Ν. Κοτζιάς: Ο πυρήνας της λύσης του Κυπριακού είναι μια κυρίαρχη Κύπρος

Ν. Κοτζιάς: Ο πυρήνας της λύσης του Κυπριακού είναι μια κυρίαρχη Κύπρος

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία Κύπρος κυρίαρχη είναι η λύση για το Κυπριακό, μία λύση που στον πυρήνα της θα έχει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και το τέλος των παρεμβατικών δικαιωμάτων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη συνέντευξη που έδωσε απόψε στην ΕΡΤ1.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, χαρακτήρισε ως μέγιστη επιτυχία το γεγονός ότι για πρώτη φορά αναγνωρίζεται και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης αυτός ο πυρήνας του Κυπριακού, ο οποίος βγήκε από τον βυθό και ανάγκασε την Τουρκία να το συζητήσει και τον διεθνή παράγοντα να αντιληφθεί ότι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς αναφέρθηκε στις ελληνικές προτάσεις, στα τρία, όπως είπε, βασικά χαρακτηριστικά της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, τη συνεχή ροή, την καταληκτική ημερομηνία και τον έλεγχο της ροής από έναν διεθνή οργανισμό όπως ο ΟΑΣΕ, ώστε να ελεγχθεί άμεσα ο πραγματικός αριθμός των στρατευμάτων, τα μητρώα οπλισμού και η ροή αποχώρησης, αφενός για να μην σπάσει αυτή η ροή και αφετέρου για να μην αντικατασταθούν τα όπλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης τη σημασία που έχει να μείνει ανοιχτή η διαπραγμάτευση -πράγμα που δεν ήθελε η Τουρκία- και ερωτηθείς απάντησε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε αυτήν αρκεί να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και να έχει ανοίξει ένα παράθυρο συμφωνίας.

Επισήμανε επίσης ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει να τελειώσει με αποτυχία η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό και τόνισε ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές πρέπει να κρατάμε ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία.

Υπογράμμισε μάλιστα πως η Ελλάδα θέλει να λύνει προβλήματα με τους γείτονές της με βάση το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή