταστροφής του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ.

«Ο κ. Τραμπ θα κάνει καλά να προσέχει ιδιαίτερα όταν αθωώνει εκ προοιμίου τη Ρωσία για καθετί. Η οδός αυτή είναι πολύ ολισθηρή. Του προτείνω επίσης να πει στις οικογένειες των 117 αξιωματικών της CIA, που έπεσαν εκτελώντας το καθήκον προς την πατρίδα τους, αλλά και σε όσους πράκτορες της υπηρεσίας μας υπηρετούν αυτή τη στιγμή με κίνδυνο της ζωής τους, ότι η δράση τους θυμίζει αυτή της ναζιστικής Γερμανίας. Βρίσκω τις δηλώσεις του αυτές ιδιαίτερα ειδεχθείς», είπε ο Μπρέναν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή