Τα δημοσιονομικά μέτρα «πνίγουν» την ελληνική οικονομία

Τα δημοσιονομικά μέτρα «πνίγουν» την ελληνική οικονομία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης θα επιφέρει πλήγμα στην ανάπτυξη της οικονομίας, υποστηρίζει το ΙΟΒΕ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, που παρουσίασε χθες.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας το 2017 θα κινηθεί στο 1,5%-1,8%, μακριά δηλαδή από τον στόχο του προϋπολογισμού. Εκτιμούν δε, ότι εφόσον η αξιολόγηση δεν κλείσει μέχρι την άνοιξη, τότε η εκτίμηση για 1,8% δεν θα επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους ο στόχος του προϋπολογισμού που προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,7% δεν θα επιτευχθεί εξαιτίας της καθυστέρησης ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, της αύξησης των εισαγωγών και της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Για το 2017 το ίδρυμα εκτιμά ότι ο βασικός παράγοντας που θα επηρεάσει την τάση της ελληνικής οικονομίας πιθανόν και σε μεγαλύτερο βαθμό από το 2016 θα είναι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα. Η αύξηση ήδη υπαρχόντων φόρων (ΕΦΚ στο πετρέλαιο και στο υγραέριο κίνησης, φόρος κατανάλωσης στον καπνό) και η επιβολή καινούργιων (τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας, φόρος στην εισαγωγή καφέ) από την αρχή του τρέχοντος έτους θα περιορίσουν περαιτέρω το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Οι εντονότερες πιέσεις από τα μέτρα θα ασκηθούν στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών, από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Η πολύμηνη ασάφεια για το πώς αυτός θα εφαρμοστεί, κλιμάκωσε την αβεβαιότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες, προκαλώντας ανακατατάξεις από το τελευταίο περυσινό τρίμηνο (π.χ. κλείσιμο βιβλίων, μεταβολή νομικής μορφής, σε ΙΚΕ ή Α.Ε.).

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν και το επενδυτικό κλίμα, καθώς «οι επενδυτές ενδιαφέρονται για τις συνθήκες οι οποίες επικρατούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι διαδοχικές αλλαγές στη φορολογία επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών την τελευταία διετία, οι μεταβολές στις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και η αίσθηση μεταβλητότητας του ρυθμιστικού πλαισίου στην Ελλάδα, που προξενούν, αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα στην ανάληψη επενδυτικού ρίσκου».

Μεγάλο μέρος της αύξησης των φορολογικών εσόδων το 2017 προγραμματίζεται ότι θα προέλθει από την αύξηση της φορολογίας των καυσίμων και των προϊόντων καπνού. Το ΙΟΒΕ ολοκλήρωσε πρόσφατα ειδικές αναλύσεις στις οποίες εξετάστηκαν οι οικονομικές επιπτώσεις από τις νέες αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και στα προϊόντα καπνού. Από τις αναλύσεις προέκυψε ότι οι στόχοι πρόσθετων εσόδων στον προϋπολογισμό του 2017 είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή