Τσακαλώτος με ΣΕΒ για το φορολογικό

Τσακαλώτος με ΣΕΒ για το φορολογικό

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέματα οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στο φορολογικό, συζήτησαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (φωτ.). Τον ΣΕΒ στη συνάντηση εκπροσώπησαν ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο Ευτύχης Βασιλάκης, μέλος του Δ.Σ. και επικεφαλής της Επιτροπής Φορολογικών Θεμάτων, και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ακης Σκέρτσος. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ υπογράμμισαν στον υπουργό την ανάγκη πιο αποτελεσματικής φορολογικής πολιτικής, θέμα για το οποίο ο σύνδεσμος έχει κάνει σειρά παρεμβάσεων εντός και εκτός Ελλάδας, αφού συνδέεται άμεσα με την προσέλκυση επενδύσεων και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τους συμμετέχοντες απασχόλησε, όπως ήταν φυσικό, και το θέμα της αξιολόγησης. Ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος και ο ΣΕΒ τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα.

Οι τράπεζες φοβούνται πάρα πολύ για τον κίνδυνο η αξιολόγηση να κλείσει μεν αλλά με πάρα πολλούς αστερίσκους, που δεν θα επιτρέψουν την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με την ελληνική οικονομία να παραμένει καθηλωμένη σε κατάσταση «χαμηλής πτήσης». Ετσι, ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να χαθεί η αναπτυξιακή δυναμική για το 2017 (προβλεπόταν ισχυρό ριμπάουντ της οικονομίας με +2,7%), πάνω στην οποία εδραζόταν ο σχεδιασμός των τραπεζών για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, τη βελτίωση της κερδοφορίας τους, την προσέλκυση καταθέσεων και την αύξηση των χορηγήσεων δανείων στην οικονομία.

POS θα μειωθεί η φοροδιαφυγή;

Σε 200.000 επιχειρήσεις θα μπουν υποχρεωτικά τα πρώτα POS, ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το θέμα δεν είναι σε πόσες επιχειρήσεις θα μπουν τα POS, αλλά πώς θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Δηλαδή ο επιχειρηματίας ακόμα και αν έχει POS μπορεί να μην εκδώσει απόδειξη και να προτείνει στον πελάτη του έκπτωση, για παράδειγμα, 20-30%. Το πιθανότερο είναι ο πελάτης να δεχθεί την «έκπτωση». Αλλωστε, το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου είναι εύκολη υπόθεση, καθώς μόνο από τις αποδείξεις του σούπερ μάρκετ και των ΔΕΚΟ επιτυγχάνεται. Επίσης, το αφορολόγητο αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους. Οι υπόλοιποι δεν έχουν κανέναν λόγο να πληρώνουν με κάρτα, παρά μόνο αν διευκολύνονται οι ίδιοι.

Αναζητείται διευθύνων σύμβουλος για το ΤΧΣ

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου η προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), διαδικασία που «τρέχει» για δεύτερη φορά μετά το ναυάγιο της πρώτης προσπάθειας. Οπως μαθαίνουμε, υπήρξε ανταπόκριση για τη θέση, ωστόσο με μικρότερη ένταση, καθώς η επανάληψη της διαδικασίας μαζί με άλλα γεγονότα έχουν πλήξει την αξιοπιστία του ταμείου. Η διαδικασία και αυτήν τη φορά «τρέχει» από την Επιτροπή Επιλογής και κανείς άλλος όχι απλώς δεν έχει εμπλοκή αλλά ούτε ενημέρωση, ούτε καν το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ.

Νέο λογότυπο βρήκαν, επενδύσεις θα έλθουν;

Δεν φταίνε οι υψηλοί φόροι για την αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων. Καλά τα έλεγε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου. Δεν φταίει ούτε το ασταθές και πολύπλοκο φορολογικό σύστημα. Δεν φταίνε η γραφειοκρατία και η διαφθορά. Μάλλον υπερβολικά τα γράφουν οι διάφορες εκθέσεις των διεθνών οργανισμών.

Αυτό που πραγματικά έφταιγε για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί επενδυτικό προορισμό ήταν το λογότυπο του Enterpise Greece, του οργανισμού που εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και έχει την αρμοδιότητα για την προσέλκυση των επενδύσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Αποφάσισαν, λοιπόν, να το αλλάξουν και, όπως μας πληροφορεί το σχετικό δελτίο Τύπου, το νέο λογότυπο συμβολίζει το εξής: η ευθεία άκαμπτη γραμμή που κατευθύνεται από αριστερά και προς τα πάνω απεικονίζει την ανάπτυξη, ενώ το γαλάζιο χρώμα της γραμμής και τα γράμματα συμβολίζουν την Ελλάδα. Αναμένουμε, έπειτα από αυτό, τους επενδυτές να σχηματίζουν ουρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή