Η αβεβαιότητα αποτυπώνεται στα ομόλογα

Η αβεβαιότητα αποτυπώνεται στα ομόλογα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες πιέσεις επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στην εγχώρια αγορά ομολόγων, καθώς καταγράφεται αύξηση των αποδόσεων και μείωση των τιμών. Η Ελλάδα επανέρχεται στα ραντάρ των ξένων διαχειριστών, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι αυξάνεται εκ νέου το επενδυτικό ρίσκο της χώρας αφού υπάρχει η αβεβαιότητα για το πότε θα ολοκληρωθεί χρονικά η δεύτερη αξιολόγηση της οικονομίας. Το κλίμα άρχισε να αλλάζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα μετά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών Β. Σόιμπλε σχετικά με τη συμμετοχή ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Από τη Δευτέρα παρατηρείται αύξηση των αποδόσεων και μείωση των τιμών, με αποτέλεσμα στη χθεσινή συνεδρίαση η απόδοση του 10ετούς ομολόγου που λήγει στις 24/2/2027 να αναρριχηθεί στο 6,86% από 6,82% που είχε αρχίσει τη νέα εβδομάδα. Ταυτόχρονα η τιμή του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε χθες στα 77,75 λεπτά του ευρώ, ενώ η αντίστοιχη τιμή στην αρχή της εβδομάδας ήταν στο επίπεδο των 77,90 λεπτών του ευρώ.

Το 3ετές ομόλογο που λήγει στις 19/4/2019 κατέγραψε απόδοση 7,10% στη συνεδρίαση της Τετάρτης, έναντι απόδοσης 7,04% στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας 16 Ιανουαρίου του 2017. Η τιμή του 3ετούς ομολόγου υποχώρησε χθες στα 95,25 λεπτά του ευρώ, από 95,35 λεπτά στην αρχή της εβδομάδας. Το ετήσιο κρατικό ομόλογο που λήγει στις 17/7/2017 κατέγραψε χθες απόδοση της τάξεως του 6,45%, από 5,68% που ήταν η απόδοσή του στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τα κρατικά ομόλογα υποχωρούσαν σταθερά από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2015, καθώς είχαν επικρατήσει προσδοκίες ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και επομένως η κατάσταση στην ελληνική αγορά θα ομαλοποιηθεί. Μάλιστα στη συνεδρίαση της 4ης Ιανουαρίου του νέου οικονομικού έτους η απόδοση του 10ετούς είχε κλείσει στο 6,55%, το 3ετές ομόλογο είχε απόδοση 6,45% και το ετήσιο κρατικό ομόλογο παρουσίασε απόδοση 5,73%. Το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό που εκείνη την ημέρα είχε διαμορφωθεί στο 0,27%) είχε ανέλθει στις 628 μονάδες βάσης, όταν στη χθεσινή συνεδρίαση το spread  ξεπέρασε τις 655 μονάδες βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή