Κλείσιμο αξιολόγησης «βλέπουν» οι ξένοι οίκοι

Κλείσιμο αξιολόγησης «βλέπουν» οι ξένοι οίκοι

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι χθεσινές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης οδήγησαν στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και στην αύξηση για δεύτερη συνεχόμενη μέρα του δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου. Συγκεκριμένα, το ετήσιο ομόλογο μειώθηκε από το 11,35% στο 10,30% χθες, ενώ το τριετές ομόλογο από 8,62% σε 8,09%. Το δεκαετές ομόλογο είχε μικρότερη μείωση και συγκεκριμένα από 7,72% σε 7,51%.

Παράλληλα, χθες, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αυξήθηκε κατά 0,65% και διαμορφώθηκε στις 623,06 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, η JP Morgan σε έκθεσή της προεξοφλεί την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης ακόμα και αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές. O οίκος δίνει πολύ υψηλή πιθανότητα, άνω του 90%, στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με Ν.Δ., πριν από τις 17 Ιουλίου.

Πάντως, η JP Morgan εκτιμά ότι θα υπάρξει συμβιβασμός από την κυβέρνηση, υποκύπτοντας στις πιέσεις των δανειστών, δίνοντας μάλιστα περισσότερα από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί για να παραμείνει στην εξουσία και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

Για τον ρόλο του ΔΝΤ σημειώνει ότι μία λύση θα ήταν το Ταμείο να διατηρήσει τον συμβουλευτικό του ρόλο, χωρίς να παρέχει χρηματοδότηση, κάτι που θα το δέχονταν οι Ευρωπαίοι και ειδικά η Κομισιόν.

Εν κατακλείδι, ο αμερικανικός οίκος υποστηρίζει ότι ακόμη και με πρόωρες εκλογές, η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τελικά, αποφεύγοντας μια αναβίωση των φόβων για Grexit. Θεωρεί δε, ότι μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση θα είναι πιο αποτελεσματική στη διαμόρφωση μιας παραγωγικής σχέσης με τους πιστωτές.

Πέντε σενάρια

Η Credit Suisse, σε νέα έκθεση που δημοσιοποίησε, αναπτύσσει πέντε πιθανά σενάρια για την Ελλάδα το επόμενο διάστημα. Από το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης ακόμα και το ενδεχόμενο για Grexit.

1. Γρήγορη συμφωνία τις επόμενες μέρες. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να φτάσει σε συμφωνία, προτείνοντας σειρά μέτρων που θα πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό συμβατά με αυτά που ζητούν οι δανειστές. Αν στις 6 Φεβρουαρίου στη συνεδρίαση του ΔΝΤ γίνουν δεκτά τα μέτρα, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 20 Φεβρουαρίου από το Eurogroup. Η ανάλυση βιωσιμότητας τόσο του ΔΝΤ όσο και της ΕΚΤ θα ενισχύσουν τη θέση της Ελλάδας και  θα μπορέσει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση.

2. «Χρειάζεται περισσότερος χρόνος» (Μάρτιος-Απρίλιος). Η Αθήνα θέλει λιγότερες μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους και ένα χαμηλότερο στόχο για πρωτογενές έλλειμμα. Από την πλευρά του το ΔΝΤ θέλει περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα (θεωρεί ότι το 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα είναι μη ρεαλιστικό). Οι Ευρωπαίοι θέλουν όσο μικρότερη ελάφρυνση του χρέους γίνεται και προτιμούν υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για να καλύψουν το κενό της βιωσιμότητας του χρέους.

Επίσης, υπάρχει και η πολιτική θέση να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις τουλάχιστον πριν από τις γαλλικές εκλογές, προκειμένου να μη δηλητηριαστεί περισσότερο η ευρωπαϊκή πολιτική συζήτηση. Ετσι, η απόφαση μπορεί εντέλει να μεταφερθεί για τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο το αργότερο, αν οι διαφορές είναι πολύ έντονες.

3. Τα πολιτικά παιχνίδια. Επιστροφή στα γεγονότα του 2015, όταν η αντιπαράθεση έφτασε στα όρια πτώχευσης για την Ελλάδα. Η στρατηγική δεν λειτούργησε για την Ελλάδα και δημιούργησε αβεβαιότητα και συνέχιση της ύφεσης. Είναι δύσκολο να επαναλάβει η Ελλάδα σκόπιμα αυτή τη στρατηγική

4. Πρόωρες εκλογές (πριν από το καλοκαίρι). Το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί, εάν δεν υπάρξει μια ικανοποιητική λύση στους επόμενους δύο έως τρεις μήνες. Οι περισσότεροι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν θέλουν αυτή την επιλογή, καθώς μπορεί να τεθούν εκτός Βουλής, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας. Για τις αγορές, οι πρόωρες εκλογές θα ήταν σαφώς αρνητικές, βραχυπρόθεσμα, αλλά η πιθανή νίκη της Κεντροδεξιάς θα πρέπει να θεωρείται μάλλον θετική έκβαση μεσοπρόθεσμα.

5. Grexit; Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, δήλωσε ότι μια συζήτηση σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ δεν θα πρέπει να είναι ταμπού, ανοίγοντας πάλι τη συζήτηση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Σύμφωνα με την τράπεζα όμως, «δεν θα είχε νόημα η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ και κάνει ζημιά ακόμα και η συζήτηση για κάτι τέτοιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή