Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

«Λόενγκριν»: το πλήρες σύμπαν της ύπαρξης

Η εμβληματική όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ «Λόενγκριν» έρχεται για πέντε μόνο παραστάσεις, 52 χρόνια μετά την πρώτη, και μοναδική έως σήμερα, παρουσίαση του έργου από την Εθνική Λυρική Σκηνή, τον Ιανουάριο του 1965. Πρόκειται για μια νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, προερχόμενη από την Εθνική Οπερα της Ουαλλίας και το θέατρο Βιέλκι – Εθνική Οπερα Πολωνίας, σε ένα έργο-ορόσημο της μουσικής ιστορίας, από τα σημαντικότερα του συνθέτη. Η παραγωγή έλαβε θετικότατες κριτικές από το σύνολο του βρετανικού Τύπου, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, το 2013, στο Κάρντιφ και στο Μπέρμιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας. Την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Μύρων Μιχαηλίδης, ενώ τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο πολυβραβευμένος Βρετανός σκηνοθέτης και σκηνογράφος Αντονι Μακ Ντόναλντ.

Ο «Λόενγκριν» σηματοδοτεί τη μετάβαση από τις όπερες της πρώτης περιόδου στα μουσικά δράματα της ωριμότητας του συνθέτη. Ο συνθέτης και αρχιμουσικός Πιερ Μπουλέζ είχε, χαρακτηριστικά, αναφέρει: «Εκείνο το οποίο χαρακτηρίζει τον Βάγκνερ και αποτελεί μέρος του μεγαλείου του είναι η πρόθεσή του να οικοδομήσει και να ολοκληρώσει ένα πλήρες σύμπαν στο εσωτερικό μιας ύπαρξης και όχι να προσθέτει απλώς ένα έργο στο επόμενο, χωρίς να τα εγγράφει όλα μαζί στην απαραίτητη συνέχεια».

​​Στις 27 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Η πολιτική, η διαφθορά, η οικογένεια

H Σοφία Μαραθάκη με την ομάδα της ΑΤΟΝΑλ, μετά την περυσινή παράσταση «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί», σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο και ανεβάζει από τις 26/1 στην Πειραματική Σκηνή-1 την επίκαιρη κωμωδία του Ηλία Καπετανάκη «Ο γενικός γραμματεύς». Ο «Γενικός γραμματεύς» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της νεοελληνικής δραματουργίας. Ο Ηλίας Καπετανάκης εξελίσσει την κωμωδία της εποχής του, καυτηριάζοντας την πολιτική και την κοινωνική διαφθορά, καθώς και τις επιπτώσεις τους στον οικογενειακό βίο. Με άξονα τη μουσική του Χαράλαμπου Γωγιού, που αναδομεί το έργο σαν μια σύγχρονη οπερέτα, η παράσταση πειραματίζεται με στοιχεία της σλάπστικ κωμωδίας που διαπερνούν το είδος από τον Καπετανάκη και τους αδελφούς Μαρξ μέχρι τον Γκόγκολ και το θέατρο του παραλόγου. Παίζουν οι Μιχάλης Βαλάσογλου, Ρένα Κυπριώτη, Λεονάρδος Μπατής κ.ά.

​​Πανεπιστημίου 48, από Τετάρτη μέχρι και Κυριακή

ΠΑΝΘΕΟΝ

Παραμυθάδες, γελωτοποιοί, ακροβάτες

Η πολυβραβευμένη κινεζική Wu όπερα, που έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε πάνω από 30 χώρες σε Ασία, Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική, έρχεται στην Αθήνα για μία μοναδική παράσταση. Η κινεζική Wu όπερα είναι η πιο δημοφιλής μορφή θεατρικού δράματος, της οποίας οι ρίζες χάνονται βαθιά στον χρόνο. Αποτελείται από έναν παράξενο συνδυασμό τραγουδιού, ποίησης, χορού και πολεμικών τεχνών που εντυπωσιάζει με τα πολύχρωμα κοστούμια, το εντυπωσιακό μακιγιάζ, την ποικιλία των εκφράσεων του προσώπου, τους ακροβάτες, τους γελωτοποιούς και τους παραμυθάδες. Η παράσταση θα προβληθεί στα κινεζικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

​​Τη Δευτέρα 23/01 στο θέατρο Πάνθεον, Πειραιώς 166, Ταύρος, τηλ. 210-34.71.111

GAZARTE

Manu Dibango

O διάσημος σαξοφωνίστας Manu Dibango έρχεται στην Αθήνα συνοδευόμενος από την μπάντα του, τους Makossa Gang, για μία συναυλία. Γεννημένος στο Καμερούν, ο Dibango έγινε διεθνώς γνωστός χάρη στην επιτυχία «Soul Makossa», το 1973, και έκτοτε έχει κυκλοφορήσει 72 δίσκους και έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως ο Herbie Hancock και ο Bill Laswell.

​​Σήμερα στις 10 μ.μ. στη σκηνή του Gazarte, Βουτάδων 32-34.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

«Ερωφίλης κέντημα»

Τα αντικείμενα του Μουσείου Μπενάκη αφηγούνται με οδηγό δραματοποιημένα κείμενα. Η πρεμιέρα της παράστασης «Ερωφίλης κέντημα» θα γίνει την Τρίτη. Σκηνοθετική επιμέλεια: Στρατής Πανούριος.

​​Τρίτη 24 Ιανουαρίου στις 20.30.

Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1

HALF NOTE

Zora Young

Η Zora Young, μία από τις σημαντικότερες φωνές του σύγχρονου Chicago blues, η οποία έχει συνεργαστεί με θρύλους όπως ο B.B. King, επιστρέφει στο Half Note Jazz Club, με τον κορυφαίο αρμονικίστα Matthew Skoller και την μπάντα του. H Young έκανε τα πρώτα της μουσικά βήματα τραγουδώντας γκόσπελ.

​​Τριβωνιανού 17, Μετς.

Από τις 27 Ιανουαρίου

ΓΚΑΛΕΡΙ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ

«Ποιητικά περιστατικά»

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση του Χριστόφορου Κατσαδιώτη και της Τζένης Κωδωνίδου με χαρακτικά και ζωγραφικά έργα. Παρουσιάζεται επίσης ένα animation χαρακτικής, του Χρ. Κατσαδιώτη, από κομμάτια χαρακτικών και μείξη ήχων, όπως σήματα Μορς, παγώνια, μπουρμπουλήθρες, παράσιτα, βιομηχανικοί λερωμένοι ήχοι, μεντεσέδες και φάλαινες.

​​Εως 4 Φεβρουαρίου,

γκαλερί Ζουμπουλάκη, Κολωνάκι

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Τα δύο «Βήτα»

Το βιβλίο της Αθηνάς Κακούρη «Τα δύο Βήτα» (εκδ. Καπόν) παρουσιάζεται τη Δευτέρα 23/1, ώρα 7 μ.μ., στην Αρχαιολογική Εταιρεία (Πανεπιστημίου 22). Ομιλητές: Νικόλαος Καραπιδάκης (καθηγητής Ιστορίας), Αντώνης Παπαγιαννίδης (δικηγόρος-δημοσιογράφος), Γιάννης Πρετεντέρης (δημοσιογράφος). Η Ελλάδα κάτω από την ηγεσία των «δύο Βήτα» – του Βασιλιά Κωνσταντίνου και του Ελ. Βενιζέλου.

CAN GALLERY

«The Show Must Go On»

Στην πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί CAN με τίτλο «The Show Must Go On», ο Σωτήρης Πανουσάκης παρουσιάζει μια σειρά από ζωγραφικά έργα που δημιούργησε τα τελευταία 13 χρόνια. H ζωγραφική του στηρίζεται στη διαμεσολαβημένη φωτορεαλιστική απόδοση λεπτομερειών από εσωτερικά και από σκηνές στον δρόμο.

​​CAN Gallery. Αναγνωστοπούλου 42, Κολωνάκι. Eως 18 Φεβρουαρίου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή