Αποδόσεις

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινούνταν χθες οι τιμές του πετρελαίου εξαιτίας της προσδοκίας των επενδυτών πως θα μειωθεί και άλλο το επόμενο διάστημα η υπερπροσφορά πετρελαίου αλλά και χάρη στην είδηση πως αυξάνεται η ζήτηση από την Κίνα. Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,8% το δ΄ τρίμηνο του 2016, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των επενδυτών ότι σταθεροποιείται το κινεζικό ΑΕΠ μετά την επιβράδυνση των τελευταίων τριμήνων. Η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχυόταν κατά 1,17% στα 51,97 δολ. το βαρέλι χθες αργά το μεσημέρι. Παρόμοια ήταν η εικόνα και για το πετρέλαιο τύπου Brent, το οποίο ενισχυόταν κατά 1,18% στα 54,8 δολ. το βαρέλι. Ωστόσο, η JPMorgan αναφέρει σε έκθεσή της ότι μειώνεται η ζήτηση πετρελαίου από ιδιωτικά διυλιστήρια της Κίνας, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές το επόμενο διάστημα.

Ευνοϊκή για τον χρυσό η νέα κυβέρνηση Τραμπ

Η νέα κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται ευνοϊκή εξέλιξη για την αγορά του χρυσού, στην οποία επικρατεί ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το στοιχείο της Ιστορίας. Από τη δεκαετία του 1970 μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα και κατά τα επτά έτη μετάβασης από τον έναν πρόεδρο των ΗΠΑ στον άλλο, η τιμή του χρυσού σημείωνε ετήσια μέση άνοδο σχεδόν 15%. Τα δε πέντε από τα επτά αυτά έτη τα ολοκλήρωνε με κέρδη. Αντιθέτως, ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 παρουσίαζε απώλειες στα τέσσερα από τα επτά αυτά χρόνια, οι οποίες απώλειες κατά μέσον όρο ήταν 0,9%. Σύμφωνα με το Bloomberg, από τους προέδρους Τζέραλντ Φορντ μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα ο χρυσός λογιζόταν ως ασφαλές καταφύγιο σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας. Από την αρχή του 2017 η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ενισχύθηκε σχεδόν 5%, λόγω της αβεβαιότητας του Brexit, αφετέρου εξαιτίας της ασάφειας στις πολιτικές Τραμπ και στις επιπτώσεις τους στο διεθνές εμπόριο. Αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω ενίσχυση της τιμής φέτος. Tην πιο εντυπωσιακή άνοδο είχε ο χρυσός κατά 72% το 1974 στη μετάβαση από Ρίτσαρντ Νίξον σε Τζέραλντ Φορντ και ακολουθεί εκείνη του 24% το 2009 με την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Επιδεινώθηκε η εικόνα των ελληνικών κρατικών ομολόγων την προτελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου. Η διελκυστίνδα των δηλώσεων Σόιμπλε και της κυβέρνησης για την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αύξησε το επενδυτικό ρίσκο στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αποδόσεις και να μειωθούν οι τιμές των κρατικών εκδόσεων χρέους. Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναρριχήθηκε στο 6,95%, με την τιμή να κυμαίνεται στα 77,25 λεπτά του ευρώ. Το 3ετές κρατικό ομόλογο κατέγραψε τιμή στα 95,10 λεπτά, με την απόδοση να φθάνει το 7,19%. Το ετήσιο κρατικό ομόλογο εμφάνισε απόδοση στο 6,41%, με την τιμή να κλείνει στα 98,55 λεπτά του ευρώ. Το spread του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στις 655 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Παρασκευής 20 Ιανουαρίου του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή