Κίσινγκερ: Ο νέος ρόλος των ΗΠΑ επί Τραμπ

Κίσινγκερ: Ο νέος ρόλος των ΗΠΑ επί Τραμπ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το διεθνές σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να καταρρέει, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να ορίσει μία πορεία για την Αμερική στον κόσμο και ιδιαίτερα σε σύνδεση με τις σχέσεις της με την Κίνα, την Ευρώπη και τη Ρωσία, υπογράμμισε ο Χένρι Κίσινγκερ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να βρει έναν ορισμό για τον αμερικανικό ρόλο που θα απαντά στις ανησυχίες πολλών κρατών του πλανήτη, που βλέπουν τις ΗΠΑ να εγκαταλείπουν τον απαραίτητο ηγετικό ρόλο τους και που θα καθορίζει το πού μπορεί να ηγηθεί η Αμερική, πού πρέπει να συνεισφέρει και σε αυτή τη διαδικασία να βοηθήσει στη δημιουργία μίας διεθνούς τάξης», τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (1973 – 1977).

Ο Τραμπ θα χρειαστεί να αναδομήσει τους δεσμούς με την Κίνα και τη Ρωσία και να δημιουργήσει μία διατλαντική συμμαχία με την Ευρώπη, συμβούλεψε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η ομιλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπινγκ στο άνοιγμα της ετήσια συνάντησης ήταν «θεμελιώδους σημασίας». Σύμφωνα με τον Κίσινγκερ ο Σι επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Πεκίνου στη νέα διεθνή τάξη και περιέγραψε επαρκώς τα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και τις προκλήσεις αυτής.

Όσο για τους δεσμούς με την Ευρώπη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν τους θεωρεί «παρωχημένους», αλλά «ζωτικής σημασίας». «Αυτό που χρειάζεται να επανεξετάσουμε είναι το κατά πόσο ανταποκρίνονται στην εποχή οι θεσμοί. Μία διατλαντική συνεργασία πρέπει να αναδομηθεί, αλλά αποτελεί στοιχείο – κλειδί της αμερικανικής και ευρωπαϊκής πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή