Απαλλαγή τριών στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ μέσω βουλεύματος

Απαλλαγή τριών στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ μέσω βουλεύματος

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βούλευμα με το οποίο απαλλάσσει την προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ σε ό,τι αφορά τον χειρισμό των εισπράξεών του από τις αποκρατικοποιήσεις εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών. Το βούλευμα αφορά στον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Κωνσταντίνο Μανιατόπουλο, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Εμίρη και τον πρώην εντεταλμένο σύμβουλο Ανδρέα Ταπραντζή. Και τα τρία στελέχη κατηγορήθηκαν ότι παρακράτησαν για λίγες ημέρες τις εισπράξεις από τις πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, με συνέπεια να ζημιώσουν το ελληνικό Δημόσιο.

Η αρχική κατηγορία μάλιστα που αντιμετώπισαν τα πρώην μέλη του Δ.Σ. ήταν η κακουργηματική υπεξαίρεση. Στη συνέχεια υπήρξε πρόταση για μετατροπή της κατηγορίας σε πλημμεληματική υπεξαίρεση. Οι δύο από τους τρεις αντεισαγγελείς Εφετών στους οποίους ανατέθηκε η υπόθεση πρότειναν την απαλλαγή. Η υπόθεση αφορά στην πώληση και επαναμίσθωση των 28 κτιρίων του ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο η όποια έκβαση σχετίζεται και με άλλες παρόμοιες υποθέσεις που χειρίστηκαν τα τρία στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ τη συγκεκριμένη περίοδο, όπως είναι η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και του IBC. Για την πώληση και επαναμίσθωση των 28 κτιρίων, το ΤΑΙΠΕΔ εισέπραξε περίπου 261 εκατ. ευρώ. Παρέδωσε την είσπραξη αυτή μέσα στο όριο των 10 ημερών που προβλέπει ο νόμος, αλλά η παρακράτηση της είσπραξης για λίγες ημέρες στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τους εισαγγελείς που έστειλαν την υπόθεση στους ανακριτές, ωφέλησαν κατά 101 χιλ. ευρώ το ΤΑΙΠΕΔ και ζημίωσαν ισόποσα το ελληνικό Δημόσιο.

Το βούλευμα απαλλάσσει τους κατηγορουμένους, δεδομένου ότι τα στελέχη του Ταμείου κινήθηκαν εντός των ορίων του ιδρυτικού νόμου του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο ίδιος νόμος προβλέπει τέτοιου είδους έσοδα (από τόκους) για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ παράλληλα η γενική συνέλευση των μετόχων του Ταμείου, δηλαδή το υπ. Οικονομικών, ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις της χρονιάς εκείνης. Η απόφαση αυτή αναμένεται να βάλει στο αρχείο και την αντίστοιχη υπόθεση του ΟΠΑΠ και του IBC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή