Nέα συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί την 1η Φεβρουαρίου

Nέα συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί την 1η Φεβρουαρίου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί θα έχει την 1η Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Στη συνάντηση αυτή θα εξεταστεί και η πιθανότητα διεξαγωγής διεθνούς διάσκεψης σε πολιτικό επίπεδο στη Γενεύη στη συνέχεια αυτής που διαπραγματεύτηκε στις 12 Ιανουαρίου.

Ο κ. Αναστασιάδης αμέσως μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης με τον κ. Ακιντζί ανέφερε ότι «την 1η Φεβρουαρίου θα καθοριστεί η παραπέρα διαδικασία και μεθοδολογία σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο των σημερινών συνομιλιών είπε ότι «το πρώτο που έγινε ήταν η ενημέρωση από τους διαπραγματευτές για τις συζητήσεις που έγιναν στο Μοντ Πελεράν». Τόνισε δε ότι «αποφασίστηκε να συνεχίσει ο διάλογος στην Κύπρο, εφ’ όλης της ύλης, με την αποφασιστικότητα να εργαστούμε  έτσι ώστε να σμικρυνθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ή, αν είναι δυνατόν, να υπάρξει κατάληξη στα πλείστα όσα των θεμάτων, συνέχιση εφ’ όλης της ύλης, το επαναλαμβάνω, και εννοώ και για τα έξι κεφάλαια, ενώ την ίδια ώρα έχουμε πει ότι την 1η Φεβρουαρίου θα συναντηθούμε για να καθοριστεί η παραπέρα διαδικασία και η μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς αν μεταξύ των όσων θα συζητηθούν με τον κ. Ακιντζί την 1η Φεβρουαρίου θα είναι και η πιθανότητα διεξαγωγής δεύτερης διάσκεψης στη Γενεύη, ο Πρόεδρος είπε ότι αυτό το θέμα «είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν βεβαίως. Η διάσκεψη της Γενεύης δεν ήταν ούτε η αρχή ούτε το τέλος και συνεπώς απαιτείται να συνεχίσει ο διάλογος στο σημαντικό θέμα που άπτεται των εγγυήσεων».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού κ. Τουγρούλ Τουρκές, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα ήθελα να είμαι συγκρατημένος στις δηλώσεις, αλλά δεν μπορώ παρά να σημειώσω, κάτι που έθιξα και κατά τη σημερινή συνάντηση, ότι όσο οι Τούρκοι επίσημοι προβαίνουν σε ανάλογες απαράδεκτες δηλώσεις το μόνο που επιτυγχάνουν είναι τη δημιουργία ενός αρνητικού κλίματος, ενώ την ίδια ώρα βεβαίως και δημιουργούν την ανάγκη να πούμε ότι είναι αδιανόητο με ανάλογες αξιώσεις να υπάρξει λύση του κυπριακού προβλήματος».  Πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να σχολιάσω ανάλογες αβάσιμες, αστήρικτες δηλώσεις».

Ερωτηθείς για τις αναφορές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε περί πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν ανέγνωσε ότι θα πρέπει να παρίστανται και όσοι απαιτείται να παρίστανται. Και προς τούτο επιφυλάσσομαι όταν θα είναι (εδώ) ο κ. Άιντε να γίνουν οι ανάλογες παραστάσεις για να είναι αρκούντως προσεκτικός στις δηλώσεις του και στα όσα διαμηνύει ή λέει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT