Γιατί δεν κλείνει η β΄ αξιολόγηση;

Γιατί δεν κλείνει η β΄ αξιολόγηση;

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα, η β΄ αξιολόγηση του Τρίτου, αχρείαστου, Μνημονίου δεν έκλεισε ακόμη. Γιατί;

1ον. Η κυβέρνηση αποφεύγει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Η β΄ αξιολόγηση περιλαμβάνει δράσεις σε τρεις, κυρίως, κατηγορίες.

• Δημοσιονομικά: Η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ). Δεν το κάνει όμως, για δύο λόγους: (α) Γιατί το 3ο Μνημόνιο λήγει το 2018, ενώ το επόμενο ΜΠΔΣ θα εκτείνεται μέχρι το 2021. Επομένως, δεν θέλει να αποδείξει ότι έχει δεσμευθεί για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018. (β) Γιατί μέσα στο ΜΠΔΣ 2018-2021 θα πρέπει να αποτυπωθούν συμφωνημένα (π.χ. σημαντικές μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια των ένστολων, πανεπιστημιακών, γιατρών κ.λπ.) και πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθούν τα πολυετή υψηλά πλεονάσματα στα οποία δεσμεύθηκε ο κ. Τσίπρας.

• Εργασιακά: Το βασικό σημείο τριβής είναι οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Η κυβέρνηση όμως δεν θέλει να θίξει τους συνδικαλιστές/ψηφοφόρους της.

Τα υπόλοιπα θέματα που έχουν τεθεί, όπως η δυνατότητα θέσπισης ανταπεργίας –lock-out–, η χαλάρωση των όρων στις ομαδικές απολύσεις, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού και η προσφυγή σε διαιτησία, χρησιμοποιούνται προσχηματικά από την κυβέρνηση για να δείξει ότι δήθεν κατάφερε κάτι στις διαπραγματεύσεις.

• Ανταγωνιστικότητα/Ανάπτυξη: Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να καταρτίσει ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο. Αλλά δεν κάνει τίποτα. Δεν μειώνει τη γραφειοκρατία, δεν προάγει τον ανταγωνισμό (π.χ. εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ), δεν απλουστεύει το νομοθετικό πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων.

Δεν αντιμετωπίζει τα «κόκκινα» δάνεια και το ιδιωτικό χρέος στην οικονομία. Φρενάρει τις ιδιωτικοποιήσεις. Για παράδειγμα, μέχρι να υπάρξει διεθνής διαγωνισμός και σχετική άδεια για το καζίνο, η επένδυση στο Ελληνικό παραμένει παγωμένη, αποτρέποντας τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Το τίμημα (1,2 δισ. ευρώ) για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια δεν έχει καταβληθεί ακόμη! Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και του ΔΕΣΦΑ συνθλίβεται στις κομματικές συμπληγάδες.

2ον. Η κυβέρνηση φοβάται να αποκαλύψει το ύψος των μέτρων που έχει υπογράψει. Η ίδια έχει δεσμευθεί σε στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια με το 3ο Μνημόνιο (Αύγουστος 2015), με το Συμπληρωματικό Μνημόνιο (Ιούνιος 2016), τη Δήλωση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016 και την Επιστολή Μετανοίας Ευκλείδη Τσακαλώτου (Δεκέμβριος 2016).

Και οι δανειστές υπενθυμίζουν στον κ. Τσίπρα και τους υπουργούς του τις υπογραφές τους. Και τους ζητούν να πάρουν τα μέτρα που δεν έχουν πάρει ακόμη. Δηλαδή να μειώσουν την προσωπική διαφορά στις συντάξεις και το αφορολόγητο όριο.

Μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων, η προσωπική διαφορά ανέρχεται σε 20-25% των συντάξεων, δηλαδή περίπου από 5,5 έως 7 δισ. ευρώ. Με το προσωρινό «τρικ» της προσωπικής διαφοράς, η κυβέρνηση κατάφερε να τη στοχοποιήσει ως το πρώτο «θύμα» για περικοπή ή πλήρη κατάργησή της ώστε να κλείσουν οι «τρύπες» που θα ανοίξουν η υπερφορολόγηση και οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.

Στο αφορολόγητο όριο, ενώ ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευθεί ότι θα το αυξήσει στις 12.000 ευρώ από 9.545 ευρώ, τελικά το μείωσε σε 8.636 ευρώ! Και τώρα συζητεί επιπλέον μείωση κατά 20%-40%, δηλαδή στις 7.000 ή ακόμη και στις 5.000 ευρώ!

Για αυτό δεν «κλείνει» η β΄ αξιολόγηση.

Γιατί η κυβέρνηση φοβάται να αποκαλύψει το μέγεθος των δεσμεύσεών της.

Η καθυστέρηση όμως κρατά όμηρο τη χώρα, στερεί ρευστότητα από την οικονομία, συντηρεί την αβεβαιότητα και την έλλειψη εμπιστοσύνης, αποθαρρύνει τους επενδυτές και προσθέτει ακόμη σκληρότερα μέτρα στις πλάτες των πολιτών.

• Ο κ. Στέλιος Πέτσας είναι σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή