Θα ανατείλει το άστρο της Κίνας;

Θα ανατείλει το άστρο της Κίνας;

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα του προστατευτισμού. Η παγκοσμιοποίηση και το ελεύθερο εμπόριο φαίνεται ότι απειλούνται. Μήπως υπ’ αυτές τις συνθήκες η Κίνα μπορεί να αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων; Ας εξετάσουμε τα δεδομένα.

Με πληθυσμό 1,3 δισ., η Κίνα εμφανίζεται ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, συμβάλλοντας κατά 39% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, για το προηγούμενο έτος. Τα στοιχεία προέρχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και καταδεικνύουν ότι η διεθνής επιρροή της Κίνας αυξάνεται. Ο πρόεδρός της, Σι Τζινπίνγκ, συμμετείχε για πρώτη φορά φέτος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Η συμμετοχή του αυτή θεωρήθηκε σημάδι τής ολοένα και ευρύτερης ανάμειξής του στα διεθνή τεκταινόμενα.

Σε ομιλία του, ενώπιον πολυπληθούς κοινού, ο κ. Σι υπενθύμισε ότι οι Κινέζοι «είναι οι ηγέτες της εποχής τους», καθώς είναι έτοιμοι να κάνουν την παγκοσμιοποίηση να λειτουργήσει για όλους, όχι μόνο για λίγους. «Οι άνθρωποι σε όλες τις χώρες δεν αναμένουν κάτι λιγότερο από εμάς, και αυτό ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχυ», υπογράμμισε. Επιπλέον, ο Κινέζος ηγέτης υπεραμύνθηκε του ελεύθερου εμπορίου. Μιλώντας μόλις δύο μήνες μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για ακύρωση της Συμφωνίας Συνεργασίας Ειρηνικού (TPP), ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε κάποιες χώρες να απορρίψουν τον προστατευτισμό, ο οποίος απειλεί τις πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες και να ενστερνιστούν την αμοιβαία επωφελή δυναμική της ανάπτυξης, μέσω της αλληλεξάρτησης.

«Πρέπει να δεσμευθούμε ότι θα αναπτύξουμε μια ανοικτή, παγκόσμια οικονομία, γιατί, αν κηρυχθεί εμπορικός πόλεμος, όλοι θα μετράνε απώλειες», τόνισε χαρακτηριστικά. Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, εκτός από τον Κινέζο πρόεδρο, παρών ήταν και ο Κινέζος μεγιστάνας Τζακ Μα.

Ο Τζακ Μα είναι ο ιδρυτής του Alibaba Group, που καλπάζει στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο όμιλος θεωρείται σήμερα ο μεγαλύτερος του κλάδου, παγκοσμίως, ο οποίος το 2016 ξεπέρασε σε έσοδα τη WalΜart, η οποία επί σειρά ετών βρισκόταν στην πρώτη θέση.

Μιλώντας στο Νταβός, ο Τζακ Μα τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι που να προκαλεί φόβο λόγω της επέκτασης της Κίνας.

«Στην πραγματικότητα, η άνοδος και η ακμή της Κίνας θα πρέπει να ιδωθεί ως θετικό γεγονός και για τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δίνοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες την ευκαιρία να εξάγουν τα αγαθά τους σε μια ολοένα και πιο σταθερή οικονομία, όπως είναι η Κίνα», δήλωσε ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος. Εντούτοις, δεν είναι μόνο το πολιτικό και το οικονομικό της αποτύπωμα το οποίο ενδυναμώνεται σταδιακά ολοένα και περισσότερο. Είναι και ο ρόλος της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τον πρόεδρο Σι να παροτρύνει τις άλλες χώρες να σεβαστούν ευλαβικά τον στόχο μείωσης εκπομπών ρύπων και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Και αυτά δεν είναι κούφια λόγια. Η Κίνα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο στο πεδίο της πράσινης ενέργειας κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας (2006-2015), έχοντας επενδύσει περισσότερα από 100 δισ. δολάρια, έναντι 44,1 δισ. δολαρίων των ΗΠΑ και 48,8 δισ. δολαρίων της Ευρώπης. Την προηγούμενη δεκαετία τα αντίστοιχα κινεζικά κεφάλαια έφθαναν μόλις τα 3 δισ. δολάρια.

Ενόσω η παρουσία των ΗΠΑ στη θέση της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης του πλανήτη τελεί εν αμφιβόλω, μήπως ήρθε η ώρα ο κόσμος να παραδεχθεί ότι ανατέλλει το αστέρι της Κίνας; Οπως, τόνισε, μιλώντας στο Νταβός, ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί: «Σε έναν κόσμο με ολοένα και περισσότερους πόλους δεν υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη απάντηση – η Κίνα δεν μπορεί να γίνει παγκόσμια ηγέτις, απλώς αποτελεί μία από τις ανερχόμενες μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή