Τα «Νεοελληνικά Σημειώματα» του Σκαρίμπα

Τα «Νεοελληνικά Σημειώματα» του Σκαρίμπα

Κύριε διευθυντά

Διάβασα με καθυστέρηση στη στήλη «Ο Φιλίστωρ» της 4ης Ιανουαρίου 2017 για τα «Ελληνικά Χρονικά» του Σκαρίμπα. Εκεί ο κ. Κατσίγερας σημειώνει ότι δεν εντόπισε αναφορά στο περιοδικό. Το περιοδικό πάντως εκδόθηκε, αλλά στο μεταξύ ο Σκαρίμπας το τιτλοφόρησε «Νεοελληνικά Σημειώματα» και αιτιολόγησε την αλλαγή με τα εξής:

«Μια, προς συναδέλφους παράκληση [τίτλος σημειώματος σελ. 13]: Τα “Νεοελληνικά Σημειώματα” παρακαλούν τα άλλα περιοδικά και τις εφημερίδες, να τ’ αναγγείλουν προσθέτοντας κι’ όλας –αν θέλουν– ότι τα “Ν. Σημειώματα” βγαίνουν στη θέση των –με που εξ αρχής αναγγέλθηκαν τίτλο– “Ελληνικών Χρονικών” αναγκασθέντα να παραιτήσουν και τον τίτλον αυτόν, εξ αιτίας της κατοχής κι’ αυτουνού, από άλλους.» Ο υπότιτλος ήταν: «Μηνιαία έκδοση Ελέγχου, Κριτικής και Μελέτης».  Εκδόθηκαν συνολικά 5 τεύχη, από τον Μάρτιο 1937 έως Ιούλιο-Αύγουστο του ιδίου έτους. Διευθυντής και υπεύθυνος Γιάννης Σκαρίμπας, διευθυντής ύλης και επιμελητής του περιοδικού Γιάννης Φλιάσιος. Ολα τα τεύχη μαζί αριθμούν 96 σελίδες (συνυπολογίζονται και τα εξώφυλλα).  Δυσεύρετο. Εχω μια σειρά, δώρο του μακαρίτη Σπύρου Κοκκίνη, και από αυτήν, εδώ και τρία –ή τέσσερα– χρόνια, έγινε μια φωτοτυπική επανέκδοση από την Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων.

Ν. Δ. Τριανταφυλλοπουλος – Χαλκίδα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή