Οι επιπτώσεις από το «πάγωμα» εισαγωγής καινοτόμων φαρμάκων

Οι επιπτώσεις από το «πάγωμα» εισαγωγής καινοτόμων φαρμάκων

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυόμισι χρόνια διήρκεσε το «πάγωμα» της εισαγωγής καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα μας και το γεγονός, όπως πληροφορείται τώρα η στήλη, είχε δραματικές συνέπειες για την παρουσία ορισμένων από τις πιο γνωστές διεθνώς πολυεθνικές στη χώρα μας. Είχε όμως επίπτωση και στις κλινικές μελέτες που ήταν διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν. Από τα 35 δισ. που ξοδεύονται για την έρευνα στην Ευρώπη τον χρόνο, μόλις 80 εκατ. ευρώ ξοδεύονται στην Ελλάδα. Οι χρόνοι έγκρισης των μελετών, από τις οποίες τα νοσοκομεία κρατούν 15% και οι Υγειονομικές Περιφέρειες 5%, έχουν συντμηθεί, αλλά συνολικά το «περιβάλλον του επιχειρείν» (αποζημίωση νέων/καινοτόμων φαρμάκων, φορολογικά κίνητρα,προβλέψιμο περιβάλλον) έχει καταστήσει την Ελλάδα μη ελκυστική χώρα (π.χ. στο Βέλγιο με τον ίδιο πληθυσμό η βιομηχανία δαπανά 2,5 δισ. για κλινικές μελέτες και στην Ιρλανδία 400 εκατ.).

Η εικόνα αυτή αφορά το σύνολο των κλινικών μελετών (πριν και μετά την έγκριση του φαρμάκου). Η βιομηχανία παραδέχεται ότι υπάρχουν προβλήματα με την περίφημη φάση 4. Δηλαδή μετά την έγκριση του φαρμάκου, όταν το σκεύασμα χορηγείται προκειμένου να καταγραφούν τυχόν παρενέργειες και να υπάρξει βελτίωσή του.

Ο ΕΟΦ επιθυμεί να αλλάξει το καθεστώς αυτών των κλινικών μελετών, της φάσης 4, ώστε να υπάρχει στενότερος έλεγχος εκείνων που τις διενεργούν. Και αυτές οι μελέτες που απορροφούν ωστόσο ένα μικρό μέρος της συνολικής δαπάνης για κλινικές μελέτες έχουν μπει στο στόχαστρο των αμερικανικών διωκτικών αρχών στην υπόθεση Novartis.

Ποσό 1.079 εκατ. ευρώ θα μεταφερθεί – μετά τη διανομή του προβλεπόμενου μερίσματος προς τους μετόχους– υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου από τα κέρδη της Τράπεζας της Ελλάδος κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση. Το μεικτό μέρισμα ανά μετοχή που θα προταθεί στη γενική συνέλευση των μετόχων είναι στα περυσινά επίπεδα, δηλαδή 0,6720 ευρώ ανά μετοχή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, τα κέρδη στη χρήση του 2016 ανήλθαν σε 1.092,3 εκατ. ευρώ έναντι 1.162,8 εκατ. ευρώ το 2015. Τα καθαρά έσοδα της χρήσης ανήλθαν σε 1.728,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων, σε 636,2 εκατ. ευρώ.

Αντεπίθεση του κ. Παναγιωτάκη

Ολο και πιο επιθετικά βγαίνει στο θέμα των δημοπρασιών ισχύος (ΝΟΜΕ) ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, ο οποίος τάχθηκε από την πρώτη στιγμή κατά του μέτρου. Με μια ανάρτησή του στο Τwitter, προχθές, δεν διαχωρίζει απλώς πλήρως τη θέση του από το σχέδιο που υλοποιεί η κυβέρνηση για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ, κάτι που ούτως ή άλλως έκανε μέχρι τώρα. Περνάει στην αντεπίθεση και προεξοφλεί σε μεγάλο βαθμό την αποτυχία του εργαλείου των ΝΟΜΕ, ομολογώντας με ένα έμμεσο τρόπο ότι η εμπορική πολιτική των εκπτώσεων που υιοθέτησε η ΔΕΗ είχε ακριβώς αυτό τον στόχο. «Ευχαριστούμε πολύ τους πελάτες μας που ανακάμπτουν. Το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να γίνει σωστά» είναι η δήλωση του κ. Παναγιωτάκη στο Τwitter. Η τοποθέτησή του συνδέεται με το γεγονός ότι δεν καλύφθηκε ο δεσμευτικός στόχος για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο τέλος του 2016, αλλά και με την ανοδική τάση που εμφανίζουν τα μερίδια της εταιρείας το τελευταίο δίμηνο του έτους.

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις τους

Το σημείο χωρίς επιστροφή πέρασαν οι σχέσεις του μεγαλύτερου μετόχου της Hellenic Seaways με τη διοίκηση της ακτοπλοϊκής. Ο Εμμ. Γκριμάλντι, που διά των Μινωικών Γραμμών κατέχει το 48,5% του μετοχικού κεφαλαίου της, δρομολογεί νέες ποινικές και αστικές προσφυγές κατά του management, επικαλούμενος αμφιλεγόμενες συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η πώληση τουλάχιστον ενός από τα πλοία της HSW. Οπως ισχυρίστηκε απευθυνόμενος σε στενό κύκλο συνομιλητών του στο περιθώριο συνεδρίου που έγινε στην Αθήνα, το High Speed 6, το οποίο πουλήθηκε προ ημερών σε ισπανικό όμιλο, θα μπορούσε να έχει δοθεί για τουλάχιστον 5 εκατ. περισσότερα, αλλά ούτε οι Μινωικές ούτε η ευρύτερη διεθνής αγορά ενημερώθηκε, κατά τα προβλεπόμενα. Σημείωνε μάλιστα πως ξέρει τουλάχιστον δύο ενδιαφερόμενους που δεν είχαν ιδέα για το πωλητήριο, αλλά και ότι ανάλογες διαδικασίες ακολουθήθηκαν και για άλλα πλοία που εκποιήθηκαν από την HSW τα τελευταία χρόνια. Προσέθεσε δε ότι η εταιρεία χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου και επιβεβαίωσε πως θα υποβάλει πρόταση για την απόκτηση του 40,4% της HSW που πωλεί η Τράπεζα Πειραιώς.

Πώς η κατάσταση στην Τουρκία ευνοεί τα ελληνικά ναυπηγεία

Πολλοί θεώρησαν την πρόσφατη δήλωση Κουρουμπλή για αμερικανικό ενδιαφέρον αναφορικά με τις ναυπηγοεπισκευές του 6ου στόλου στον Πειραιά, «παχιά λόγια». Δεν είναι, όμως, έτσι. Η κατάσταση στην Τουρκία, που έχει τα πιο μεγάλα και τα πιο ανταγωνιστικά ναυπηγεία στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνον, έχει κάνει πολύ επιφυλακτικούς τους Αμερικανούς. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάταξη της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης θα δημιουργούσε μια πολύ χρήσιμη εναλλακτική λύση για επισκευές και συντήρηση πλοίων τους στην περιοχή. Η ελληνική τεχνογνωσία είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά εταιρικά ο κλάδος έχει πληγωθεί βαριά. Το ζήτημα είναι πώς συνδυάζεται η αμερικανική δυνητική πελατεία με την κινεζική εμπλοκή στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι προ ενός έτους, με επιστολή της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας προς τη διοίκηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η κυβέρνηση ζήτησε την ανάκτηση ποσού της τάξης των 320 εκατ. ευρώ που έχει χαρακτηρίσει ως παράνομες κρατικές επιδοτήσεις η Ευρωπαϊκή Ενωση το 2008.

Η εν λόγω αξίωση, που εάν συνυπολογιστούν τόκοι και άλλες επιβαρύνσεις υπολογίζεται σήμερα κοντά στα 540 εκατ., ήταν η αιτία για την οποία υιοθετήθηκε η λεγόμενη «λύση Βενιζέλου», με την οποία έχουν περιοριστεί τα ναυπηγεία σε στρατιωτικό και μόνον έργο και έχουν αποκλειστεί από τη δυνατότητα ανάληψης εμπορικών συμβάσεων. Από το σημείο αυτό πιάνει τώρα το κουβάρι ο υπουργός Ναυτιλίας και ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας που έχει «εξοικειωθεί» με το Πεκίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή