Μαζική φυγή εταιρειών και επαγγελματιών για να αποφύγουν την υπερφορολόγηση

Μαζική φυγή εταιρειών και επαγγελματιών για να αποφύγουν την υπερφορολόγηση

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες αιτήσεις για αλλαγή φορολογικής έδρας εκκρεμούν στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, όγκος που, σύμφωνα με εφοριακούς, δεν έχει προηγούμενο. Η φορολογική εγκατάλειψη της χώρας αποτελεί την έσχατη λύση που επιλέγουν πολλοί πολίτες της χώρας στο πλαίσιο της φοροασφαλιστικής καταιγίδας που θυμίζει …πόλεμο!

Εκτός από την αλλαγή φορολογικής έδρας, εταιρικά σχήματα στα οποία μεταφέρονται περιουσιακά στοιχεία, εικονικά διαζύγια για φορολογικούς λόγους, αναζήτηση έμμεσων τρόπων αμοιβής, δημιουργία Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ), μεταφορά μέρους των δραστηριοτήτων σε τρίτες χώρες, περιορισμός στο ελάχιστο δυνατό των επίσημων συναλλαγών περιλαμβάνονται στις λύσεις που προσφέρονται σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες ως «καταφύγια» στο ασφαλιστικό «τσουνάμι» που ισχύει από 1.1.2017.

Επιπλέον, πολλοί διακόπτουν δραστηριότητες, κρίνοντας ότι δεν έχει νόημα να διατηρούν εργασίες από τις οποίες ποσοστό 60% καταλήγει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο κράτος.

Κάθε εβδομάδα πραγματοποιούνται εκατοντάδες ραντεβού στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπου εξειδικευμένες εταιρείες συμβούλων παρέχουν λύσεις για την καλύτερη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και φορολογικών υποχρεώσεων. Και εκεί που γίνονται «χρυσές» δουλειές είναι οι υπηρεσίες προς ελεύθερους επαγγελματίες που διατηρούν σχετικά υψηλά εισοδήματα και οι οποίοι βρίσκονται με μια τρομακτική αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Τέσσερα στα δέκα ραντεβού αφορούν την αναζήτηση φορολογικών και ασφαλιστικών λύσεων.

Δεκάδες στελέχη

Πρόκειται για εταιρείες συμβούλων στελεχωμένες με εξειδικευμένους δικηγόρους, πρώην τραπεζικά στελέχη με υπηρεσία στο private banking, πρώην στελέχη ελεγκτικών εταιρειών, διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλο φάσμα λύσεων: επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των υπηρεσιών (τεχνολογία, διαχείριση κεφαλαίων, τέχνη, μηχανικοί, γιατροί κ.ά.) μπορούν με μικρό κόστος να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι άλλης χώρας, να αποκτήσουν εταιρείες σε ξένες χώρες και να μεταφέρουν δραστηριότητες στο εξωτερικό μειώνοντας αντίστοιχα τα δηλωμένα εισοδήματα στην Ελλάδα. Κύπρος, Μάλτα, Λουξεμβούργο και Ιρλανδία αποτελούν βασικές επιλογές για πολλούς επαγγελματίες.

Γιατρός που έγινε φορολογικός κάτοικος Κύπρου δέχεται στο γραφείο του στην Κύπρο ασθενείς δύο φορές την εβδομάδα και το υπόλοιπο διάστημα βρίσκεται στην Αθήνα, όπου συνεχίζει να προσφέρει υπηρεσίες, χωρίς παραστατικά, σε στενό κύκλο παλαιών ασθενών του.

Το νέο καθεστώς ασφαλιστικών εισφορών έχει οδηγήσει σε απόγνωση εταιρείες και ελεύθερούς επαγγελματίες. Θυγατρική τράπεζας που δραστηριοποιείται στον τομέα των αγορών έχει ειδοποιήσει από το τέλος του 2016 ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες, μόνον αν διαθέτουν ΙΚΕ. Ο λόγος; Το 20%, τμήμα της ασφαλιστικής εισφοράς, πρέπει υποχρεωτικά να το καλύπτει ο εργοδότης για ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν έναν ή μέχρι δύο εργοδότες.

Χιλιάδες αιτήσεις

Η γραφειοκρατία, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, σε συνδυασμό με τους φόρους που επιβάλλονται σε ετήσια βάση, έχουν ωθήσει πολλούς πολίτες να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί και εκκρεμούν στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού είναι αρκετές χιλιάδες, σε επίπεδο που δεν έχει προηγούμενο. Ωστόσο, η γραφειοκρατία, ο υπερβάλλων ζήλος, στα όρια της καταστρατήγησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, των εφοριακών δημιουργούν προσχώματα στους φορολογουμένους που επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα. Στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι εφοριακός «έκοψε» φορολογούμενο επειδή του έλειπε μία ημέρα στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ο φορολογούμενος είναι 182 ημέρες σε τρίτη χώρα, με αποτέλεσμα να απορριφθεί η αίτησή του και τα δικαιολογητικά. Βέβαια, αυτό δεν συμβαίνει εάν κάποιος μεταφέρει τη φορολογική του έδρα (εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου) σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς δεν μπορούν να ελεγχθούν οι ημέρες παραμονής σε αυτή. Σημειώνεται ότι η ελληνική νομοθεσία δημιουργεί ακόμη και σε αυτό το θέμα τεράστια προβλήματα σε όσους επιθυμούν να «μεταγραφούν» φορολογικά σε άλλο κράτος.

Πάντως, ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της εφορίας, δεκάδες χιλιάδες Ελληνες έχουν πάρει τις αποφάσεις τους εγκαταλείποντας τη χώρα και αδιαφορώντας για τις φορολογικές συνέπειες. Κάτι που εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους σε περίπτωση ελέγχων. Για παράδειγμα, διατηρούν το φορολογικό τους προφίλ στην Ελλάδα, εργάζονται στο εξωτερικό, χωρίς να δηλώνουν τις αμοιβές αυτές στο ελληνικό Δημόσιο. Αφενός υπάρχει ο κίνδυνος να εντοπισθούν από τις ελληνικές αρχές, αφετέρου συνεχίζουν να φορολογούνται για τα τεκμαρτά εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όλοι όσοι κατοικούν στο εξωτερικό άνω των 183 ημερών φορολογούνται στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που αποκτούν στη χώρα μας και όχι για το παγκόσμιο εισόδημά τους. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν δηλώσει στο μητρώο της ΔΟΥ τη μεταβολή της κατοικίας τους και τη χώρα όπου πλέον κατοικούν. Επίσης, πρέπει να ορίσουν στην Ελλάδα φορολογικό εκπρόσωπο.

Λογαριασμοί στο εξωτερικό

Δεν υπάρχει εταιρεία που να έχει σοβαρή υπόσταση, η οποία δεν έχει δημιουργήσει βάσεις εκτός Ελλάδος. Οχι μόνο για φορολογικούς λόγους, αλλά και για να επιβιώσει σε ακραίες συνθήκες κρίσεις, όπως αυτές που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2015 με το πολυήμερο κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι ο βασικός λόγος που οι επιχειρήσεις δεν κατέρρευσαν το καλοκαίρι του 2015 και οι επιπτώσεις των capital controls αποδείχθηκαν ηπιότερες ήταν ότι η συντριπτικά μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων είχε προετοιμαστεί για το κακό ανοίγοντας τραπεζικούς λογαριασμούς, δημιουργώντας θυγατρικές και μεταφέροντας εμπορικές δραστηριότητες σε άλλες χώρες. Βουλγαρία και Ρουμανία αποτελούν αξιόπιστα καταφύγια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015, όταν η χώρα μας φλέρταρε με τον εξοστρακισμό της από την Ευρωζώνη και οι καταθέσεις σημείωσαν νέα βουτιά 23%, στη Βουλγαρία αυξήθηκαν κατά 10% και στη Ρουμανία κατά 8%. Στο διάστημα 2008 – Ιούλιος 2016, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν στο μισό (-46,1%), ενώ στη Βουλγαρία ενισχύθηκαν κατά 74,2% και στη Ρουμανία +50,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή