Συμφωνία Ιράν-Τουρκίας-Ρωσίας για τη δημιουργία μηχανισμού διασφάλισης της εκεχειρίας στη Συρία

Συμφωνία Ιράν-Τουρκίας-Ρωσίας για τη δημιουργία μηχανισμού διασφάλισης της εκεχειρίας στη Συρία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχωρούν αυτή την ώρα οι εκπρόσωποι του Ιράν, της Ρωσίας και της Συρίας, στο κλείσιμο των διαπραγματεύσεων που εκκίνησαν χθες στο Καζακστάν για το συριακό.

Οι τρεις χώρες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν έναν τριμερή μηχανισμό ο οποίος θα υποστηρίξει την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, θα διασφαλίζει την απόλυτη συμμόρφωση των μερών με τους όρους της εκεχειρίας, αλλά και να λειτουργήσει προληπτικά για την αποφυγή νέων συγκρούσεων.

«Ο μηχανισμός αυτός θα προσδιορίσει πως ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει η εκεχειρία», συμπλήρωσαν.

Επιπλέον, τα τρία μέρη δήλωσαν πως θα στηρίξουν τις συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στη Γενεύη στις 8 Φεβρουαρίου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ επεσήμαναν πως ενθαρρύνουν τη συμμετοχή εκπροσώπων των ανταρτών στις συνομιλίες.

«Η λύση στο ζήτημα της Συρίας δεν πρέπει να είναι στρατιωτική», σημείωσαν, ενώ προέτρεψαν την παγκόσμια κοινότητα να υποστηρίξει τις διαδικασίες που συμφωνήθηκαν με το ψήφισμα υπ' αριθμόν 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Συρία.

Ο απεσταλμένος της συριακής κυβέρνησης δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις ήταν επιτυχείς, καθώς κατάφεραν να συμφωνήσουν στους όρους της εκεχειρίας, ενώ «έστρωσαν τον δρόμο για περαιτέρω κινήσεις για την επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή». 

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης στις διαπραγματεύσεις στην Αστάνα Μοχάμεντ Αλούς, δήλωσε σήμερα πως διατηρεί επιφυλάξεις για την τελική ανακοίνωση που εξέδωσαν η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν, λέγοντας πως οι αντάρτες υπέβαλαν μια ξεχωριστή πρόταση εκεχειρίας.

«Οι Ρώσοι έχουν μετακινηθεί από τη θέση του εμπόλεμου μέρους και τώρα καταβάλλουν προσπάθειες να γίνουν εγγυητές. Συναντούν πολλά εμπόδια από τις δυνάμεις της (λιβανικής σιιτικής) Χεζμπολάχ, το Ιράν και το καθεστώς», είπε ο Αλούς στους δημοσιογράφους μετά το τέλος των συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Ο Αλούς είπε πως ανέμενε από τη Ρωσία να απαντήσει μέσα σε μία εβδομάδα στην πρόταση της αντιπολίτευσης για εκεχειρία και πως οι αντάρτες δεν θα επιτρέψουν ποτέ στο Ιράν, που υποστηρίζει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, να έχει λόγο στο μέλλον της Συρίας.

Δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ, Ζαν-Μαρκ Ερώ

Παράλληλα, ο Γάλλος ΥΠΕΞ δήλωσε νωρίτερα πως ελπίζει οι διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία να επιτύχουν ώστε να οδηγήσουν σε αναθέρμανση των συζητήσεων στη Γενεύη, ενώ παράλληλα άφησε αιχμές προς τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, λέγοντας πως αν θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντα των Αμεριανών πολιτών, θα πρέπει να συνεργαστεί με άλλες διεθνείς δυνάμεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή