Στο 1,5 δισ. οι επενδύσεις του ΟΤΕ σε οπτική ίνα και δίκτυα νέας γενιάς

Στο 1,5 δισ. οι επενδύσεις του ΟΤΕ σε οπτική ίνα και δίκτυα νέας γενιάς

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 200 εκατ. ευρώ αυξάνει το επενδυτικό του πρόγραμμα σε οπτικές ίνες και δίκτυα νέας γενιάς ο όμιλος ΟΤΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το ύψος του επενδυτικού προγράμματος για την περίοδο 2017-2020 διαμορφώνεται σε 1,5 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι χθες. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο όμιλος αυξάνει κατά 200 εκατ. ευρώ το επενδυτικό του πλάνο, περνώντας οπτικές ίνες και συμβάλλοντας στην τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας».

Ο όμιλος ΟΤΕ φαίνεται ότι «βάζει τα πόδια στον ώμο», καθώς επιχειρεί να διεμβολίσει με τις επενδύσεις του τον ανταγωνισμό. Η απάντηση αυτή του ΟΤΕ είναι αποτέλεσμα της ρύθμισης την οποία επέβαλε πριν από λίγες ημέρες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, στην ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς και ειδικά στην τεχνολογία VDSL Vectoring. Η ρύθμιση επιβάλλει στους παρόχους να ορίσουν εκ των προτέρων τις περιοχές όπου θέλουν να επενδύσουν. Κάθε πάροχος θα λάβει πίστωση χρόνου για να καλύψει συγκεκριμένες περιοχές για τις οποίες θα δηλώσει προτίμηση. Ολοι είναι υποχρεωμένοι με τις επενδύσεις τους να καλύψουν με ευρυζωνικές υποδομές πληθυσμιακά το 70% κάθε συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής.

Η τεχνολογία VDSL Vectoring επιτρέπει τη δημιουργία συνδέσεων που προσφέρουν ταχύτητες πρόσβασης 100 Mbps. Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας θεωρείται σήμερα μονόδρομος για να επιτευχθούν στη χώρα μας οι στόχοι της Ψηφιακής Ατζέντας που θέλει μέχρι το 2020 το 100% των ευρυζωνικών συνδέσεων κάθε χώρας της Ε.Ε. να προσφέρει ταχύτητες άνω των 30 Mbps και το 50% ή και περισσότερο των συνδέσεων να προσφέρει ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps.

«Δημιουργούμε τα δίκτυα του μέλλοντος, που θα καλύψουν τις ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή», σχολίασε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. «Είναι στρατηγική μας απόφαση», πρόσθεσε, «να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας σε 1,5 δισ. έως το τέλος του 2020, ώστε να πετύχει η χώρα μας τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. για την ευρυζωνικότητα».

Η διοίκηση του ΟΤΕ αναφέρει ακόμη ότι στη διάρκεια της περασμένης εξαετίας έχει επενδύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ. Στο προαναφερόμενο ποσό δεν περιλαμβάνονται οι επενδύσεις του ομίλου για φάσμα στην κινητή τηλεφωνία και υπηρεσίες τηλεόρασης. Στη σταθερή, ήδη, παρέχει πρόσβαση σε ταχύτητες VDSL έως και 50 Mbps στο 46% του πληθυσμού, με την κάλυψη του δικτύου VDSL Cosmote να αυξάνεται συνεχώς. Στο ίδιο στρατηγικό πλαίσιο εντάσσεται και το έργο Rural Broadband που ο ΟΤΕ ολοκλήρωσε σε χρόνο ρεκόρ. Το έργο αφορά τη διάθεση ευρυζωνικών υπηρεσιών σε 2.247 απομακρυσμένες περιοχές στη Βόρεια και Νότια Ελλάδα και έχει συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή