Σε… 150 λέξεις η έξοδος της Βρετανίας

Σε… 150 λέξεις η έξοδος της Βρετανίας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τη διαδικασία κατάθεσης νομοσχεδίου στη Βουλή των Κοινοτήτων, που θα δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επιτύχει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εγκαινίασε χθες ο υπουργός Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, υπογραμμίζοντας την αισιοδοξία του ότι το νομοθέτημα θα ψηφιστεί συντόμως.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας αποφάσισε ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρέπει να ζητήσει την έγκριση της νομοθετικής εξουσίας, προτού επικαλεσθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, απορρίπτοντας το αίτημα της κυβέρνησης να κινηθεί μονομερώς.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου δεν αναμένεται να εκτροχιάσει τα σχέδια της κ. Μέι για επίκληση του άρθρου 50 έως τα τέλη Μαρτίου, δίνοντας το έναυσμα για δύο χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων για τους όρους της εξόδου της Βρετανίας από την Ενωση και των νέων εμπορικών συμφωνιών που θα προκύψουν.

Η αναζήτηση κοινοβουλευτικής έγκρισης άρχισε με τη δημοσιοποίηση του λακωνικού νομοσχεδίου (λιγότερες από 150 λέξεις) και την υποβολή του στη Βουλή των Κοινοτήτων και αργότερα στη Βουλή των Λόρδων, για συζήτηση. «Ο βρετανικός λαός αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ε.Ε., ενώ η κυβέρνηση αυτή είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη δέσμευσή της αυτή. Εκτιμώ ότι το Κοινοβούλιο, που υποστήριξε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με μεγάλη πλειοψηφία, θα σεβαστεί την ετυμηγορία του βρετανικού λαού, εγκρίνοντας σε σύντομο χρόνο τον νόμο», είπε χθες ο κ. Ντέιβις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δεσμευθεί να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες των σχεδίων του Brexit. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί συνολικά πέντε ημέρες, στις 31 Ιανουαρίου, 1 Φεβρουαρίου και 6 με 8 Φεβρουαρίου. Τις ελπίδες της κ. Μέι για σύναψη επιμέρους εμπορικών συμφωνιών, μέσω συμφώνου ελεύθερου εμπορίου, με ευρωπαϊκά κράτη διαψεύδουν, όμως, στελέχη της Ενωσης.

«Η συζήτηση περί μελλοντικών εμπορικών σχέσεων είναι πρόωρη. Προέχει το διαζύγιο και αυτό δεν αναμένεται να είναι εύκολο. Μιλώντας ειλικρινά, μπορώ να σας πω ότι θα είναι πολύ πολύ δύσκολο», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος, μέλος της μελλοντικής διαπραγματευτικής ομάδας, μιλώντας στο Reuters.

«Η όποια συζήτηση για υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου θα εξαρτηθεί από την πληρωμή του μεριδίου της Βρετανίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», αναφέρει άλλος Ευρωπαίους αξιωματούχος.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τα διαπραγματευτικά χαρτιά της κ. Μέι δεν είναι ισχυρά. Η φιλοδοξία του Λονδίνου να συνάψει εμπορική συμφωνία εντός της επόμενης διετίας αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό στις Βρυξέλλες, με Ευρωπαίους πολιτικούς να κάνουν λόγο για ομηρία της Τερέζα Μέι με την απειλή επιβολής εμπορικών δασμών σε βρετανικά προϊόντα ή υπηρεσίες από το 2019, απαιτώντας σε αντάλλαγμα την αποπληρωμή των χρεών του Λονδίνου. Την ίδια ώρα, η αποπληρωμή των χρεών αυτών μοιάζει να είναι μονόδρομος, καθώς η φήμη της Βρετανίας μεταξύ των μελλοντικών της εμπορικών εταίρων εξαρτάται άμεσα από τη φερεγγυότητα της κυβέρνησης του Λονδίνου σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά του χρέη.

«Η διένεξη αυτή γύρω από τα χρέη μπορεί να γίνει αιματηρή», λέει στέλεχος των Βρυξελλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή