«Καυτός» Ιούλιος με αποπληρωμές χρεών 6,3 δισ. ευρώ

«Καυτός» Ιούλιος με αποπληρωμές χρεών 6,3 δισ. ευρώ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ριζική είναι η αλλαγή στο προφίλ του ελληνικού χρέους, που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Επί της ουσίας, εάν δεν ήταν τα ομόλογα του 2014 η χώρα θα είχε οφειλές μόνο προς τους επίσημους δανειστές της και αυτό «οφείλεται» κυρίως στο PSI και την επαναγορά των ομολόγων που έγιναν το 2012.

Για την ιστορία και όχι μόνο, να σημειωθεί ότι η πρώτη αποπληρωμή χρέους για το 2017 είναι στις 27 Φεβρουαρίου. Τότε η Αθήνα πρέπει να καταθέσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ για να εξοφλήσει μέρος των δανείων που έχει λάβει έως τώρα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Τον Μάρτιο υπάρχει η υποχρέωση καταβολής περίπου 150 εκατ. στο ΔΝΤ, ενώ τον Απρίλιο πρέπει να εξοφληθούν ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ύψους 1,4 δισ ευρώ.

Η επόμενη –και κρίσιμη πλέον– περίοδος για το πρόγραμμα λήξεων του ελληνικού χρέους φέτος είναι ο Ιούλιος. Από τον Απρίλιο μέχρι και τις 17 Ιουλίου δεν υπάρχει κάποια αποπληρωμή δανείου ή ομολόγου. Ωστόσο, από τις 17 Ιουλίου έως τις 20 του μήνα η Ελλάδα πρέπει να εξοφλήσει 6,3 δισ. ευρώ. Στις 17 Ιουλίου πρέπει να καταβάλει 2,1 δισ. ευρώ στους ιδιώτες ομολογιούχους, στις 18 του μήνα περίπου 300 εκατ. στο ΔΝΤ και στις 20 Ιουλίου το ποσό των 3,9 δισ. στην ΕΚΤ.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, τα απαραίτητα κεφάλαια για να μην υπάρξει πρόβλημα στο «καυτό» αυτό διάστημα του Ιουλίου δεν υπάρχουν σήμερα. Πρέπει η Ελλάδα να ολοκληρώσει τον δεύτερο έλεγχο για να προχωρήσουν οι αναγκαίες εκταμιεύσεις δόσεων από το δάνειο του μηχανισμού στήριξης. Δεν αποκλείεται, δε, αν κλείσει εγκαίρως η δεύτερη αξιολόγηση και αρχίσει να «τρέχει» η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος, να πρέπει να κλείσει και εκείνη πριν τα μέσα Ιουλίου. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πολύ νωρίς για να το πει κάποιος με ασφάλεια, δεδομένου ότι είναι άγνωστο το πότε και το πώς θα ολοκληρωθεί ο δεύτερος έλεγχος του προγράμματος.

Εφόσον ξεπεραστεί ο σκόπελος του Ιουλίου, υπάρχει στις 27 Αυγούστου άλλη μία μεγάλη λήξη χρέους. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στον ESM το ποσό του 1,6 δισ. για δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Εκτοτε, τα προβλήματα σταματούν, καθώς τον Σεπτέμβριο πρέπει να εξοφληθεί δόση ύψους 150 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ τον Δεκέμβριο η χώρα θα κληθεί να καταβάλει το ίδιο ποσό στο Ταμείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή