Στην αντεπίθεση για την Εξεταστική

Στην αντεπίθεση για την Εξεταστική

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανθρακας απεδείχθη ο θησαυρός της εξεταστικής επιτροπής που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων, καθώς από το πολυαναμενόμενο πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν προκύπτουν ποινικά αδικήματα για κανένα πολιτικό πρόσωπο, (και έτσι δεν θα συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή) παρά μόνον κάποιες γενικόλογες ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων από ταμίες κομμάτων, στελέχη τραπεζών κ.λπ. Το γεγονός αυτό ήταν αναμενόμενο, βέβαια, να προκαλέσει όχι μόνον οξύτατη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης –κατήγγειλαν την κυβέρνηση για στημένη διαδικασία που εξελίχθηκε σε φιάσκο–, αλλά και τη χωριστή έκδοση πορισμάτων εκ μέρους τους.

Η Ν.Δ. μάλιστα πέρασε και στην αντεπίθεση, καθώς στο δικό της πορισματικό κείμενο, 110 σελίδων, επισημαίνει πως αν κάτι προέκυψε από την εξεταστική επιτροπή είναι ότι «υπάρχει μεν τρίγωνο της διαπλοκής, αλλά αυτό είναι του ΣΥΡΙΖΑ». Και αφού αποκρούει, μία προς μία, όλες τις κυβερνητικές αιτιάσεις για τον τρόπο που δόθηκαν τα δάνεια στα ΜΜΕ και κυρίως στα κόμματα τα προηγούμενα χρόνια, απαριθμεί εννέα περιπτώσεις για τις οποίες θα όφειλε, όπως λέει, να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη. Οπως για παράδειγμα ότι στη διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής προέκυψε ότι μέτοχος στην εφημερίδα «Αυγή» είναι offshore εταιρεία τον ιδιοκτήτη της οποίας αρνήθηκε να αποκαλύψει η κυβέρνηση, ότι το κτίριο όπου στεγάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιέλθει στην κατοχή του χωρίς να έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι, ενώ στο κείμενο της Ν.Δ. γίνεται μνεία μέχρι και στις ενέργειες του κ. Ν. Παππά να ελέγξει την τηλεοπτική ενημέρωση με εγγύηση τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα κ.λπ.

«Ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας, καθώς τα εγκλήματα και οι ένοχοι, για τους οποίους μιλούσαν, δεν βρέθηκαν ποτέ», σχολίασε ειρωνικά και ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ενώ το Ποτάμι –μέσω του κ. Γ. Μαυρωτά– αντί κριτικής επέλεξε να καταθέσει πέντε συγκεκριμένες προτάσεις για τη θωράκιση των θεσμών από φαινόμενα διαπλοκής, και κυρίως τη διαρκή λογοδοσία των κομμάτων για τα οικονομικά τους δεδομένα. Το ΚΚΕ, τέλος, στο δικό του πόρισμα –4 σελίδων– επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η εξεταστική κατέδειξε ότι η διαπλοκή είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα, υποστηρίζοντας επιπλέον ότι «όσο η ενημέρωση βρίσκεται στα χέρια του κεφαλαίου όχι μόνο δεν θα είναι αντικειμενική, αλλά θα χειραγωγεί τη λαϊκή συνείδηση»

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση κράτησε χαμηλά τους τόνους, στοιχείο που καταδεικνύει μάλλον ότι το Μαξίμου δεν περίμενε η επιτροπή να μην κατορθώσει να στοιχειοθετήσει ποινικές ευθύνες για κανέναν πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ. Μέσω non paper η κυβέρνηση υποστήριξε πως «η μάχη κατά της διαπλοκής τώρα αρχίζει», ενώ ως μείζον γεγονός επισημάνθηκε ότι η επιτροπή απέδειξε πως «οι τράπεζες δάνειζαν με αέρα σε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ για να στηρίζουν συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή